Objavljeno: 8.3.2005 20:29 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Marec 2004 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Epson Stylus Photo R300

Kot kaže, so v Epsonu ocenili, da je tehnologija ločenih kartuš zrela tudi za tiskalnike nižjega cenovnega razreda in ne samo za vrhunske modele (Photo 950). Po štiribarvnih modelih C64 in C84 se je na trgu zdaj znašel tudi cenejši foto model Stylus Photo R300.

Premore šest ločenih kartuš (model Photo 950 jih ima 7), ki polnijo glavo s po šestkrat 90 šobami (primerjajmo to s 6 × 896 šobami novega Canona). R300 sodi med tiste tiskalnike, ki so namenjeni tudi tiskanju brez povezave z računalnikom. Vgrajen ima bralnik za vse vrste pomnilnih kartic (tudi novejših xD), za tiskanje pa ima na voljo sivinski zaslon LCD, s pomočjo katerega izbiramo, katere fotografije in v kakšni obliki bi radi natisnili. Fotografij pred tiskom seveda ne moremo videti, vsaj če si ne dokupimo posebnega barvnega zaslona, ki ga lahko namestimo na tiskalnik. Photo R300 je tudi prvi Epsonov tiskalnik, ki podpira standard pictbridge (doslej so ga edino Canonovi novejši tiskalniki) in omogoča tiskanje neposredno iz fotoaparata, če je ta združljiv s pictbridgeom. Za preizkus smo na tiskalnik priklopili fotoaparat Canon A70, ki ga je tiskalnik takoj zavrnil, saj ni bil združljiv s pictbridgeom. Ko smo fotoaparatu nadgradili strojno programsko opremo, sta se napravi takoj sporazumeli in iz fotoaparata smo lahko tiskalni neposredno na tiskalnik. Kot posebnost omenimo, da lahko s tiskalnikom tiskamo tudi na zapisljive plošče CD, če le imajo nesvetlečo podlago.

Nekatere fotoaparate lahko nadgradimo in s tem naredimo združljive s pictbridgeom. Potem lahko z njimi tiskamo naravnost na katerikoli tiskalnik pictbridge, tudi na Epson Photo R300.

Photo R300 se izkaže kot tiskalnik, ki zelo dobro obvladuje raster (ta je le malo viden), pa tudi podrobnosti, velike dve piki (na posebnem papirju), so odlično vidne. Po drugi strani pa so fotografije, ki smo jih naredili z njim, kar precej zelenkaste, in to je vidno tako pri sivih kot pri barvnih odtenkih. Tudi črna barva se je na fotografiji izkazala za nekoliko presvetlo, kot temno siva.

Tiskalnik je po hitrosti nekako povprečen, saj za fotografijo 10 × 15 cm potrebuje dobri dve minuti, za celo stran A4 pa štiri minute in pol. Za pet strani besedila potrebuje tri minute, vendar za tiskanje tega ni primeren (tako kot noben fototiskalnik), saj se navadna (in ne suspenzijska) barva kar precej vpije v navaden papir in s tem nekoliko razlije.

Poleg ne najboljšega odtisa Epsonu zamerimo podobno kakor Canonu i990 - ni prepoznave papirja, prave kasete za papir, moti pa tudi dolgotrajno čiščenje glav (tudi do minuto in 20 sekund!) po daljšem (enodnevnem) počitku. Slednje seveda potroši kar precej barvila.

Cena odtisa črno-bele strani (pri nepretrganem tiskanju) je poceni, le 25 tolarjev, cena barvila za eno fotografijo 10 × 15 cm pa kar visoka. Izračunali smo, da stane 111 tolarjev, to pa je nekje vmes med Canonovimi in HP foto modeli.

Epson Stylus Photo R300

Vmesniki: USB.

Cena: 59.880 tolarjev.

Izmerjena cena ČB odtisa: 25 tolarjev.

Izmerjena cena barvnega odtisa: 111 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Tiskanje od roba do roba. Tiskanje s pomnilniških kartic. Možnost tiskanja na CD-ROM-e.

Proti: Fotografije "vlečejo" na zeleno. Pri vrhunskem tiskanju je razmeroma počasen. Za tiskanje na CD-ROM-e potrebujemo posebne plošče CDR. Temeljito čiščenje glav po daljšem "počitku".

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji