Objavljeno: 9.3.2005 14:27 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor September 2004 | Teme: prenosnik, nenehni testi

IBM ThinkPad T42

IBMovi ThinkPadi družine T sodijo k prenosnikom, ki jih navadno odlikujejo nadpovprečna opremljenost in zmogljivost, a tudi majhne zunanje mere. Doslej so bili na voljo s 14-palčnimi zasloni, pri modelu T42 pa je na voljo tudi različica z za palec večjo diagonalo zaslona. Kljub večjemu zaslonu pa so zunanje mere le malo večje kot pri modelih s 14-palčnim zaslonom, pa tudi po teži se še vedno uvršča med lažje prenosnike v svojem razredu. Novinec se lahko pohvali tudi s tem, da gre za prvi prenosnik pri nas, ki je opremljen z novim Intelovim procesorjem Pentium M z jedrom Dothan. Ta je izdelan v 90-nanometrski tehnologiji, v primerjavi s predhodnikom pa prinaša višje takte delovanja in dvakrat večji drugostopenjski predpomnilnik, tako da je ta zdaj kar 2 MB. V T42 na našem preizkusu je vgrajen 1,8-gigaherčni procesor.

Tudi sicer gre za nadpovprečno opremljen prenosnik: pomnilnika je 1 GB, tudi disk z zmogljivostjo 80 GB sodi med najzmogljivejše na trgu. Podobno kot pri modelih T41 in X40 tudi T42 ponuja zaščito diska pred fizičnimi poškodbami. Za grafiko skrbi ATIjev Radeon 9600 s 64 MB pomnilnika, ločljivost 15-palčnega zaslona pa je 1400 × 1050 pik.

Za IBMove prenosnike je značilno zelo trdno ohišje. To velja tudi za T42, ki ima, podobno kot predhodniki, precej kovinskih sestavnih delov. Robustnost se odraža tudi pri tipkovnici: ta se pri delu ne zvija, občutek pri tipkanju pa je odličen. Slovenski znaki so nanjo natisnjeni, pohvalili pa bi tudi razporeditev tipk. Tudi sledilna ploščica in krmilna paličica sta IBMova aduta v boju s konkurenco: obe napravi za premikanje kazalke sodita med najboljše v prenosnikih. Pohvalili bi tudi posebnost, ki smo jo sicer že opazili pri prenosnikih tega izdelovalca: nad zaslon je vgrajena lučka, ki med tipkanjem v temi osvetljuje tipkovnico.

Opremljenost z vmesniki je dokaj povprečna. Izpostavili bi omrežne priključke: za povezovanje v ožičena omrežja je na voljo gigabitni omrežni priključek, medtem ko brezžična omrežna kartica omogoča povezovanje v vsa brezžična omrežja, tako tista po standardu 802.11a kot tudi v omrežja 802.11b/g. Prenosnik je opremljen tudi z vmesnikom bluetooth, nekoliko pa smo pogrešali vmesnik firewire, ki je pri večini sodobnih prenosnikov že skoraj standarden.

Pri meritvah hitrosti se IBM obnese dokaj dobro, čeprav moramo priznati, da smo od novega procesorja pričakovali malo več. Z rezultatom 62,6 je pri merjenju hitrosti sicer med najhitrejšimi na preizkusu, vendar se predenj uvrstijo nekateri prenosniki s šibkejšo zasnovo. Pograjati pa moramo čas trajanja akumulatorja: z manj kot dvema urama in četrt delovanja brez priklopa na električno vtičnico se uvršča na sam rep. T42 je po opremljenosti iz zmogljivosti, pa tudi ceni namenjen najzahtevnejšim uporabnikom. Na žalost pa bo večina precej razočarana nad zmogljivostjo akumulatorja, ki je bila doslej ena izmed odlik IBMovih Tjev.

IBM ThinkPad T42

Mere: 33 × 26,9 × 3,3 cm, masa 2,3 kg.

Značilnosti: Intel Pentium M, 1,8 GHz, 1024 MB RAM, 80 GB disk, DVD-ROM/CD-RW, WiFi 802.11a/g, bluetooth.

Zaslon: 15,1-palčni, 1400 × 1050 pik.

Trajanje delovanja: 2 h in 13 min.

Hitrost: 62,6.

Cena: 792.000 tolarjev.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si, (01) 520 28 00; DISS, www.diss.si, (01) 420 55 06.

Za: Zmogljivost, tipkovnica.

Proti: Kratek čas trajanja akumulatorja, visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji