Objavljeno: 28.11.2006 03:10 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor November 2006 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma iP3300

Tudi letošnjo jesen so se v Canonu odločili prenoviti nekatere najbolj priljubljene modele. S tiskalnikom Pixma iP3300 so predstavili prenovljeno uspešno različico modela Pixma iP3000. Predvsem je opazna nova zunanja preobleka ter malce hitrejši pogon. Pričakovati je bilo še kakšno dodatno izboljšavo, vendar se je zgodilo ravno nasprotno.

Pixma iP3300 se ponaša z dvema podajalnikoma papirja, tako da lahko enega nemoteno uporabljamo za poseben, foto papir, drugi pa je mišljen za pisarniška opravila. Tudi tiskalna glava premore isto ločljivost kot predhodni model, torej 4800 x 1200 pik na palec. Spremenili so le vrsto črnila, še vedno pa uporablja tri ločene barvne kartuše in eno črno. Razočarani smo bili nad tem, da z novim modelom ni mogoče tiskati neposredno na plošče CD/DVD. Žal kaj hitro ugotovimo, da so nas pri novem modelu prikrajšali tudi za avtomatsko tiskanje na obe strani, ki ga je model iP3000 premogel. Tudi kalibracija tiskalnih glav je po novem ročna, česar pri Canonu skorajda nismo bili več vajeni, saj je doslej to opravljala avtomatika.

A vseh priboljškov nam le niso vzeli - zvišali so hitrost tiskanja. Res ne ravno veliko, a vendarle opazno. Tako pet strani dolg dokument natisne v enainpetdesetih sekundah. To je celo primerljivo s predhodnim modelom iz razreda više - Pixmo iP4200. V primerjavi s konkurenčnimi tiskalniki pa se lahko pohvali z malce nadpovprečnim časom. Tiskanje na svetleč papir A4 traja dobre tri minute; to je znatno hitreje, kot zmorejo konkurenčni tiskalniki, a ne najhitreje. Za fotografijo 10 x 15 porabi minuto in osemnajst sekund; to je še vedno nekoliko nad povprečjem.

Kakovost odtisa na navaden papir je dobra, tako kot smo pri Canonu vajeni. Kakovost besedila resda malce peša, saj so robovi črk nekoliko razliti, a to ni moteče. Fotografije, natisnjene na navaden papir, so živih barv, pa tudi papir ni nič premočen. Tudi pri tiskanju na poseben papir se odlično odreže, malenkost slabše pri sivinskih odtisih, saj črna na svetlečem papirju ne pride tako do izraza. Raster skorajda ni viden, prehodi pa so povsem mehki. Barvna pravilnost se dokaj ujema, saj tokrat niso pretiravali z bogatimi, živimi barvami, da bi bila fotografija bolj všečna; to je Canon sicer že velikokrat počel.

Cena tiskalnika je v primerjavi s predhodnikom skorajda nespremenjena. Tisti, ki bodo zaradi nekoliko hitrejšega izpisa pogrešali dodatne zmožnosti, kot je tiskanje na CD/DVD in samodejni obračalnik, bodo z nakupom zadovoljni. Drugi pa se lahko počutijo nekoliko opeharjene. Še glede izmerjene cene odtisa - ta ni najnižja: 33 tolarjev za črno-beli izpis in kar 101 tolar za barvni izpis.

Canon Pixma iP3300

Kaj: Toplotni brizgalnik.

Ocena za hitrost: 9.

Ocena za kakovost: 9.

Ocena za opremljenost: 8.

Ocena za ceno izpisa: 4.

Vmesniki: USB.

Cena: 23.736 tolarjev.

Izmerjena cena ČB strani: 33 tolarjev.

Izmerjena cena barvne strani: 101 tolar.

Prodaja: partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.

Za: Dobra kakovost odtisa na navaden papir, hitrost.

Proti: Cena odtisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji