Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Januar 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, apple, nenehni testi

Apple MacBook Pro (15-palčni)

Obenem z novim MacBookom so v Applu predstavili tudi prenovljeni 15-palčni model prenosnika MacBook Pro. Ta je na prvi pogled (razen velikosti) popolnoma podoben MacBooku.

Apple MacBook Pro (15-palčni)

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 94.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 101.

Trajanje delovanja: 1 ura 55 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 8.

Mere: 36,4 × 24,9 × 2,4 cm, 2,5 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo, 2,4 GHz, 2 GB RAM, 250 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g/Draft-n.

Zaslon: 15,4-palčni, 1440 × 900 pik.

Operacijski sistem: Mac OS X 10.5.5.

Cena: 1891 EUR.

Prodaja: E.P.L., www.epl.si.

Za: Grafični podsistem.

Proti: Okenski gonilniki sledilne ploščice. Nestabilnost pri delovanju Oken.

Podrobnejši ogled pokaže nekaj razlik, za katere pa je vprašljivo, ali odtehtajo za približno 600 evrov višjo ceno. Tudi v osrčju tega prenosnika je Intelov dvojedrni procesor, ki pa je hitrejši. Na voljo ima enako količino pomnilnika, hitrostni rezultati, izmerjeni v okolju Windows Vista, pa so nekoliko boljši kot pri MacBooku. Grafični podsistem je novost - tako kot pri MacBooku je na matično ploščo integrirana nVidiina kartica GeForce 9400M, poleg nje pa najdemo še ločeno grafično kartico GeForce 9600M GT. Prva je energijsko varčnejša, druga pa zmogljivejša. Med njima preklapljamo v nadzorni plošči za varčevanje z energijo Mac OS X, za uveljavitev spremembe je potrebna odjava in vnovična prijava uporabnika v sistem. To zna biti precej nepraktično, kadar imamo odprtih veliko programov in dokumentov.

MacBook Pro je dobil novo tipkovnico, ki je enaka kot pri MacBookih. Četudi tipkovnice Applovih prenosnikov niso nikoli navduševale (kot npr. pri ThinkPadih), nismo popolnoma prepričani, da je zamenjava pravi korak. Po drugi strani pa so s tipkovnico, kot jo ima MacBook, začeli opremljati svoje prenosnike VAIO tudi v Sonyju. Tudi MacBook Pro ima novo sledilno ploščico brez tipk, ki jo lahko krmilimo z enim do štirimi prsti. Žal priloženi okenski gonilniki ne omogočajo niti desnega klika, kaj šele vseh možnosti večprstnega dotika. Zaenkrat je edini način za priklic desnega klika v Oknih priklop miške USB.

Pri prenosniku za skoraj 2000 evrov bi pričakovali kak vmesnik USB več. Samo dvema vmesnikoma delajo družbo še firewire (hitrejša različica) in mini DisplayPort. Za razširitev je na voljo reža Express Card, dodan je še komunikacijski komplet (brezžična in ožičena omrežna kartica, bluetooth).

Za primerjavo zmogljivosti Applovega paradnega izdelka z drugimi prenosniki na trgu smo z Applovim programom BootCamp namestili okolje Windows Vista. Ustrezne gonilnike najdemo kar na namestitvenem DVDju za Mac OS X, vendar tokrat pri Applu svojega dela niso opravili najbolje. Poleg že omenjenih težav s sledilno ploščico tudi grafični podsistem ne deluje v celoti. Uporabljamo lahko le energijsko požrešno diskretno grafično kartico, ne pa integrirane. Domnevamo, da so ravno težave z grafiko krive za živce parajoče zmrzovanje preizkusnih programov v paketu SysMark 2007 Preview. Žal suma nismo mogli potrditi, saj so programi "zmrzovali" kar brez modrega zaslona smrti, ki nam pove, kaj je vzrok za težave. Upamo, da bodo gonilniki kmalu posodobljeni.

V okenskem okolju je akumulator obnemogel po manj kot dveh urah delovanja. To je skromen rezultat, daleč od štirih ur, s katerimi se hvali Apple. Po drugi strani pa v okolju Mac OS X akumulator nedvomno zdrži dlje.

Nameščeni komplet programske opreme je enak kot pri MacBooku, poleg operacijskega sistema Mac OS X 10.5 je najdragocenejši paket za obdelavo večpredstavnih vsebin, iLife '08.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji