Objavljeno: 27.9.2016 | Avtor: Miran Varga | Monitor Oktober 2016

Delo ali zabava brez povezave

Dostop do spleta in spletnih vsebin nas je tako razvadil, da se brez tega počutimo bosi. Z nekaj zvijačami, aplikacijami in vnaprejšnjim razmislekom pa lahko tudi to odvisnost povsem ukrotimo.

Brezžična omrežja se v urbanih okoljih bohotijo kot plevel na vrtu, niso pa nujno odprta in/ali varna. Vedno več uporabnikov se zato zanaša na svoje mobilne naprave, tam pa je lahko spletna izkušnja okrnjena ali draga. Kljub vse bolj radodarno odmerjenim mobilnim megabajtom in gigabajtom v mobilnih paketih se ti še vedno ne morejo primerjati z »neskončnostjo« ponudbe na bakreni parici ali optičnem vodniku, ki s podatki in vsebinami zalaga naš modem ali usmerjevalnik, ta pa vse druge omrežne naprave v gospodinjstvu. Kako zelo odvisni smo postali od interneta, se navadno zavemo šele, ko nam dlje časa ni na voljo. Pravzaprav zadostuje že vsega nekaj ur in občutek, da nam nekaj manjka, je tu. Na drugi strani pa se ob morebitnih potovanjih psihično pripravimo na daljšo »nepovezanost« v splet. V tokratnih nasvetih smo se zato odločili preveriti, kako navidezno ostati povezan v splet tudi brez povezave in dostopati do priljubljenih spletni strani, aplikacij in storitev.

Brskanje po spletu

Deskanje po spletu brez povezave je pravzaprav še najlaže izvedljivo. Sodobni brskalniki namreč poznajo poseben način, imenovan »Brez povezave« (Offline mode), ki nato uporabniku omogoča prikaz vsebin in strani, shranjenih v zgodovini spletnega brskalnika. Trik je le v tem, kako omenjeno funkcijo najti. V brskalniku Google Chrome je prav nerazumljivo skrita. Aktiviramo jo namreč tako, da v naslovno vrstico vpišemo chrome://flags in pritisnemo tipko Enter. Zatem na dolgem seznamu funkcij in možnosti poiščemo vnos Show Saved Copy Button in s padajočega menuja izberemo možnost Enable: Primary. Po zaprtju in vnovičnem zagonu brskalnika bo funkcija postala aktivna. Ko bo brskalnik Chrome zaznal, da povezava v splet ni na voljo, nam bo za posamezno spletno stran, ki jo ima shranjeno v svoji zgodovini, ponudil možnost Show saved copy in po kliku tega gumba (staro) stran tudi naložil. Ko smo že v nastavitvah brskalnika Chrome, velja podobno popraviti še vnosa Način samodejnega vnovičnega nalaganja brez povezave (Offline Auto-Reload Mode) in Samodejno naloži samo vidne zavihke (Only Auto-Reload Visible Tabs). Prva bo poskrbela, da se bodo strani ob izgubi povezave samodejno naložile, druga pa preprečila, da bi (pre)veliko število odprtih zavihkov brskalnika obremenilo računalnik.

Brskalnik Chrome ni vajen biti brez povezave, zato take nastavitve pošteno skriva.

Brskalnik Mozilla Firefox je glede funkcije brskanja brez povezave bistveno prijaznejši do uporabnika. Na menuju zgolj poiščemo možnost Nepovezan način (Work Offline) – to skriva v razdelku Razvijalci v nastavitvah – in jo kliknemo.

Branje spletne enciklopedije

Eden boljših načinov preganjanja časa na poti je vsekakor osvajanje znanja ali širjenje obzorij. Bogastvo znanja in podatkov predstavlja spletna enciklopedija Wikipedia (www.wikipedia.org), ki gosti na milijone kakovostnih člankov o praktično čemerkoli. Omenjena spletna enciklopedija premore istoimensko aplikacijo za naprave s sistemom Android (play.google.com/store/apps/details?id=org.wikipedia), ki omogoča shranjevanje posameznih vsebin za poznejše branje. Pri tem lahko uporabniki oblikujemo t. i. bralne sezname in jih napolnimo z različnimi temami in prispevki.

Zabava brez povezave

Daleč največji zalogaj za spremljanje brez povezave predstavljajo spletne strani z večpredstavnimi vsebinami, posebej video posnetki. Spletne dveri YouTube nam, denimo, omogočajo prenos in hrambo video vsebin, ki smo jih naložili sami, ne pa tudi video posnetkov drugih uporabnikov. K sreči nam to možnost ponuja cela vrsta programov in drugih spletnih strani. Eno najboljših pri tem je vsekakor spletno mesto SaveFrom.net (www.savefrom.net), na katerem v ustrezno polje le prilepimo povezavo do videa na YouTubu, kliknemo gumb Start in v nadaljevanju izberemo kakovost posnetka, ki jo želimo, ter kliknemo gumb Download. Omenjena stran ponuja tudi ustrezne razširitve za priljubljene brskalnike, s katerimi bomo to opravilo postorili še hitreje, obenem pa podpira tudi prenose video vsebin s strani, kot so Vimeo, Facebook, DailyMotion, Twitch in številne druge.

Brez povezave in Android

Uporabniki danes veliko brskanja po spletnih straneh opravimo tudi s pametnimi telefoni in tablicami. Številne med njimi poganja sistem Android, na katerega velja vsekakor namestiti aplikacijo Offline Browser, ki jo najdemo na naslovu play.google.com/store/apps/details?id=com.gashawmola.offline. Ob prvem zagonu nas bo pričakal prazen zaslon, saj moramo strani, ki si jih želimo ogledati brez povezave, najprej naložiti (ko imamo povezavo na voljo). S klikom zelenega gumba z oznako + dodamo spletne naslove strani in izberemo obseg prenosa – koliko strani, podstrani in povezav naj aplikacija shrani. S temi vrednostmi ne gre pretiravati. Izberemo lahko tudi možnost shranjevanja fotografij.

Če bi s spletnega mesta YouTube radi prenesli le zvočni zapis video posnetka, pa nam bo priskočila na pomoč spletna stran ListenToYouTube (www.listentoyoutube.com). Postopek prenosa je zelo soroden prejšnjemu in nadvse enostaven. Zvok prenesemo v računalnik ali mobilno napravo v zapisu mp3.

Glede prenašanja večpredstavnih vsebin k sebi se daleč najbolje godi lastnikom naprav z operacijskim sistemom Android. Že brskalnik Opera Mini za Android podpira prenose video posnetkov s številnih strani in shranjevanje teh strani v pomnilnik naprave ali na kartico SD. YouTube videe za ogled v nepovezanem načinu pa nam lahko priskrbi aplikacija TubeMate (www.tubemate.net). Še celo pretočne videe na Amazon Prime si lahko omislimo za na pot. V tablico ali telefon preprosto namestimo mobilno aplikacijo Amazon Video in izbrani film ali serijo iz knjižice pretočimo v napravo.

Če nas bolj zanimajo izobraževalne video vsebine, je dobro vedeti, da spletno mesto The Khan Academy (www.khanacademy.org) ponuja cel kup brezplačnih video tečajev s področja matematike, strojništva, znanosti, računalništva, umetnosti in družbenih ved. Aplikacija KA Lite, ki deluje tako v okoljih Windows, Linux in Mac OS (X), nam omogoča enostaven prenos omenjenih posnetkov. Poleg več kot 7000 video posnetkov si lahko prenesemo tudi 20 tisoč interaktivnih vaj za utrjevanje osvojenega znanja.

Glasba naj bo

V bistvu smo si uporabniki čas brez povezave v internet pogosto krajšali prav z glasbo. Toda kaj, ko se tudi ta pospešeno seli v splet, saj imamo za ugodno mesečno nadomestilo uporabniki dostop do pravcatih glasbenih oblakov, v katerih so shranjene praktično vse mogoče skladbe, kar si jih srce poželi, njihove aplikacije pa že poznajo naš glasbeni okus in sezname predvajanja. Bržkone najbolj priljubljena glasbena stran je danes Spotify (www.spotify.com), ki ponuja obilo pretočne glasbe. Morda niste vedeli, a naročniki storitve Premium pridobijo tudi možnost, da si krajevno na tri naprave prenesejo do 3333 poljubno izbranih skladb, albumov ali seznamov predvajanj. Ob izbiri glasbe preprosto kliknemo gumb Available Offline in aplikacija bo skladbo ali album samodejno pretočila v našo napravo, da nam bo v njej na voljo tudi v načinu brez povezave.

Skrita igra v brskalniku Chrome

Da imajo Googlovi programerji veliko smisla za humor, večkrat dokaže že sam brskalnik Chrome. Ta v primeru, ko zazna, da nima na voljo internetne povezave, prikaže ustrezno sporočilo in podobo dinozavra v puščavi. Če jo kliknemo, zaženemo skrivno igro, vgrajeno v brskalnik. Ta je precej preprosta, naša naloga je le, da s pritiskom na preslednico z dinozavrom preskakujemo kaktuse. Dinozaver teče vse hitreje, z uspešnimi preskoki pa dobimo vedno več točk. Ko jih dosežemo 500, sledi naslednje presenečenje …

Storitev Amazon Prime Music sicer ne ponuja tako bogate izbire kot Spotify ali kak drug tekmec, se pa zato odkupi z možnostjo prenosa vseh skladb v napravo uporabnika. To opravi ob pomoči aplikacije Amazon Music, ki je na voljo tako za sistem Android kot iOS. V nastavitvah omenjene aplikacije najdemo tudi možnost Offline Music Mode – če jo vklopimo, nam bo za predvajanje ponudila le skladbe, ki jih hranimo v napravi.

Tudi lastniki naprav iPhone in iPad bodo veseli, da jim storitev Apple Music ponuja možnost prenosa glasbenih datotek, a le, če imajo veljavno naročnino na storitev iCloud Music Library. V tem primeru je poleg skladb in albumov na voljo tudi možnost Make Available Offline. Po kliku tega gumba uporabnik le sledi navodilom in glasbo prenese v svojo napravo.

Kruha in iger

V zadnjih letih so začeli razvijalci mobilnih iger uporabnike dobesedno jeziti s pogojevanjem povezljivosti v internet, saj tako igralcem med igro servirajo različne oglase, jih mamijo v nakupe (v igrah) ipd. Šlo je celo tako daleč, da se je kar sam Google odločil na svoji aplikacijski tržnici Play ustanoviti kategorijo iger, ki jih lahko igramo brez povezave. Do njih se dokopljemo tako, da preprosto poženemo aplikacijo Google Play in v njej izberemo kategorijo Offline Games. Nato izberemo brezplačne ali plačljive igre, ki jih želimo igrati, in jih namestimo. Med njimi je kar nekaj posrečenih naslovov, kot so Hitman Go, Angry Birds Star Wars, Temple Run, Cut the Rope, Fruit Ninja in podobne. Nekaj dobrih predlogov iger, ki za delovanje ne zahtevajo povezave v svetovni splet, bomo našli tudi na spletni strani Android Pit (www.androidpit.com/best-offline-android-games).

Če našo mobilno napravo poganja operacijski sistem iOS, pretežno delimo usodo androidnega sveta, vsaj kar zadeva ponudbo iger. Še najboljši seznam nasvetov o igrah, ki jih lahko igramo brez povezave, najdemo na spleti strani GetiOSstuff (getiosstuff.com/best-offline-games-ios-free-iphone-ipad/).

Hramba in deljenje datotek brez povezave

Bolj ali manj stalna povezljivost v splet je spremenila tudi naše navade pri ravnanju z datotekami. Vedno več jih namreč zaupamo storitvam oblačne hrambe, za katere si niti v sanjah nismo mislili, da lahko delujejo tudi v načinu brez povezave. In vendar delujejo! Storitev Google Drive (drive.google.com) v kaj takega prepričamo ob pomoči brskalnika Chrome, kjer v nastavitvah poiščemo možnost Brez povezave (Offline) in se nato podamo med razširitve (seveda moramo imeti nameščeno razširitev Google Drive). V nastavitvah razširitve kliknemo možnost Sync Google Docs, Sheets, Slides and Drawings files to this computer so that you can edit offline. Da zadeva deluje, bomo videli takoj, saj bo razširitev začela shranjevati zadnje uporabljane dokumente/vsebine v računalnik.

Takšne prikladnosti Microsoft ni mogel gledati križem rok in je v sistemu Windows 10 spremenil obnašanje konkurenčne storitve OneDrive. Ob odprtju mape OneDrive bomo videli vso krajevno shranjeno vsebino/datoteke, prepričati pa se velja o pravilnosti nastavitev sinhronizacije (torej katere mape se sinhronizirajo krajevno in z oblakom). Zato najprej desno kliknemo ikono OneDrive in izberemo možnost Nastavitve (Settings), zatem pa v razdelku Račun kliknemo gumb Izberi mape (Choose folders) in odkljukamo mape, katerih vsebino želimo sinhronizirati s spletno hrambo in krajevnim pogonom.

Tudi tretji velikan iz sveta spletne hrambe vsebin, Dropbox, želi biti nadvse prijazen do uporabnika. Istoimenska aplikacija za mobilne naprave že dolgo pozna možnost označevanja datotek za dostop brez povezave – preprosto se v omenjeni aplikaciji skozi drevesno strukturo prebijemo do mape ali datoteke, ki jo želimo (s)hraniti krajevno, in kliknemo možnost Available Offline. Storitev Dropbox bo tako označene datoteke samodejno prenesla v napravo takoj, ko bo zaznala povezavo v internet.

Prevajalnik pri roki

Tudi po prevode posameznih besed ali stavkov se uporabniki čedalje pogosteje namenimo v splet. Storitvi Google Translate in Microsoft Translator sta nas s svojo priročnostjo dobesedno razvadili. Toda kaj storiti, če se v tujini znajdemo v zagati in brez internetne povezave, tujega jezika pa ne razumemo prav dobro. Če smo razmišljali vnaprej, smo si morebiti v mobilno napravo namestili ustrezno aplikacijo. Google Translate (www.google.com/mobile/translate/) je na voljo kot mobilna aplikacija za sistema Android ali iOS, v svojem bistvu pa je še vedno zasnovan kot programček, ki prevod ponudi ob pomoči spletne storitve – torej povezave v splet. A Googlovi inženirji so bili tako prijazni, da so aplikaciji vklopili tudi način brez povezave. A z omejitvami. V načinu brez povezave lahko Google Translate prevaja med 52 (prenesenimi) jeziki, spletna storitev pa ta hip obvlada 103.

Storitev Microsoft Translator (www.microsoft.com/en-us/translator/), ki je pričakovano na voljo še za platformo Windows Phone (pa tudi Android, iOS in celo pametne ure), uporabniku prav tako omogoča prenos slovarčkov za prevajanje brez povezave. V tem primeru nam je na voljo 50 slovarčkov z različnimi jeziki, tudi slovenščino.

Digitalni zemljevid v žepu

Če se odpravljamo v hribe ali na deželo, kjer je mobilna povezljivost v najboljšem primeru vprašljiva, si velja omisliti navigacijsko napravo z ustreznimi kartami. To vlogo seveda lahko prevzame tudi pametni telefon, po zaslugi še ene Googlove storitve pa nam ne bo treba kupiti niti namenske aplikacije za navigacijo. Storitev Google Zemljevidi namreč vrhunsko obvlada navigiranje in usmerjanje, odlično se znajde tudi v načinu brez povezave – le zemljevid področja, na katero se odpravljamo, moramo pravočasno naložiti v napravo. V omenjeni aplikaciji preprosto izberemo možnost prenosa zemljevidov za označeno/izbrano področje za uporabo v nepovezanem načinu in jih s klikom ikone z oznako + tudi prenesemo – paziti moramo le, da imamo v svoji napravi dovolj prostora. Androidna aplikacija je seveda dovolj pametna, da samodejno zazna, kdaj ima na voljo spletno povezavo, in nam lahko sproti pripravi nov izračun poti na podlagi pridobljenih podatkov o prometu (ki jih v načinu brez povezave seveda ni).

Google nam radodarno dovoli prenesti zemljevide posameznega območja in omogoči navigacijo brez spletne povezave. Z eno omejitvijo – te zemljevide lahko uporabljamo le 30 dni, nato jih aplikacija Zemljevidi samodejno zbriše.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji