Objavljeno: 9.3.2005 12:22 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Marec 2005 | Teme: brizgalnik, tiskalnik, multi, nenehni testi

Hewlett-Packard Photosmart 2610 in 2710

Hewlett-Packard ima navado svoje najzmogljivejše brizgalnike za domačo uporabo sčasoma "pretvoriti" tudi v večnamenske naprave. Doslej je bila taka najzmogljivejša naprava PSC 2510, z novo generacijo tiskalnih glav pa so jo nadgradili v Photosmart 2610 in še naprej v 2710.

Oznaka Photosmart nakazuje, da gre za izdelka, ki sta namenjena grafičnim navdušencem, čeprav se odlično obneseta tudi kot poslovni napravi. Vgrajen je zaslon LCD (pri modelu 2710 je velik kar 5 × 7 cm!), bralnik vseh mogočih pomnilniških kartic in seveda možnost neposrednega tiskanja iz fotoaparata. Ob nakupu modula bluetooth je možno tudi neposredno tiskanje iz novejših fotoaparatov in ročnih računalnikov.

Še več, vgrajena strojna programska oprema omogoča tudi osnovne obdelave fotografij s kartice, med katerimi je najzanimivejša odpravljanje rdečih oči. Občasno ima težave, če ima fotografija še kaj drugih majhnih rdečih elementov, poleg oči... Seveda bodo izdelane fotografije boljše, če bomo namesto črne kartuše vgradili foto kartušo, ki pa ni priložena. Kakovost fotografij bo v tem primeru zelo dobra, čeprav bo natančno oko še vedno zaznalo nekoliko rastra, ki ga pri nekaterih konkurentih že ni več. Vendar pa bodo zato barve zelo pravilne, kar pri konkurentih sicer ni vedno res.

Kot poslovni večnamenski napravi se nova Photosmarta odrežeta odlično. Med drugim tudi zato, ker ju lahko povežemo neposredno v omrežje, model 2710 tudi brezžično. Namestitev je avtomatska, saj ju programska oprema samodejno najde. Prek omrežja ju lahko uporabljamo tudi kot optični bralnik in ne samo tiskalnik - z menuja lahko izberemo računalnik, na katerega želimo poslati prebrani dokument. Seveda se na seznamu najdejo le tisti računalniki, ki imajo nameščeno priloženo programsko opremo.

Nove tiskalne glave (št. 344 in 339) so zelo hitre, tako da pet strani besedila natisnemo v manj kot minuti, devet strani poslovnega poročila z grafikoni pa v nekaj več kot dveh minutah. Le tisk v najboljši kakovosti je razmeroma počasen, saj za fotografijo 10 × 15 cm potrebujemo dve minuti in 40 sekund. Po želji lahko dokupimo obračalnik za tiskanje na obe strani, ki pa se izkaže kot počasen (glej preizkus Deskjeta 6840). Seveda obe večnamenski napravi prepoznavata tip papirja, znata tiskati do roba in imata vodoravno kaseto za papir.

Kot fotokopirni stroj se odrežeta odlično. Tako črno-bela kot barvna kopija naše preizkusne revialne strani sta zelo dobri - besedilo je lepo črno, barvne površine pa enakomerne. Pravzaprav tako dobre kopije med večnamenskimi brizgalniki zelo redko vidimo. Verjetno k temu pripomore tudi odličen optični bralnik, ki zmore 2400 × 4800 pik na palec z 48-bitno barvno globino. Programski vmesnik se sicer trudi biti kar preveč prijazen, toda za povprečnega uporabnika bo dovolj dober. Priloženi paket OCR prepoznava šumnike.

2610 in 2710 sta tudi faksirni napravi. Barvni in s hitrostjo prenosa 33.600 b/s, kot je danes običajno za vse fakse. Imata pomnilnika za največ 60 strani, ki jih lahko hranita, če v predalu ni vstavljenega papirja. Če sta povezani prek USB, lahko prek njiju faksiramo tudi neposredno iz računalnika. Prek omrežja to ne deluje. Mimogrede, tudi bralnik pomnilniških kartice deluje le prek USB in ne tudi omrežja, kar je pravzaprav logično.

Nova Hewlett-Packarda imata poslovenjen celo vgrajeni spletni vmesnik.

Zelo pohvalno je, da sta oba Photosmarta v popolnosti poslovenjena. Slovenske so tako tipke na ukazni plošči kot tudi izbirni menuji, poslovenjeni so celo vgrajeni spletni vmesnik in statusna poročila, ki jih natisne faksirni modul.

Pravzaprav je edina slabost v primerjavi s konkurenco nekoliko višja cena izpisa, predvsem barvnega. To pa je pri večnamenskih napravah pomembno tudi pri sprejemanju faksov in seveda fotokopiranju.

Hewlett-Packard Photosmart 2610

Kaj: Faks, kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, bralnik pomnilniških kartic, omrežno povezljiv.

Tiskanje: 9.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 9.

Cena izpisa: 8.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 87.976 tolarjev.

Izmerjena cena ČB odtisa: 33 tolarjev.

Izmerjena cena barvne strani: 86 tolarjev.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partners, 080 17 30.

Za: Dobra kakovost odtisa in odlične fotokopije. Dober optični bralnik. Hitrost tiska. Dober OCR. Omrežna povezljivost.

Proti: Nekoliko višja cena odtisa, predvsem barvnega.

Hewlett-Packard Photosmart 2710

Kaj: Faks, kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, bralnik pomnilniških kartic, omrežno in brezžično povezljiv.

Tiskanje: 9.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 9.

Cena izpisa: 8.

Vmesniki: USB, omrežni, brezžični.

Cena: Še ni znana.

Izmerjena cena ČB odtisa: 33 tolarjev.

Izmerjena cena barvne strani: 86 tolarjev.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partners, 080 17 30.

Za: Dobra kakovost odtisa in odlične fotokopije. Dober optični bralnik. Hitrost tiska. Dober OCR. Omrežna povezljivost, tudi brezžična.

Proti: Nekoliko višja cena odtisa, predvsem barvnega.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji