Objavljeno: 23.12.2005 03:13 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor December 2005 | Teme: brizgalnik, tiskalnik, nenehni testi

Cena odtisa HP Photosmart 8250

Najnovejši šestbarvni Hewlett-Packardov model za rabo doma smo preizkusili že v septembrski številki, vendar do zdaj zanj ni bilo na voljo rezervnih kartuš, zato smo se merjenja zmogljivosti le-teh oz. izračunavanja cene odtisa lotili šele zdaj.

Merili smo enako kot pri vseh brizgalnikih z ločenimi kartušami - v neskončnost smo tiskali našo preizkusno fotografijo 10 × 15 cm (našo "papigo"), in sicer tako, da smo gonilniku dopovedali, da je papir svetleč (HP Premium Plus Photo Paper) in da bomo tiskali v najboljši možni kakovosti (MaxDPI).

Najprej je zmanjkalo rumene barve (po 130 natisnjenih fotografijah); nadomestili smo jo z novo kartušo in tiskali naprej. Nato je zmanjkalo svetlo vijolične (136 fotografij), zatem pa še zelo svetlo modre (174 fotografij). Nato smo še enkrat spraznili vse te tri kartuše (da, poraba kartuš pri takem preizkusu je kar velika...) in nato po 337 natisnjenih fotografijah izpraznili vijolično. Zadnja izmed petih barv (poraba črne je bila minimalna), svetlo modra, je omagala šele po 1000 natisnjenih fotografijah. To pomeni, da jo je tiskalnik na naši fotografiji porabil le 4 %. Samo kot zanimivost - Epsonov model Stylus Photo R800 je svetlo modre pri tiskanju enake fotografije porabil kar 23 %! Različni tiskalniki dosegajo enake rezultate popolnoma drugače ...

Photosmart 8250 dokaj natančno prikazuje stanje kartuš.

Če zgornje rezultate pretvorimo v tolarje (in upoštevamo da stane posamezna barvna kartuša 2478 tolarjev), ugotovimo, da je cena barvila, ki ga tiskalnik uporabi za tiskanje ene fotografije 10 × 15 cm, 61,3 tolarja, to pa je silno ugodno. Pravzaprav je tiskalnik s to ceno najcenejši med vsemi foto tiskalniki na trgu. Seveda ne smemo pozabiti, da nas bo tudi papir stal kar nekaj tolarjev, a to pač velja za vse brizgalnike. Hewlett-Packard ima v svojem programu tudi pakete papirja in črnil, s katerimi naj bi bilo tiskanje še bistveno cenejše, vendar jih pri nas žal ni dobiti.

Omenimo še pomislek o metodologiji preizkušanja. Različni tiskalniki porabijo različno veliko črnila tudi za čiščenje tiskalnih glav, in sicer po vsakem nekoliko daljšem počitku. Potrdimo lahko, da Epsonovi in Canonovi modeli glave kar dolgo čistijo, koliko črnila pri tem porabijo (beri: odtočijo v odpadno posodico), pa enostavno ne moremo oceniti. Po drugi strani je tako čiščenje pri Lexmarkovih in Hewlett-Packardovih modelih vsaj na videz bistveno krajše, kadar sploh je. Hewlett-Packard se pri modelu Photosmart 8250 še posebej pohvali, da ima urejen zaprt sistem, ki barvilo, uporabljeno za čiščenje, znova uporabi za tiskanje. Skratka, lahko pričakujemo, da bi bili rezultati merjenja cene odtisa še boljši, če med preizkusom ne bi tiskali v neskončnost, temveč bi natisnili le vsak dan fotografijo ali dve, kar je verjetnejša uporaba povprečnega uporabnika. Ali če uporabimo učinkovito primerjavo - tudi avtomobil porabi različno bencina pri vožnji po avtocesti in po mestu. Žal je zelo težko oz. skorajda nemogoče ugotoviti, kakšne so navade povprečnega uporabnika, zato se o takem spremenjenem načinu preizkušanja trajnosti še nismo zedinili.

Kakorkoli, Photosmart 8250 je odličen tiskalnik, ki za povrh tiska po odlični ceni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji