Objavljeno: 8.3.2005 20:05 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Julij 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

HP Color Laserjet 4650

Barvni Laserjet 4600 je pred leti napovedal resen Hewlett-Packardov vstop na trg barvnih laserskih tiskalnikov. S tem modelom se je ta največji svetovni izdelovalec (tudi laserskih) tiskalnikov odločil, da je napočil čas za barvno pisarniško tiskanje. Pogon, ki ga je sicer razvil (in ga tudi izdeluje) Canon, je enoprehoden in postavljen pokonci, zato je tiskalnik zelo visok; večina drugih enoprehodnih modelov je zelo dolga (ležeča).

Naslednik tega zdaj že nekoliko zastarelega prvenca je model 4650, ki smo ga preizkusili. Navzven sta tiskalnika enaka, razlike se skrivajo v pogonu in strojni programski opremi. Najopaznejša je, da tiskalnik zmore barvno in črno-belo tiskati s hitrostjo 22 strani na minuto (model 4600 17 strani na minuto), kar skorajda drži tudi v praksi (pri tiskanju besedila smo namerili 20 strani na minuto). Hitrejši je tudi sam vklop tiskalnika, saj je model 4600 potreboval kar precej časa za začetno kalibracijo, 4650 pa to opravi v manj kot minuti. Zelo hitro je tudi tiskanje prve strani, saj le ta (barvna) prileze na plano v 15 sekundah.

Kakovost tiska je bila že pri modelu 4600 zelo dobra, model 4650 jo izboljšuje v toliko, da je omogočeno tiskanje na poseben svetleč papir (pozor, nikoli ne uporabljajte svetlečih papirjev za brizgalnike!). Tiskalnik pri tiskanju na tak papir tiska počasneje, zato da lahko grelec barvilo bolj natančno "zapeče". Rečemo lahko, da so izdelki na takem papirju dobri, za laserski tiskalnik celo zelo dobri, vendar niti približno ne dosegajo kakovosti brizgalnih tiskalnikov (kar verjetno niti ni namen takega tiskanja). Na navadnem papirju je resda opaziti zelo dobro natančnost tudi pri tiskanju podrobnosti velikosti dveh pik (kljub ločljivosti le 600 pik na palec) in zelo dobre barvne prelive. Pri tiskanju z gonilnikom PCL smo sicer ocenili, da je rumena barva nekoliko preveč živa, vendar postscriptni gonilnik to dobro popravi. Vgrajeni procesor sicer deluje nekoliko prešibko, saj je za postscriptno obdelavo Monitorjeve naslovnice v formatu PDF potreboval dve minuti in pol, kar resda ni slabo, vendar nekateri konkurenti to zmorejo v minuti in pol.

V model HDN, ki smo ga preizkušali, je vgrajen tudi obračalnik za tiskanje na obe strani. Deluje zelo dobro, vendar počasi. 27 strani poslovnega poročila na eni strani odtisne v minuti in pol, na obe strani pa v dveh minutah in 45 sekundah. Upočasnitev je torej skoraj dvakratna. Nekateri konkurenti zmorejo tiskati na obe strani enako hitro kakor na eno.

Če seštejemo hitro in kakovostno tiskanje, dobro opremljenost, ugodno ceno odtisa ter ugodno ceno samega tiskalnika (predvsem modela N), lahko ugotovimo, da bo to gotovo eden bolje prodajanih barvnih laserskih tiskalnikov letošnjega poletja oziroma jeseni.

HP Color Laserjet 4650

Velikost (razred): A4 (dražji barvni).

Ločljivost: 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 22 strani na minuto črno-belo in barvno.

Tehnične lastnosti: Osnovni model 500 listov (predal) in 100 listov (večnamenski podajalnik); PCL6, postscript 3; 160 MB/ 544 MB; USB.

Cena: Od 517.536 tolarjev za osnovni model do 1.036.000 tolarjev za najzmogljivejši model 4650hdn.

Cena natisnjene strani A4: 4,76 tolarjev (čb), 26,48 tolarja (barvno).

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11 in DISS, www.diss.si, (01) 280 66 10.

Za: Hitrost, opremljenost, tiho delovanje. Zelo dobra kakovost barvnega tiska. Pravilnost barv (pri tisku v postscriptu). Prilagojenost tiskanju na svetleč papir.

Proti: Tiskanje na obe strani je počasno (pri modelih, ki imajo vgrajen obračalnik).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji