Testi - Prenosni računalniki / Avtor - Jure Forstnerič

  • Asus EEE VX6 Lamborghini

    Večina računalnikarjev praviloma ne dojema računalniške opreme kot modni dodatek. A po besedah tržnikov je to za marsikaterega nezahtevnega uporabnika kar pomemben dejavnik pri nakupu. Izelovalci z veseljem ustrežejo tudi takim kupcem, povezave z avtomobilskim svetom pa se ponujajo kar same od sebe. Tako smo od Asusa dobili netbook, ki nosi ime enega izmed najbolj znanih in prestižnih italijanskih avtomobilskih izdelovalcev - Lamborghinija.

  • Fujitsu Lifebook TH700

    Fujitsu ima kar nekaj izkušenj s prenosniki, ki so hkrati tudi tablični računalniki. Tako smo v začetku leta preizkusili njihov tovrstni model T5010, zdaj pa smo v naš laboratorij dobili še manjšega (in nekoliko cenejšega) brata, model Lifebook TH700.

  • Dell Inspiron 1564 - CS7QKL1

    Dellova serija prenosnikov Inspiron predstavlja srednji cenovni in zmogljivostni razred. Sam videz kaže določen napredek od najcenejših vstopnih modelov. Pokrov je iz lakirane črne plastike, plastika v notranjosti (torej okoli tipkovnice) pa spominja na brušen aluminij. Se pa pri tem malo poznajo prstni odtisi. Kakovost izdelave je dobra, mere zadovoljive, prenosnik ni pretežak.

  • Dell Vostro 1015 - G1JG8M1

    Dell predstavlja svojega Vostro 1015 kot idealno rešitev za mobilne profesionalce, ki si želijo brezskrbne produktivnosti in povezljivosti. Povedano drugače, gre za povprečen prenosnik brez izstopajočih funkcij in lastnosti, a cenovno ugoden. Oblikovanje je povsem novodobno, s črno lakasto plastiko na pokrovu in okoli zaslona, tudi preostali deli prenosnika so povsem črni. Kakovost izdelave je še kar dobra, vsaj za ta cenovni razred. Prenosnik glede na velikost ni pretežak (tehta 2,45 kilograma).

  • HP Envy 17

    Računalniki so lahko, tako kot marsikatera draga naprava, tudi predmet zavisti. Le da tega izdelovalci niso še nikoli obešali na tako velik zvon kot zdaj pri Hpju. Tako so svojo novo linijo oblikovalsko naprednih prenosnikov poimenovali kar Envy - to je v slovenščini seveda zavist. Gre za serijo računalnikov, ki naj bi bila namenjena predvsem večpredstavnim vsebinam, njeni ciljni publiki pa pomeni videz več kot povprečnemu računalnikarju. Preizkusili smo največji prenosnik iz te serije, model Envy 17.

  • Sony Vaio VPCF11ME/H

    Novi Sony Vaio, ki ima nekoliko neprijazno oznako VPCF11ME/H, je namenjen zahtevnejšim uporabnikom, predvsem pa tudi tistim, ki želijo nekoliko bolj večpredstavno naravnan prenosnik. Hvali se namreč s kar 16,6-palčnim zaslonom, ki je med bolj kakovostnimi, vsaj kar zadeva barve in vidni kot. Njegova posebnost je tudi visoka ločljivost kar 1920 x 1080 pik - skupaj z vgrajenim pogonom blu-ray je torej kakor nalašč za ogled filmov v polni ločljivosti HD. Seveda ima tudi izhod HDMI, prav pa pride tudi optični zvočni izhod.

    Objavljeno: 28.5.2010 12:29 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi
  • Lenovo Thinkpad T410

    Lenovo je serijo Thinkpad podedoval od podjetja IBM, od katerega je pred nekaj leti odkupil oddelek osebnih računalnikov. Tradicionalno so to poslovni prenosniki, ki niso praktično nikogar očarali po videzu, a so se uporabnikom prikupili predvsem zaradi dobre kakovosti izdelave. Časi pa se spreminjajo in Lenovo je začel pod znamko Thinkpad prodajati tudi bistveno cenejše prenosnike - nižja cena pa se seveda pozna tudi pri kakovosti in pri opremljenosti. No, preizkušeni model T410 je Thinkpad stare šole.

    Objavljeno: 28.5.2010 12:22 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi
  • Medion Akoya E-1222

    Naprav, za katere na splošno menimo, da si zaslužijo naziv netbook, je vse manj. Mislimo na poceni prenosnike, katerih zasloni gredo do deset palcev. Večina izdelovalcev se vse bolj usmerja na malce večje, predvsem pa dražje modele. A se kljub vsemu še najde tudi kak bolj klasičen model - kot pravkar preizkušeni Medion Akoya E-1222.

  • Lenovo Thinkpad Edge

    Kot smo na nedavnem velikem preizkusu netbookov videli tudi sami, se te naprave vse bolj povečujejo. Marsikateremu uporabniku se zdi majhen, prenosljiv prenosnik v osnovi dobra zamisel, a bi kljub vsemu rad malo več kot le desetpalčni zaslon (in razmeroma majhno tipkovnico). Slednje so nam na tiskovni konferenci pred nedavnim potrdili tudi v Lenovu - preizkusili pa smo tudi njihov prvi odgovor.

  • Acer Aspire 1410

    Netbooki so začeli svojo pot pri majhnih, komaj sedempalčnih zaslonih. V zadnjih dveh letih se je ta diagonala hitro dvignila na deset palcev - sodeč po prodajnih paletah večine izdelovalcev pa se ta še dviguje. Na voljo je vse več prenosnikov z 11- in več palčnimi zasloni - novi Acerjev Aspire 1410 je že eden izmed njih. Logika je preprosta: vzameš najboljše lastnosti netbooka (majhne mere, nizka teža) in popraviš tisto, kar uporabnike najbolj moti (majhen zaslon, slaba strojna zmogljivost). Moramo priznati, da so nam ti prenosniki kar všeč - še vedno ohranjajo zelo solidno prenosljivost ob povsem uporabni velikosti zaslona.

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji