Objavljeno: 8.3.2005 20:03 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Maj 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Konica Minolta PagePro 1300W

Konica Minolta je v spodnjem cenovnem razredu laserskih tiskalnikov model 1250 zamenjala z modelom PagePro 1300. Gre za tiskalnik GDI z ločljivostjo 1200 pik na palec, ki natisne do 16 strani A4 na minuto. Papir namestimo na pladenj na sprednji strani tiskalnika. Priključimo ga lahko na vmesnik USB, za lastnike starejših računalnikov pa je na voljo tudi vzporedni vmesnik. Z namestitvijo tiskalnika ni težav: po namestitvi gonilnika je Minolta takoj pripravljena za tiskanje, omeniti pa velja, da je gonilnik na voljo le za novejše različice operacijskega sistema Windows.

Poleg največje ločljivosti tiskanja, ki znaša 1200 × 1200 pik na palec, zmore tiskalnik tudi ločljivosti 1200 × 600 in 600 × 600 pik na palec. Opremljen je z 8 MB pomnilnikom. Ker gre za tiskalnik GDI, pa to povsem zadošča, saj vso obdelavo opravi že računalnik. Omeniti moramo, da je imel tiskalnik pri tiskanju pomnilniško zahtevnejših izpisov (npr. velike bitne slike) pri največji ločljivosti težave: pogosto se je zgodilo, da je javil napako in zahteval, naj tiskamo z manjšo ločljivostjo. Težava ni morda v premajhnem pomnilniku, temveč v medpomnilniku krmilnika v tiskalniku, ki ima težave zaradi slabega algoritma za stiskanje podatkov. Na pladenj lahko vstavimo največ 150 listov, medtem ko je zmogljivost izstopnega pladnja 100 listov. Ločenega podajalnika posameznih listov tiskalnik nima.

Pri tiskanju besedila se tiskalnik obnese dokaj dobro. Črke so že pri ločljivosti 600 pik na palec ostre in brez nazobčanih robov. Slabše je s tiskanjem slik - na slikah je zelo opazen raster, pri velikih črnih površinah pa lisasta tekstura površine. Glede hitrosti tiskanja nimamo pripomb - za petnajst strani besedila je porabil malenkost več kot minuto, brez čakanja na prvo stran pa na minuto izpiše celo stran več od deklariranih 16 strani. Nekoliko lahko pograjamo ceno izpisa strani, saj je s skoraj osmimi tolarji na stran tiskalnik med dražjimi. Omeniti velja, da sta na voljo različno zmogljivi kaseti s črnilom, za 3000 in 6000 strani. Če kupimo manjšo, se cena izpisa še poveča za tolar in trideset stotinov. Valj moramo zamenjati na 20.000 izpisanih listov.

PagePro 1300W je dokaj simpatičen tiskalnik, pri katerem pa je prostora še za kar nekaj izboljšav. Predvsem bi želeli bolj zanesljivo tiskanje pri najvišji ločljivosti, škodilo pa ne bi niti cenejše črnilo.

Konica Minolta PagePro 1300W

Velikost: A4.

Vrsta: GDI.

Ločljivost: 1200 × 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 16 strani na minuto.

Cena: 49.920 tolarjev.

Cena natisnjene strani A4: 7,94 tolarja.

Za: Preprosta namestitev, hitrost izpisa.

Proti: Nekoliko slabši izpis bitnih slik, nima predala.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji