Objavljeno: 26.5.2009 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Maj 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, apple, nenehni testi

Apple MacBook Pro 17"

Apple je lani začel postopno prenovo prenosnikov MacBook in MacBook Pro. Zadnji je prišel na vrsto največji in najzmogljivejši prenosnik iz Cuppertina, 17-palčni MacBook Pro. Tudi njegovo ohišje je narejeno iz enega kosa aluminija, kar daje prenosniku večjo trdnost in odpornost pred udarci. Kljub velikosti pa Applov paradni izdelek tehta le 3 kg. Tej številki se ni uspelo približati nobenemu 17-palčnemu notesu drugih izdelovalcev.

Zanimivejši je pogled v drobovje tega velikana. Procesor je Intelov dvojedrnik Core 2 Duo, ki deluje pri taktu 2,63 GHz, pomaga pa mu 4 GB pomnilnika. Procesorski nabor je prispevala nVidiia, omogoča pa delovanje integrirane ter diskretne grafične kartice (nVIDIA GeForce 9600M GT, 512 MB namenskega pomnilnika). V okolju Mac OS X uporabnik lahko izbira med varčnejšim delovanjem prve in zmogljivejšim delovanjem druge. Za uveljavitev spremembe se mora uporabnik odjaviti in znova prijaviti, to pa je nekoliko nerodno. Okenski gonilniki zaenkrat dovoljujejo samo uporabo zmogljive, diskretne grafike. Preizkus s programom 3DMark 2001 se je ustavil pri 31.000 točkah. Zaslon z osvetlitvijo LED ponuja ločljivost 1920 × 1200 pik. Hitrostne preizkuse smo opravili v okolju Windows Vista, ki seveda ni domorodni operacijski sistem za Mace. Rezultati preizkusov sodijo v povprečje, če jih primerjamo s podobnimi prenosniki iz PC sveta.

Za shranjevanje podatkov sta na voljo disk zmogljivosti 320 GB in optična enota z režo SuperDrive. Slednja zmore zapisovati le nosilce DVD. Očitno bomo morali na bluray v Applovih prenosnikih še nekoliko počakati, pa tudi disk bi lahko bil zmogljivejši, saj gre za izdelek s ceno več kot 2500 evrov. Proti pričakovanju je MacBook Pro sorazmerno povprečno opremljen z vmesniki, vsaj če ga primerjamo s prenosniki drugih izdelovalcev. Trije priključki USB 2.0, firewire 800, Display Port, ožičena in brezžična omrežna kartica ter bluetooth je vse, kar najdemo na ohišju. Za razširitev je na voljo reža za kartice Express Card, nad zaslonom pa je vgrajena spletna kamera. Marsikdo bo pogrešal bralnik prstnih odtisov ter bralnik pomnilniških kartic, ki sta del opreme tudi pri prenosnikih, trikrat cenejših od Applovega ponosa.

Prenovljeni MacBook Pro je dobil novo tipkovnico, ki se zgleduje po tisti od iMaca in MacBooka. Tipke se v slabših svetlobnih razmerah osvetlijo. Sledilna ploščica je zares velika, njena funkcionalnost pa se zgleduje po Applovih napravah z zaslonom, občutljivim za dotik (iPhone, iPod Touch). Predvsem v okenskem okolju smo imeli nekaj težav z njeno preveliko odzivnostjo. Akumulator naj bi po trditvah Applove službe PR zdržal do 8 ur delovanja v okolju Mac OS X. Najbrž so precej pretiravali, "samo" 3 ure in pol delovanja, ki smo ga izmerili v okolju Windows Vista, pa gre tudi na račun neoptimizirane porabe energije v nedomorodnem okolju (vključena je požrešna grafična kartica). Tudi to je lep dosežek za prenosnik s 17-palčnim zaslonom.

Če je prenosnik kljub visoki ceni nekoliko strojno podhranjen, pa tega ne moremo trditi za programsko opremo. Poleg okolja Mac OS X 10.5 najdemo na disku še celotno zbirko programov za delo z večpredstavnimi vsebinami iLife '09 ter preizkusno različico Applovega pisarniškega paketa iWork '09.

Apple MacBook Pro 17"

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 109.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 126.

Trajanje delovanja: 3 ure 34 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 8,5.

Mere: 39,3 × 26,7 × 2,5 cm, 3 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo, 2,4 GHz, 4 GB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g/Draft-n.

Zaslon: 17-palčni, 1920 × 1200 pik.

Operacijski sistem: Mac OS X 10.5.

Cena: 2622 EUR

Prodaja: E.P.L., www.epl.si

Za: Trajanje delovanja, zmogljiva grafika, programska oprema, teža.

Proti: Sledilna ploščica, ni bralnika prstnih odtisov in pomnilniških kartic.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji