Testi - Prenosni računalniki / Avtor - Jure Forstnerič

 • Sony Vaio VPCF11ME/H

  Novi Sony Vaio, ki ima nekoliko neprijazno oznako VPCF11ME/H, je namenjen zahtevnejšim uporabnikom, predvsem pa tudi tistim, ki želijo nekoliko bolj večpredstavno naravnan prenosnik. Hvali se namreč s kar 16,6-palčnim zaslonom, ki je med bolj kakovostnimi, vsaj kar zadeva barve in vidni kot. Njegova posebnost je tudi visoka ločljivost kar 1920 x 1080 pik - skupaj z vgrajenim pogonom blu-ray je torej kakor nalašč za ogled filmov v polni ločljivosti HD. Seveda ima tudi izhod HDMI, prav pa pride tudi optični zvočni izhod.

  Objavljeno: 28.5.2010 12:29 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi
 • Lenovo Thinkpad T410

  Lenovo je serijo Thinkpad podedoval od podjetja IBM, od katerega je pred nekaj leti odkupil oddelek osebnih računalnikov. Tradicionalno so to poslovni prenosniki, ki niso praktično nikogar očarali po videzu, a so se uporabnikom prikupili predvsem zaradi dobre kakovosti izdelave. Časi pa se spreminjajo in Lenovo je začel pod znamko Thinkpad prodajati tudi bistveno cenejše prenosnike - nižja cena pa se seveda pozna tudi pri kakovosti in pri opremljenosti. No, preizkušeni model T410 je Thinkpad stare šole.

  Objavljeno: 28.5.2010 12:22 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi
 • Medion Akoya E-1222

  Naprav, za katere na splošno menimo, da si zaslužijo naziv netbook, je vse manj. Mislimo na poceni prenosnike, katerih zasloni gredo do deset palcev. Večina izdelovalcev se vse bolj usmerja na malce večje, predvsem pa dražje modele. A se kljub vsemu še najde tudi kak bolj klasičen model - kot pravkar preizkušeni Medion Akoya E-1222.

 • Lenovo Thinkpad Edge

  Kot smo na nedavnem velikem preizkusu netbookov videli tudi sami, se te naprave vse bolj povečujejo. Marsikateremu uporabniku se zdi majhen, prenosljiv prenosnik v osnovi dobra zamisel, a bi kljub vsemu rad malo več kot le desetpalčni zaslon (in razmeroma majhno tipkovnico). Slednje so nam na tiskovni konferenci pred nedavnim potrdili tudi v Lenovu - preizkusili pa smo tudi njihov prvi odgovor.

 • Acer Aspire 1410

  Netbooki so začeli svojo pot pri majhnih, komaj sedempalčnih zaslonih. V zadnjih dveh letih se je ta diagonala hitro dvignila na deset palcev - sodeč po prodajnih paletah večine izdelovalcev pa se ta še dviguje. Na voljo je vse več prenosnikov z 11- in več palčnimi zasloni - novi Acerjev Aspire 1410 je že eden izmed njih. Logika je preprosta: vzameš najboljše lastnosti netbooka (majhne mere, nizka teža) in popraviš tisto, kar uporabnike najbolj moti (majhen zaslon, slaba strojna zmogljivost). Moramo priznati, da so nam ti prenosniki kar všeč - še vedno ohranjajo zelo solidno prenosljivost ob povsem uporabni velikosti zaslona.

 • Fujitsu Lifebook T5010

  O tabličnih računalnikih se zadnjih nekaj tednov silno veliko govori - a te naprave še zdaleč niso nove. V podjetju Fujitsu imajo že kar nekaj izkušenj s takimi računalniki, prenosnik Lifebook T5010 pa je najnovejši tablični izdelek. Gre za prenosnik, ki mu lahko zaslon zavrtimo okoli osi in z njim pokrijemo tipkovnico - v rokah pa imamo tako tablični računalnik, ki ga upravljamo bodisi s priloženim pisalom bodisi s prsti. Seveda obvlada tudi več hkratnih dotikov (torej tehnologijo "multi-touch").

 • Toshiba Satellite T100-10x

  Toshibin novi prenosnik Satellite T100 (s podoznako 10x) je značilen zgled naprave, ki ne ve, kam pravzaprav sodi. Podobno težavo smo imeli med preizkusom tudi sami, saj smo se zelo težko odločili, ali gre za netbook ali ne. Dejansko se pri vseh lastnostih nekako uvršča med prave netbooke in manjše, lažje prenosnike. Na koncu smo se odločili, da prenosnik meri bolj med netbooke kot med klasične prenosnike.

 • Toshiba Satellite L500-1GG

  Toshibina serija prenosnikov Satellite meri predvsem na domače uporabnike oziroma tiste, ki se jim zdi pri nakupu zelo pomembna predvsem cena izdelka. Novi model L500-1GG je razmeroma zmogljiv predstavnik te serije. Oblikovno ni nič posebnega, v oči pade svetleča plastika, na kateri pa se radi poznajo prstni odtisi. Žal je svetleč tudi zaslon, toda to je nekaterim uporabnikom tudi všeč.

 • Medion Akoya P7612

  Tako imenovani "barebones" prenosniki so nekaj let nazaj pri nas povsem prevladovali med cenejšimi modeli. Imena, kot so Chiligreen, Gericom in HPC Note, so bila navzoča tako rekoč povsod. S časom pa so bolj znana podjetja iz sveta računalništva (HP, Dell, Lenovo, Toshiba, Acer, Asus itd.) znižala cene za vstopne modele in s tem so manj elitne znamke zgubile svoj razlog za obstoj. Toda z novimi supermarketi, ki so + v zadnjih nekaj letih zrasli v Sloveniji, smo dobili tudi nekaj novih, manj znanih znamk prenosnikov. Eden takih je model Akoya P7612 nemškega podjetja Medion, ki se pri nas prodaja v trgovinah verige Hofer.

 • Toshiba Satellite A350D

  Toshibin prenosnik Satellite A350D je eden izmed tistih redkih prenosnikov, ki nimajo Intelovega procesorja, temveč AMDjevega. Konkretno dvojedrnega Turiona, ki bije pri taktu 2,1 GHz. Pomaga mu razmeroma velik pomnilnik, ki ga je 4 GB. Za grafiko skrbi Atijeva kartica Mobile Radeon, ki ima 512 MB lastnega pomnilnika.

 
 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji