Objavljeno: 28.1.2008 15:21 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Januar 2008 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Dell XPS M1330

Dellova družina računalnikov XPS je namenjena zahtevnejšim uporabnikom, saj gre za naprave, namenjene igričarjem in večpredstavnim navdušencem. XPS M1330 je najmanjši prenosni računalnik med XPSi, v ponudbi pa nadomešča dosedanji 12-palčni model. Gre za računalnik, ki je po tehničnih značilnostih, kljub majhnim zunanjim meram (tehta manj kot dva kilograma), naphan s skoraj vsem, kar lahko danes vgradimo v prenosni računalnik, poleg tega pa so v Dellu popestrili tudi njegovo zunanjost, saj je na voljo z ohišjem v treh barvah.

13,3-palčni zaslon z ločljivostjo 1280 × 800 pik je bil v preizkušenem modelu sicer običajen, vendar pa si lahko omislimo tudi takega, ki je osvetljen z osvetlitvijo LED za svetlejšo sliko in manjšo porabo. Nad zaslonom je vgrajena spletna kamera, prenosnik pa je spodobno opremljen tudi z vmesniki: večpredstavno usmerjenost naprave kaže vmesnik HDMI, ne manjkajo pa seveda niti vmesnik firewire, dva priključka USB, vmesnik bluetooth in bralnik pomnilniških kartic, ki podpira osem različnih formatov. Zmogljivosti računalnika lahko še razširimo s karticami ExpressCard.

Zmogljiva je tudi notranjost: procesor Core 2 Duo tiktaka pri 1,8 GHz, pomnilnika je 2 GB, diska pa 160 GB. Optična enota seveda piše in bere DVDje, njena posebnost pa je, da nima pladnja, temveč nosilec vstavimo v režo. Grafična kartica je pri preizkušenem modelu vgrajena v sistemski nabor - gre za Intelov grafični procesor GMA X3100, v zmogljivejših različicah pa lahko izberemo tudi ločen grafični procesor.

Prenosnik pa ima seveda tudi kakšno slabost. Predvsem bi izpostavili tipkovnico. Ta je na voljo le z angleškim naborom znakov, medtem ko moramo šumnike na tipke dodati z nalepkami. Tudi občutek pri tipkanju ni najboljši: Dell ima pri prenosnikih Latitude precej boljšo tipkovnico, pa tudi razporeditev tipk je boljša (bolj zvesto posnema tistega pri namiznih računalnikih). Nad sledilno ploščico, po drugi strani, nismo imeli pripomb.

Prenosniku je priložen sistem Windows Vista Home Premium, poleg pa dobimo tudi osnovni pisarniški paket Microsoft Works. Za razliko od nekaterih drugih izdelovalcev Dell tudi za najnovejše modele ponuja gonilnike za Windows XP, tako da lahko v prenosnik namestimo tudi starejšo različico Oken, če to seveda želimo.

Dobra zasnova se je izkazala tudi pri meritvah. Prenosnik je po meritvah zmogljivosti v svojem velikostnem razredu med boljšimi, prav tako dobro se izkaže akumulator, kar nas je pravzaprav nekoliko presenetilo. 3,5 ure delovanja v okolju Windows Vista in skoraj 4 ure v okolju Windows XP je za tako opremljen prenosnik pohvale vreden rezultat. Gre torej za vrhunski prenosnik z odličnim razmerjem med ceno in zmogljivostjo.

Dell XPS M1330

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 100.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 58.

Trajanje delovanja: 3 ure 48 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 5.

Mere: 31,8 × 23,8 × 2,2 cm, 1,8 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo T7100, 1,8 GHz, 2048 MB RAM, 160 GB disk, DVD-RW, WLAN 802.11abg, bluetooth.

Zaslon: 13,43-palčni, 1280 × 800 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Home Premium.

Cena: 1320 EUR.

Prodaja: Alldea, www.alldea.si, FMC, www.fmc.si.

Za: Zmogljivost, opremljenost, čas trajanja akumulatorja.

Proti: Tipkovnica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji