Objavljeno: 24.11.2015 | Avtor: Miran Varga | Monitor December 2015

Ofenziva visoke ločljivosti

Po televizorjih z visoko in nato še polno visoko ločljivostjo smo naposled dočakali še televizorje z ultra visoko ločljivostjo. V slovenskih trgovinah lahko že kupimo več deset različnih takih modelov, zato smo za zimski preizkus televizorjev izbrali prav modele z ločljivostjo 4K/UHD.

Smart TV, LED, OLED, 4K in HDR so kratice, ki so poskrbele, da je svet televizorjev danes videti bolje kot kdaj prej. Obenem pa je tudi zmeda med morebitnimi kupci teh naprav vedno večja. Vsak hip  lahko izbiramo med vsaj sto televizorji, od tistih, ki jih najdemo na akcijah veletrgovcev po res smešni ceni, pa do modelov, ki stanejo toliko kot manjši avtomobil.

Nedvomno letos v svetu potrošniške in zabavne elektronike prevladujeta kratici UHD in 4K. Gre za tehnologijo oziroma ločljivost, ki prinaša novo razsežnost na področje kakovosti prikaza slike. In to ne zgolj pri televizorjih, oznaka UHD oziroma 4K se blešči na najboljših izdelkih, kot so kamere, pametni telefoni, tablice, računalniški monitorji in celo računalniške igrice – praktično na vsem, kar je sposobno predvajati ali zajemati slike ter video posnetke v tej ultra visoki ločljivosti.

V decembrski številki revije Monitor smo se odločili vzeti pod drobnogled televizorje. Čeprav se zavedamo, da na domačem trgu še vedno prodajo največ televizorjev z diagonalami med 32 in 42 palcev, smo tokrat letvico postavili višje. Želeli smo preveriti, kaj nam ponujajo sodobni televizorji z diagonalami med 48 in 55 palcev (122 in 140 cm). Razlog za to odločitev je preprost – večji in dražji televizorji so opremljeni z vrsto tehnoloških novosti, ki jih izdelovalci vgrajujejo v nove modele. Nismo se zmotili. Na tokratnem preizkusu smo videli več modelov televizorjev, ki jim poveljuje operacijski sistem Android TV, celo televizor z operacijskim sistemom Firefox OS smo imeli čast spoznati!

Zakaj torej izbrati televizor z ultra visoko ločljivostjo prikaza slike? Razlogov, zakaj kupiti enega izmed najnovejših in dražjih televizorjev, je veliko, čeprav vsi med njimi niso očitni kar na prvi pogled. Kakovost slike smo že omenili. To bo zaznalo praktično vsako zdravo oko, še posebej fotografovo. Fotografi so do zdaj svoje fotografije predvajali na televizorjih ločljivosti 1080p. Preskok na 4K/2160p je zanje pravi blagoslov, saj takšni zasloni prikažejo bistveno več podrobnosti – če si sliko ogledamo res od blizu, je razlika lahko osupljiva. Tudi navdušenci nad ogledom vsebin v treh razsežnostih (3D) televizorjem 4K le ploskajo, saj tu zaradi prikaza dveh slik (v tem primeru polne visoke ločljivosti 1080p) ultra visoka ločljivost pride še bolj do izraza. Višja gostota slikovnih pik na zaslonih 4K gledalcu omogoča tudi bližje sedenje, preden postane vidna sama linijska struktura slike. Televizorje ultra HD tako lahko gledamo bliže in smo še bolj navdušeni nad kakovostjo prikazane slike.

Če je prvi val televizorjev 4K postregel s pregrešno velikimi diagonalami nad 80 palcev, ki so si jih lahko privoščili le uporabniki z najdebelejšimi denarnicami, danes ni več tako. Televizorji z ločljivostjo 4K se prav neverjetno hitro cenijo. Najcenejši na tokratnem preizkusu je stal vsega 650 evrov, ko smo pokukali na cenike tujih spletnih trgovin, pa so bile cene še za stotaka nižje! Ovir in izgovorov, zakaj ne razvajati oči, je iz dneva v dan manj.

Pri izboru digitalnega televizorja z ločljivostjo 4K kljub vsemu velja biti previden, čeprav še vedno manj kot pri izbiri drugih modelov. Matrika zaslona z ultra visoko ločljivostjo je namreč le del enačbe, prikazu v 4K mora biti kos tudi v televizor vgrajena elektronika. In prav tu se lahko izdelovalci v želji po doseganju nižjih proizvodnih stroškov tudi uštejejo (to potrjuje tudi tokratni preizkus). Nakup vstopnih oziroma najosnovnejših modelov odsvetujemo.

Trenutna ponudba televizorjev z ultra visoko ločljivostjo slike je takšna, da nobenega izmed njih ne moremo označiti za resnično zgrešen nakup. Je pa kljub temu dobro vedeti, kaj kupujemo. Na tokratnem preizkusu televizorjev z ločljivostjo 4K vam bomo skušali olajšati izbiro in izpostaviti posebnosti ponudbe aktualnih modelov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji