Objavljeno: 28.11.2006 03:10 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor November 2006 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Kyocera FS-9130DN in FS-9530DN

V Kyoceri so se odločili prenoviti dva zelo zmogljiva oziroma kar najzmogljivejša tiskalnika iz svoje ponudbe. Gre za modela FS-9130DN in FS-9530DN, ki sta nasledila FS-9120DN in FS-9520DN. Črno-bela laserska tiskalnika formata A3 sta si med seboj zelo podobna, razlikujeta se zgolj po zmogljivosti; možni dodatki in uporaba pa so skorajda povsem enaki. Doživela sta zgolj nekaj tehničnih posodobitev, na pogled pa ostajata podobna prejšnjima modeloma.

Ključna sprememba je v hitrosti samega procesorja v tiskalniku in količini vgrajenega pomnilnika. Tako je zmogljivejši, FS-9530DN, pridobil dodatnih 64 MB pomnilnika (skupaj 128 MB), šibkejši model pa 32 MB (skupaj 64 MB). Oba sta opremljena z omrežnim vmesnikom; vgrajen je seveda tudi spletni vmesnik za preprosto upravljanje tiskalnika. Avtomatski obračalnik listov je pri tiskalnikih take zmogljivosti skorajda obvezen in zaradi tega seveda sodi k serijski opremi. Dva predala, vsak ima zmogljivost 500 listov, sta za osnovne namene dovolj velika, seveda pa je mogoče dokupiti še dodatne predale. Za papir posebne velikosti poskrbi tudi večnamenski podajalnik z zmogljivostjo kar 200 listov, ki je lepo skrit v tiskalniku. Za hrambo papirja tudi ni treba, da je moteče odprt. Uporabniški vmesnik na tiskalniku je precej razumljiv in ga je preprosto uporabljati. Le zaslon na tiskalniku je nekoliko slabo viden. Seveda pa ga bomo uporabili zgolj pri prvi namestitvi, saj potem za to skrbi odlično oblikovan spletni vmesnik. Gonilnike je zelo preprosto namestiti in uporabljati, seveda če uporabljamo gonilnik Kyocera KX. Tudi grafični vmesnik je za uporabnika zelo preprost. Oba tiskalnika omogočata razširitve z dodatnimi vmesniki in diskom, na katerem lahko hranimo dokumente, ki čakajo na tiskanje, dodatne pisave, obrazce itd.

FS-9530DN ima deklarirano hitrost 51 strani formata A4. Tako bi lahko pričakovali, da bo 50 strani dolg dokument natisnil v manj kot minuti, vendar nam to nikakor ni uspelo. Porabi štiri sekunde več, saj obdelava in začetno tiskanje le vzameta nekaj časa. Tudi FS-9130DN z deklarirano hitrostjo 40 listov na minuto nas ne pusti predolgo čakati, saj za isti dokument porabi sedemnajst sekund več. Nekoliko počasnejša sta le pri tiskanju dokumenta PDF, saj je močnejši za naslovnico Monitorja porabil petinpetdeset sekund, šibkejši pa le sekundo več. Seveda zaradi samega hitenja med delovanjem ni najbolj tih, tako da bi bil ob vsakdanji pogosti rabi že kar malo moteč: Res pa je, da resni omrežni tiskalniki niso nameščeni ravno v bližini delovnega mesta.

Kyocera FS-9530DN in FS-9130DN uporabljata lasersko tehnologijo, ki premore ločljivost 1800 x 600 pik na palec. Tako je kakovost besedila temu pričakovano dobra, pa tudi podrobnosti so lepo vidne. Malce pa nas je razočarala kakovost bitne slike, saj je raster pri svetlejših odtenkih precej viden.

Tiskalnika se sicer ponašata s kar visoko ceno, vendar jo opravičuje sposobnost tiskanja formata A3, izredna zmogljivost in seveda neverjetno nizka cena vzdrževanja. Edini strošek sta barvilo in redni servis, tako da za izpisano črno-belo stran porabimo zgolj 1,34 tolarja.

Kyocera FS-9130DN

Hitrost: 6.

Kakovost izpisa: 9.

Opremljenost: 9.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: Omrežni, vzporedni, USB.

Velikost (razred): A3 (najzmogljivejši črno-beli).

Ločljivost: 1800 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 40 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 2 x 500 listov (predal), PCL6, PCL5e, KPDL 3; 64 MB.

Cena: 791.880 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 1,34 tolarja.

Prodaja: Xenon forte, www.xenon-forte.si

Za: Opremljenost, zmogljivost, cena izpisa.

Proti: Nekoliko slabši izpis bitnih slik, opazni rastri.

Kyocera FS-9530DN

Hitrost: 10.

Kakovost izpisa: 9.

Opremljenost: 9.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: Omrežni, vzporedni, USB.

Velikost (razred): A3 (najzmogljivejši črno-beli).

Ločljivost: 1800 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 51 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 2 x 500 listov (predal), PCL6, PCL5e, KPDL 3; 64 MB.

Cena: 1.007.880 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 1,34 tolarja.

Prodaja: Xenon forte, www.xenon-forte.si

Za: Opremljenost, zmogljivost, cena izpisa.

Proti: Nekoliko slabši izpis bitnih slik, opazni rastri.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji