Objavljeno: 8.3.2005 21:38 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor September 2004 | Teme: brizgalnik, tiskalnik, nenehni testi

HP Deskjet 6540

Prvi tiskalnik na podlagi novih kartuš, ki smo ga imeli priložnost preizkusiti, je Deskjet 6540. Njegova zunanjost je popolnoma drugačna od dosedanjih modelov (in vzbuja mešane občutke), HP pa ga namenja kot naslednika modela Deskjet 5652, ki smo ga preizkusili lani jeseni. Zanimivo, da nima vgrajenega obračalnika za tiskanje na obe strani, čeprav ga je 5652 imel. Vgrajeni sta glavi št. 344 (barvna) in 339 (črna), se pravi "polni" in najzmogljivejši. Namesto črne lahko v tiskalnik vgradimo tudi foto in sivinsko kartušo, vendar ju v paketu, ki smo ga preizkušali, ni bilo in ju nismo mogli preizkusiti. Tiskalnik avtomatsko prepoznava vrsto vstavljenega papirja (in ima avtomatsko kalibracijo) in zna tiskati do roba, in to celo več kot do formata A4. Gonilnik je namreč spremenjen, tako da sprejme tudi papir (poseben Hewlett-Packardov) formata Panorama oz. 2 × A4.

Nove črne kartuše so večje (premorejo več črnila), glave na njih pa so višje, zato v enem prehodu natisnejo višji pas. Tiskalnik je zato hitrejši.

Nove glave

Nove so tako črne glave kot tudi barvne in foto in celo sivinska. Prav vse imajo povečano število šob, zato je tiskanje kar precej pohitreno.

Barvna, foto in sivinska glava imajo po novem po dve vrsti šob za vsako od barv; to pomeni, da imajo po 600 in ne več samo po 300 šob. Šobe so v sosednjih dveh vrsticah nekoliko zamaknjene, zato je skupna gostota šob po novem 1200 šob na palec in ne več le 600 (gostota šob načeloma ni v neposredni povezavi z ločljivostjo, saj nanjo vpliva tudi natančnost koračnega motorja v oseh X in Y). Na voljo sta dve barvni kartuši, ki sta različno polni z barvilom (vsi predvideni tiskalniki, z redkimi izjemami, lahko sprejmejo obe). Št. 343 ima 7 ml barvila, št. 344 pa 14 ml. Samo za primerjavo - stara kartuša št. 28 premore 8 ml, št. 57 pa 17 ml. Zanimivo, da ima tudi nova foto kartuša le 13 ml in ne 17ml, kolikor premore starejša kartuša št. 58. Opozoriti pa velja, da sami mililitri ne pomenijo vsega, zato o številu natisnjenih strani oz. ceni odtisa pred dejanskim preizkusom ne moremo in ne smemo sklepati.

Nove Hewlett-Packardove glave, ki jih uporabljajo (oz. jih bodo uporabljali) različni novi modeli tiskalnikov.

Črni kartuši sta prav tako na voljo dve, vendar se poleg po količini barvila (kot običajno, suspenzijskega) ločita tudi po številu tiskalnih šob. Prva, št. 338, ima 472 šob in 11 ml črnila. Gostota šob je pri obeh 1200 šob na palec, druga, št. 339, pa 672 šob in 21 ml črnila. Zanimivo, da imata obe več črnila kakor njuni predhodnici št. 27 in 56 (10 oz. 19 ml). V praksi je več šob (predvsem na št. 339) vidno kot precej "daljša" tiskalna glava (izmerili smo 17 mm namesto dosedanjih 11 mm); to pomeni, da lahko tiskalnik z njo natisne širši pas izdelka naenkrat.

Ob zgoraj zapisanem zbode v oči to, da ni videti novosti na področju kakovosti tiska. Velikost/volumen posameznih kapljic ostaja enak - 4-5 pl (konkurenca zmore 2 pl in napoveduje 1 pl). Kakor si lahko preberete v nadaljevanju, izdelki tudi v praksi niso nič boljši kakor z dosedanjimi brizgalniki.

Omeniti velja še eno novost - spremenjeno kemijsko sestavo barvil. Barvila v tribarvni kartuši naj bi po novem zbledela šele po 70-90 letih (doslej po 14 letih), v foto kartuši pa po 100 letih (doslej 73 letih). Omenjene vrednosti so le Hewlett-Packardova predvidevanja, ki jih neodvisni preizkuševalci še niso potrdili. Vrednosti veljajo za izdelke, ki so shranjeni pod steklom, čeprav se Hewlett-Packard pohvali, da izdelki na njihovih nabrekljivih papirjih niso občutljivi za bledenje zaradi nečistoč v zraku (čemur rabi zaščita s steklom).

Pri barvni glavi je pohitritev dosežena s po dvema pasovoma šob vsake od osnovnih barv. Levo stara glava št. 56, desno nova glava št. 344.

Tiskalnik se pri tiskanju besedila izkaže kot izredno hiter, skorajda najhitrejši na trgu. Za pet strani besedila potrebuje le 58 sekund (kar je še vedno nekoliko več od trenutno najhitrejše konkurence), tisk v najslabši kakovosti (Draft) pa je daleč najhitrejši med vsemi tiskalniki, ki smo jih preizkusili doslej (23 sekund proti 34 sekund najbližjega zasledovalca). S tem, da je kakovost takega odtisa (kot vedno pri Hewlett-Packardovih izdelkih) za nezahtevne uporabnike zadovoljiva. Tudi pri tiskanju poslovnega poročila z barvnimi grafikoni (nastavitev Normal) je tiskalnik izredno hiter, tokrat kar najhitrejši med vsemi brizgalniki, kar smo jih preizkusili (če ne štejemo večjih in dražjih HP Business Inkjetov). Za devet strani namreč potrebuje le nekaj več kot dve minuti.

No, pri grafičnih opravilih, torej tiskanju bitnih slik in fotografij, je pohitritev v primerjavi s predhodnikom veliko manjša. HP navaja, da naj bi bila hitrost barvnega tiska višja za 40 %, a tega na preizkusu nismo mogli potrditi (morda je mišljeno tiskanje z enim prehodom, v načinu Normal). Pri tiskanju fotografije 10 × 15 cm z nastavitvijo Best je razlika 20 % (fotografijo natisne v minuti in 35 sekund), pri nastavitvi "MaxDPI" pa le 10 % (2:42). Slednjo nastavitev sicer gonilnik odsvetuje (tako kot pri dosedanjih Deskjetih), češ da bo tiskanje zelo počasno, razlika v kakovosti pa minimalna, vendar smo ugotovili, da je pri tiskanju fotografij na svetleč papir razlika vendarle opazna. To je torej nastavitev, pri kateri novi Deskjet izdeluje najboljše fotografije, pri tem pa je še vedno več kot dvakrat počasnejši od najhitrejše konkurence (najhitrejši štiribarvni brizgalnik tako fotografijo natisne v 57 sekundah).

Špekuliramo lahko, da je počasnejši tisk na svetleč papir posledica kemične sestave papirja. Premium Photo Paper Plus (najboljši HP foto papir) je namreč nabrekljiv in ne porozen, kakršne uporabljajo vsi drugi izdelovalci brizgalnikov. Prednost tega je, da so fotografije na njem manj občutljive za bledenje, vendar se po drugi strani veliko počasneje suši. To pomeni, da mora biti tudi tiskanje nekoliko počasnejše, kot bi lahko bilo, če bi bil uporabljen porozen papir (Canon npr. priznava prednosti nabrekljivega papirja, vendar pravi, da ga ne bo nikoli uporabljal, ker je "prepočasen"). S črno barvo "debelo" potiskane površine so dejansko občutljive za prstne odtise tudi še nekaj deset sekund po končanem tiskanju.

Kakovost tiska je enaka kot pri dosedanjih Deskjetih, kar pomeni, da je na navadnem papirju odlična (tako besedilo kot poslovna poročila), na svetlečem papirju pa zelo dobra, a ne najboljša. Barve so dokaj pravilne in lepo zasičene, vendar so pri mehkih prehodih vidne posamezne pike oz. raster.

Za popolno oceno tiskalnika manjka še en podatek, ki pa ga v času preizkušanja nismo mogli dobiti - cena odtisa. Preizkušali smo namreč testni primerek (tiskalnik takrat dejansko še ni bil naprodaj) in rezervnih kartuš še ni bilo dobiti, da bi jim izmerili trajanje. Brez tega podatka lahko le povzamemo zgornje pisanje - gre za tiskalnik, ki je odličen (kakovostno in hitrostno) za tiskanje na navadnem papirju, medtem ko lahko za tiskanje na svetlečem papirju najdemo na trgu tudi hitrejše in boljše tiskalnike.

HP Deskjet 6540

Vmesniki: USB.

Cena: 37.440 tolarjev.

Izmerjena cena ČB odtisa: 33.

Izmerjena cena barvnega odtisa: 86.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11 in DISS, www.diss.si, (01) 280 66 10.

Za: Zelo hitro črno-belo tiskanje. Odlično tiskanje na navaden in zelo dobro na poseben papir. Prepoznavanje vrste papirja, kaseta za papir. Možnost dokupa foto glave. Možnost tiskanja do roba.

Proti: Najbolj kakovostno tiskanje na svetleč papir ni najhitrejše. Zunanji napajalnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji