Objavljeno: 26.2.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2013 | Teme: nenehni testi, prenosnik

HP Elitebook Folio 9470m

V zadnjem letu se je na tržišču prenosnih računalnikov pojavilo ogromno Ultrabookov, tako da se ti že počasi ločujejo v različne pod-razrede. Ker HPjeva oznaka Elitebook označuje njihove najboljše poslovne prenosnike lahko seveda sklepamo, da je preizkušeni model Elitebook Folio 9470m pravzaprav ultrabook višjega razreda.

Ta sklep se potrdi že takoj, ko prenosnik vzamemo iz embalaže. Pozitivni znak je že ta, da dobimo ob prenosniku namestitvene DVDje tako za Windows 7 (Professional, 64-bitna različica) kot tudi Windows 8 (spet 64-bitni), zraven pa še DVD z gonilniki. Tega danes praktično ni več, čeprav se nam zdi zelo koristno, sploh čez čas, ko pride čas ponovne namestitve operacijskega sistema.

Prenosnik je tudi po videzu povsem poslovni model. Je tanek, z enako debeljino po celem ohišju. Slednje je iz aluminija in zelo kakovostne plastike, pokrov je srebrn, tipkovnica in rob okoli zaslona sta črna. Za razliko od večine ultrabookov lahko tu enostavno odstranimo akumulator, hkrati pa ima prenosnik tudi možnost uporabe priklopne postaje. Tipkovnica je kakovostna, tipke ponujajo dober povratni odziv, so iz prijetne, nekoliko mehkejše plastike, lahko pa bi bile malenkost manj ravne – najboljša tipkovnica med ultrabooki je še vedno tista pri Lenovotovih prenosnikih Thinkpad X (X1, X1 Carbon).

Glede na uvrstitev prenosnika bi si želeli bolj kakovosten zaslon, tako po vidnem kotu (škoda, da ni v uporabi boljša matrika) kot po ločljivosti. Slednja je 1366 × 768 pik (diagonala meri 14 palcev), kar je sicer že dolgo uveljavljen standard, a se nam zdi za prenosnik tega kalibra razmeroma malo. Pri vmesnikih smo bili zadovoljni, saj vsi trije vmesniki USB odgovarjajo standardu 3.0. Nekoliko nenavadna je le izbira izhoda za video, saj sta na voljo izhoda VGA in DisplayPort, ni pa vmesnika HDMI. Za slednjega sicer dobimo pretvornik iz DisplayPort, a vseeno se nam zdi odločitev nekoliko nenavadna. Za povezljivost so na voljo vsi klasični vmesniki, tudi navaden omrežni vmesnik.

Strojna oprema prenosnika je že poznana, gre za solidno zmogljiv procesor Intel i5-3427U, ki ponuja dobro razmerje med varčnostjo in zmogljivostjo. Poleg njega je na voljo 4 GB pomnilnika, disk pa je tipa SSD, velikosti 180 GB. Na preizkusih zmogljivosti se je računalnik dobro odnesel, na akumulator pa je zdržal slabih pet ur, kar je tudi odličen dosežek.  

HP Elitebook Folio 9470m

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 222.

Večpredstavnostni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 276.

Trajanje delovanja: 4 ure 47 minut.

Mere:  33,8 × 23,1 × 2 cm., 1,6  kg.

Značilnosti: Intel i5-3427U 1,8 GHz, 4 GB RAM, 180 GB disk SSD, WLAN 802.11 b/g/n, Bluetooth.

Zaslon: 14-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 8 64-bit in Windows 7 Professional 64-bit.

Cena: 1.381 EUR.

Prodaja: www.hp.com/si/retailpartnerji.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ ZGRADBA IN OPREMA

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ VELIKOST IN TEŽA

✓    Mere, kakovost izdelave, možnost priklopni postaje.

✗    Cena, ločljivost zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji