Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Januar 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, apple, nenehni testi

Apple MacBook

Podjetje Apple je leta 2001 predstavilo prenosnik iBook, ohišje katerega je bilo odeto v plastiko bele barve. Ta je še najbolj spominjala na barvo gospodinjskih aparatov, vendar se v Applu kritikom niso pustili zmesti. To oblikovanje je iBook z manjšimi spremembami obdržal dobrih 7 let. Tudi s prehodom na Intelove procesorje se ni odločil za spremembo zunanjosti. Resda so spremenili ime in predstavili model črne barve, vendar je MacBook ostal precej podoben začetnemu snežnemu iBooku. Po sedmih letih pa je vendarle napočil čas za korenito spremembo tudi pri najdostopnejših Applovih prenosnikih.

Apple MacBook

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 96.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 85.

Trajanje delovanja: 3 ure 24 minut.

Zgradba in oprema: 7,5.

Velikost in teža: 8,5.

Mere: 32,5 × 22,7 × 2,4 cm, 2,04 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo, 2 GHz, 2 GB RAM, 160 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g/Draft-n.

Zaslon: 13,3-palčni, 1280 × 800 pik.

Operacijski sistem: Mac OS X 10.5.5.

Cena: 1289 EUR.

Prodaja: E.P.L., www.epl.si.

Za: Mere. Grafični podsistem.

Proti: Okenski gonilniki sledilne ploščice. Slaba opremljenost z vmesniki.

Ohišje novega MacBooka je izdelano iz enega kosa aluminija in to prenosniku zagotavlja večjo trdnost in odpornost proti udarcem. V njegovi notranjosti bije Intelov dvojedrni procesor Core 2 Duo s frekvenco 2 GHz, pri delu mu pomaga 2 GB hitrega pomnilnika DDR3. Za shranjevanje podatkov je na voljo disk zmogljivosti 160 GB ter optična enota SuperDrive (Apple ponuja tudi za dobrih 300 evrov dražji model s hitrejšim procesorjem in z diskom 250 GB).

13,3-palčni zaslon z osvetlitvijo LED ima zelo dobro kotno vidljivost in prikazuje nasičene barve. Sliko ločljivosti 1280 × 800 pik krmili integrirana grafična kartica nVIDIA in ne Intelova vgrajena grafika kot pri starem MacBooku. nVidiina rešitev je znatno zmogljivejša od Intelove, to dokazuje tudi rezultat 13.500 pik pri preizkusu 3DMark 2001. Tako visokega rezultata pri integrirani grafiki še nismo videli. Rezultati drugih hitrostnih preizkusov, ki smo jih naredili v okolju Windows Vista, so dokaj povprečni, seveda pa je MacBook narejen za delo v okolju Mac OS X.

Že prejšnje različice iBookov in MacBookov so bile sorazmerno skromno opremljene z vmesniki. Novi MacBook je revnejši za vmesnik firewire, ki je bil v zadnjih letih skorajda zaščitni znak vseh Macov. Namesto mini izhoda DVI so MacBooku v Applu namenili izhod mini DisplayPort. Prenosnik še zmeraj nima reže za razširitveno kartico Express Card niti bralnika pomnilniških kartic. Na levem boku najdemo le dva vmesnika USB, pa še ta sta premalo oddaljena med seboj in imamo težave, kadar hočemo hkrati priključiti dve napravi z malo širšim plastičnim ščitom okrog priključka. Tu sta še ožičena in brezžična omrežna kartica ter bluetooth. Nad zaslonom je vgrajena spletna kamera iSight. Za računalnik, ki stane skoraj 1300 evrov, se nam to zdi premalo.

MacBook je podedoval tipkovnico od predhodnika. Pri dražjem modelu se tipke ob slabši okoliški svetlobi osvetli, tako kot pri MacBooku Pro. Nova je sledilna ploščica, ki je zelo velika, omogoča pa raznoliko funkcionalnost pri dotiku z enim do štirimi prsti. Ploščica nima gumba, temveč je sama gibljiva in lahko klikamo z njo. Žal v okolju Windows gonilniki za sledilno ploščico še niso izpiljeni in ne deluje niti desni klik.

Tudi trajanje akumulatorja smo preizkusili v okolju Windows Vista, saj za Mac OS X ni na voljo noben primeren preizkusni program. Računalnik je mrknil po slabih treh urah in pol delovanja, v okolju Mac OS X pa zaradi optimiziranih nastavitev akumulator zdrži še dlje.

Če je MacBook revno opremljen z vmesniki, na disku najdemo nameščenega obilo uporabnega programja, omenimo le paket za delo z večpredstavnimi vsebinami iLife '08.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji