Objavljeno: 26.2.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2013 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Fujitsu Lifebook P772

V času, ko postajajo prenosniki vedno tanjši (sploh tisti, ki želijo biti majhni in kar se da prenosni), je Fujitsujev Lifebook P772 pravo malo presenečenje. Na prvi pogled še najbolj spominja na kak netbook, le da je malenkost večji. Glede na ultrabooke pa je presenetljivo debel (dobre tri centimetre), tako da smo se že spraševali, komu je pravzaprav namenjen. V Fujitsuju pravijo, da merijo na zahtevnejše poslovne uporabnike, ki potrebujejo prenosljiv računalnik, ki ponuja zmogljiv akumulator in veliko funkcionalnosti. Nam pa se je med preizkusom zdelo, da so naredili idealen prenosnik za sistemske upravitelje, ki jim videz ni toliko pomemben kot vsebina.

Računalnik je namreč dobro opremljen, saj mu je začuda dodan tudi optični pogon. Trem vmesnikom USB (dva po standardu 3.0) dela družbo še izhod VGA in klasični omrežni vmesnik. Čudno, da so opustili vmesnik HDMI – tako moramo uporabiti pretvornik. Sami bi raje vzeli HDMI namesto DisplayPorta. Najbolj zanimivo je to, da lahko optično enoto razmeroma enostavno nadomestimo, na voljo imamo kar nekaj možnosti. Tako lahko dodamo še en disk (po želji tudi SSD) ali pa dodaten akumulator, na voljo je celo projektor, ki se pospravi v to režo. Akumulator je sicer presenetljivo zmogljiv, saj je na našem preizkusu zdržal več kot šest ur, ob pazljivi rabi pa verjamemo, da bi lahko omogočil tudi do sedem ur rabe in več.

Slabost prenosnika je tipkovnica, ki je nekoliko stisnjena, obenem pa se nekoliko preveč vdira. Sledilna ploščica je v primerjavi s tistimi na ultrabookih majhna, a je dovolj natančna za delo, med dvema tipkama je tudi bralnik prstnih odtisov. Matiran zaslon je soliden, kakovost izdelave je prav tako dobra – uporabili so kakovostno plastiko. Žal je na posameznih delih (okoli tipkovnice in zaslona) gladka in se na njej poznajo prstni odtisi.

Kar zadeva strojno opremo, je prenosnik primerljiv z večino Ultrabookov. Procesor je Intelov, model i5-3320M, pomnilnika je 4 GB. Disk ni največji, a je 500 GB še vedno več, kot ponujajo Ultrabooki s svojimi SSDji. Za grafiko poskrbi Intelova integrirana HD 4000, celotni paket pa se pri preizkusih zmogljivosti dobro odreže.

Fujitsu Lifebook P772

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 192.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 228.

Trajanje delovanja: 6 ur 20 minut.

Mere:  28,2 × 21,5 × 3,1 cm, 1,45 kg.

Značilnosti: Intel i5-3320M 2,6 GHz, 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 12,1-palčni, 1280 × 800 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home 64-bit.

Cena: 1250 EUR.

Prodaja: www.asbis.si, point.gorenje.si.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ ZGRADBA IN OPREMA

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ VELIKOST IN TEŽA

✓    Možnosti razširitev, priključki, zmogljivost akumulatorja.

✗    Razmeroma debelo ohišje, nima vmesnika HDMI.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji