Objavljeno: 8.3.2005 20:30 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor November 2004 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma iP2000

Canon ima v spodnjem razredu brizgalnih tiskalnikov tri nove igralce (iP1000, iP1500, iP2000), a smo tokrat preizkusili le zadnjega - model Pixma iP2000. Sodeč po usmeritvi na trg, gre za naslednika modela i455.

Zunanjost tiskalnika kaže, da sicer ni namenjen tako "resnim" uporabnikom kot model iP4000, a tudi ni tako "plastičen" kot modela iP1000 in iP1500. Ima vodoravno kaseto za papir (kaseta ni zaprta in je bolj nekakšen pladenj) in hkrati klasičen podajalnik za papir, med katerima lahko preklapljamo s tipko na tiskalniku ali z nastavitvami v gonilniku. Na ta način je omogočeno preprosto tiskanje na dve vrsti papirja (eden od njih je lahko npr. foto). Obračalnik za tiskanje na obe strani ni vgrajen. Na sprednji strani je vtičnica za neposredni priklop fototoaparatov Pictbridge, tiskanje na plošče CD-ROM/DVD-ROM pa ni mogoče.

Tiskalnik temelji na barvilnih kartušah BCI-24, torej na črni in skupni barvni kartuši, tako kot to že kar dolgo velja za cenejše Canonove brizgalnike. Tiskalna glava, ki je pod kartušami, zmore brizgati kapljice volumna 2 pl, kar je enako kot predhodnik i455, vendar jih brizga hitreje, saj je tiskalnik hitrejši. Še posebej blesti pri tiskanju besedila, kjer je tiskalnik najhitrejši med vsemi brizgalniki (vštevši dražje modele in izvzemši drage poslovne modele, kot je npr. Canon N1000). Za pet strani besedila potrebuje le 50 sekund! Tudi tiskanje poslovnih izdelkov je izredno hitro (dve minuti in pol za naše devet strani dolgo poslovno poročilo), ne nazadnje pa tudi tiskanje fotografij. Za fotografijo velikosti 10 × 15 v najboljši kakovosti (na svetlečem papirju) potrebuje nekaj manj kot dve minuti.

Kakovost tiska je zelo dobra, še posebej, če jo primerjamo z izdelki v nižjem cenovnem razredu. Besedilo sicer je nekoliko nazobčano, a bo to opazilo le zelo ostro oko, barvnega prelivanja na navadnem papirju pa je zelo malo. Še najbolj navduši kakovost izdelanih fotografij, še posebej, ker jih lahko tiskamo brez roba, tudi v velikosti A4. Ne smemo pa pozabiti, da Canonovi foto izdelki na zraku dokaj hitro (v enem letu) zbledijo in jih moramo hraniti v albumih ali pod steklom.

Cena odtisa s tem tiskalnikom je ugodna, vendar so nekateri konkurenti v tem cenovnem razredu na tem področju tudi boljši.

Canon Pixma iP2000

Vmesniki: USB.

Cena: 23.880 tolarjev.

Izmerjena cena ČB odtisa: 37 tolarjev.

Izmerjena cena barvnega odtisa: 86 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Dobra kakovost tiska, tudi na navadnem papirju. Hitrost tiskanja. Ugodna cena tiskanja. Kaseta za papir in podajalnik. Tiskanje do roba.

Proti: Občasno ustavljanje zaradi čiščenja glav.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji