Objavljeno: 8.3.2005 20:37 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Julij 2004 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Epson Stylus Photo R800

Ko govorimo o foto brizgalnikih, imamo največkrat v mislih šestbarvne modele, ki imajo poleg običajnih barvil (svetlo modra, vijolična, rumena in črna) še zelo svetlo modro in svetlo vijolično. S tema dvema dodatnima barvama foto tiskalniki bolje "izdelajo" barvne odtenke polti in neba. V zadnjem času nastajajo tiskalniki (Canonovi), ki poleg teh barvil uporabljajo še rdečo in celo zeleno, po besedah izdelovalca pa tako zagotavljajo še boljšo predstavitev kar najširšega barvnega spektra. Pa vendar kaže, da je moč enake rezultate doseči tudi s popolnoma drugačnimi barvami. Kot smo že vajeni, je posebnež in inovator v tej smeri - Epson.

Epson je edini med "štirimi velikimi", ki uporablja piezo sistem tiskanja, Epson je prvi, ki je pred leti zares stavil na foto tiskalnike (prvi šestbarvni model je sicer predstavil Hewlett-Packard, vendar ga je kaj kmalu tudi upokojil), Epson je bil prvi, ki se je zares posvetil trajnosti fotografij in vplivu vrste papirja na to, in Epson je bil prvi, ki je v svojih tiskalnikih začel uporabljati suspenzijska barvila namesto navadnih (in je zaenkrat tudi edini, saj konkurenti pravijo, da jim ta smer razvoja ne ustreza). In zdaj je Epson še prvi, ki je izdelal foto tiskalnik z osmimi kartušami, vendar z zelo nenavadno izbiro barvil. Model Stylus Photo R800 namreč tiska s svetlo modro, vijolično, rumeno, črno (do tu nič nenavadnega), še eno črno (ki je posebej prirejena za tiskanje na svetleč papir, medtem ko gonilnik prvo uporabi na navadnem in mat papirju), rdečo, modro in še z osmo barvo, ki to v bistvu ni - gre za posebno tekočino, ki fotografijo svetleče prevleče. Za vsako barvo ima tiskalna glava po 180 tiskalnih šob.

Epsonov najzmogljivejši foto tiskalnik tiska z osmimi kartušami, ki vsebujejo nenavaden izbor barvil. Osma "barva" to sploh ni, temveč je tekočina, ki izdelku doda svetleč videz.

Kakovost odtisa, ki jo ponuja R800, je hkrati odlična in ne najboljša. Kako je to mogoče? Tiskalna glava, ki zmore brizgati miniaturne kapljice do 1,5 pl (pa tudi večje, po potrebi), je silno natančna, tako da posameznih pik s prostim očesom tudi v najmehkejših rastrih ni videti. No, s povečevalnim steklom so pike vendarle vidne, kar za najnovejše Canone ne velja več. Tudi podrobnosti velikosti dveh pik so na posebnem papirju izredno natančne in berljive. Tudi barve (preizkušeno z naslovnico Monitorja v formatu PDF) so zelo natančne in pravilne in od vseh brizgalnikov, kar smo jih preizkusili, najbolj podobne tistim, ki jih odtisnejo profesionalni tiskarski stroji. Tudi izdelki na navadnem papirju so zaradi suspenzijskih barv zelo dobri, to velja celo za fotografije! Po drugi strani so barve neizrazite in pastelne, kar je očitno posledica istih suspenzijskih barvil. Tudi črni deli fotografije izpadejo nekako mehko in ne popolnoma črno. Suspenzijska barvila so sestavljena iz suspenzije mikroskopskih barvilnih delcev, ki po tisku ostanejo naneseni na površini papirja, zato je izdelek manj svetleč (svetleč učinek sicer "povzroča" papir) kot pri barvilih, ki se vpijejo v papir. Očitno se tega zavedajo tudi v Epsonu in v gonilniku je mogoče dodati nekaj svetlečega učinka (tiskalnik s tem uporabi prej omenjeno osmo "barvo"). Vsaj na papirju, ki smo ga uporabili mi (Epson Photo Paper), se s to izbiro pastelnost barv ni kaj dosti zmanjšala.

Canon (i9950) z živostjo barv naravnost pretirava, Epson R800 pa ima po drugi strani zelo pastelne barve.

Epson zatrjuje, da so izdelki, natisnjeni s tem tiskalnikom, trajni do 80 let (to je "posledica" suspenzijskih barvil), to pa je nekajkrat več, kot zmorejo navadne fotografije, vendar je ob tej trditvi zvezdica, ki napoti k drobnemu tisku, tam pa piše, da to velja le, če fotografijo prekrijemo s stekleno ploščo (da preprečimo dostop zraka).

Hitrostno R800 sicer kar precej zaostaja za najhitrejšimi Canonovimi foto tiskalniki, vendar je v primerjavi z vsemi drugimi - zelo hiter. Fotografijo z njim odtisnemo v 70 sekundah, polno stran A4 pa v treh minutah. Naj omenimo še hitrost tiskanja besedila - nekaj manj kot tri minute za 5 strani oz. natanko toliko kot nekajkrat cenejši model R200. To kaže na to, da tiskalnik nikakor ni namenjen in predviden za tiskanje besedila, temveč je črna kartuša tam bolj zaradi pomoči pri tiskanju fotografij.

Omenimo še, da lahko z R800 tiskamo do roba (tudi v formatu A4), tiskamo lahko na CDje (če imajo mat površino, prirejeno za tiskanje), odločimo se lahko celo za daljše izdelke, ki jih tiskamo na naviti papir.

Cena odtisa je nekoliko višja kot pri najboljših, vendar je 104 tolarje za fotografijo še vedno vrednost, ki velja za razmeroma ugodno oz. vsaj povprečno.

Če povzamemo, to je tiskalnik, ki ga bodo zaradi zelo pravilnih barv za izdelavo testnih odtisov veseli profesionalci DTP. No, kar nekaj takih uporabnikov bo nesrečnih, ker tiskalnik ne tiska v formatu A3, pa vendar. Manj bodo tiskalnika veseli domači uporabniki, ki bi si želeli tiskati lastne fotografije, saj bodo te izpadle preveč medlo in pastelno. No, pa slednjim tiskalnik (tudi zaradi cene!) gotovo ni namenjen.

Epson Stylus Photo R800

Vmesniki: USB, firewire.

Cena: 149.880 tolarjev.

Izmerjena cena ČB odtisa: 25 tolarjev.

Izmerjena cena fotograifje: 104 tolarje.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Zelo natančno in hitro tiskanje do roba, pravilne barve. Možnost tiskanja na neskončni papir, možnost tiskanja na CD-ROMe.

Proti: Pastelni in bolj ali manj nesvetleči izdelki. Za tiskanje na CD-ROMe potrebujemo posebne plošče CDR.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji