Objavljeno: 11.6.2013 | Avtor: Miran Varga | Monitor Posebna 2013 | Teme: projektor

Kako kupiti projektor

Diagonale digitalnih televizorjev v povprečju vsako leto pridobijo nekaj centimetrov. A to je še vedno majhna vrednost, če jih primerjamo s pravimi vladarji sistemov domačega kina – projektorji. Ti navadno brez posebnih težav prikazujejo sliko z diagonalo od enega do deset metrov, a le, če imamo na voljo ustrezno veliko steno ali platno. Vsekakor pa je svetlobni top projektorja tisti, ki postavi piko na i pri pravi kinotečni izkušnji.

Projektorji za domači kino so v preteklosti veljali za igrače bogatih in slavnih. Hiter tehnološki razvoj je poskrbel, da so se tudi projektorji cenili in so danes bistveno dostopnejši. Sodobni projektorji niso več okorni, delujejo razmeroma tiho in se brez večjih težav vklopijo v dnevno sobo ter jo spremenijo v pravi domači kino. Za vse, ki želijo del svojega doma spremeniti v kinematograf, smo pripravili nakupovalni vodnik za izbor projektorja za domači kino. Vstop v svet kinotečnih izkušenj si lahko danes privoščimo že za okoli dobrega evrskega tisočaka in tako poskrbimo, da naša dnevna soba oživi.

Časi, ko so morali uporabniki za postavitev domačega kina žrtvovati ves prostor ali sobo, so minili. Sodobni projektorji so namreč tako napredovali, da zlahka sobivajo z vsemi drugimi napravami v dnevni sobi in ob tem ponudijo kar najboljšo uporabniško izkušnjo pri ogledu računalniških ali video vsebin. V tem nakupovalnem vodniku se sicer osredotočamo na izbiro projektorja za domači kino, a vas že na začetku opominjamo, da velja na hišni kino gledati kot na celovit sistem, pri čemer projektor predstavlja le enega izmed gradnikov. Projektor tako poskrbi za kar najboljšo video izkušnjo, zato ga velja povezati z ustrezno avdio opremo, saj je zvok prav tako pomemben del kinematografske izkušnje.

Naj ob tem dodamo še namig, da namen projektorja ni zamenjava televizorja v dnevni sobi, temveč naj bi projektor obravnavali kot njegovo kakovostno nadgradnjo. Ponuja namreč povsem drugačno uporabniško izkušnjo pri ogledu filmov. Odveč ne bo niti informacija, da projektorji nimajo vgrajenega sprejemnika tv programov, torej mora to delo zanje opravljati druga naprava, če želimo na njih spremljati programe tv postaj.

Zelo pomembno za razumevanje koncepta domačega kina je tudi njegova namembnost – domači kino naj bo kino v pravem pomenu besede, torej prostor, kjer se zvečer ugasnejo luči in gledajo filmi. Izdelovalci projektorjev za domači kino tudi merijo na takšne uporabnike, ljudi, ki znajo omejiti vire svetlobe v prostoru ali jih celo v popolnosti zatemniti. V takih razmerah namreč projektorji pokažejo vse, kar znajo. Tudi prave kinodvorane so brez oken, skozi katera bi vdirala svetloba, mar ne?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji