Objavljeno: 30.10.2012 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2012 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Lenovo Thinkpad X1 Carbon

Pred kratkim smo preizkusili tanek poslovni prenosnik Thinkpad X1, zdaj pa je v naš laboratorij prišel še njegov naslednik, model X1 Carbon. Že prvotni X1 je bil zelo tanek in lahek, novinec pa je še tanjši in še lažji. Predhodnik je bil spredaj tanjši, proti zadku pa se je odebelil; pri novincu je ohišje povsod enako tanko (slaba dva centimetra). Še vedno gre za nadvse kakovostno ohišje, ki pomeni svojevrsten mejnik med ultrabooki, saj je tokrat sestavljeno iz ogljikovih vlaken.

Največja razlika glede na predhodnika je vsekakor zaslon. Ta je zdaj zares odličen, je malenkost večji (14 palcev namesto 13,3), občutno so povečali tudi ločljivost (1600 × 900 namesto 1366 × 768). Zelo pohvalno je tudi, da je zaslon zdaj mat (in ne svetleč), zmanjšan je tudi rob, kar pomeni, da so zunanje mere kljub večji diagonali ostale praktično enake. Zaslon je tudi nekoliko tanjši, zato se lažje zvije, a to kljub vsemu ni pretirano moteče. Ohišje je ostalo na zavidljivi kakovostni ravni, tipkovnica pa je še vedno ena izmed najboljših na kateremkoli prenosniku, da o preostalih ultrabookih niti ne govorimo. Tipke so naravnost odlične, saj so ravno prav zaobljene (večina ultrabookov ima povsem ravne), ponujajo solidno dolžino hoda, obenem pa so še na spodnji strani malce zaokrožene. V praksi torej delujejo celo malenkost večje, kot so v resnici. Seveda so lahko tudi od spodaj osvetljene.

Strojna oprema je zelo podobna kot pri predhodniku. Procesor je še vedno Intelov Core i5, je pa novejše generacije Ivy Bridge. Gre za i5-3427U, ki bije pri 1,8 GHz (predhodnik je bil i5-2520M pri 2,5 GHz). Preizkušeni model je imel vgrajenega 4 GB pomnilnika, to je pol manj, kot smo ga imeli pri predhodniku, a dovolj za udobno delo. Disk je še vedno SSD velikosti 160 GB. Pri preizkusih zmogljivosti se je dobro odrezal, le grafika (vgrajena Intelova rešitev) nekoliko zaostaja, a to je za take prenosnike povsem normalno. Zmogljivost akumulatorja je povprečna, v povprečnih okoliščinah bomo po treh urah iskali vtičnico. Ne pozabimo, da sta oba modela X1 (tudi lanski) edina na trgu s tehnologijo RapidCharge (razvita je bila za hitro polnjenje električnih avtomobilov), ki omogoča, da prenosnik v borih 30 minutah (preverjeno!) napolnimo do 80 %.

Najšibkejši člen tega modela so vmesniki, oziroma pomanjkanje vmesnikov. Na vsaki strani je en vmesnik USB (en 2.0, drugi 3.0), dodan je še mini DisplayPort. Ni omrežnega vmesnika (zraven dobimo omrežni adapter za USB), ni izhoda HDMI, glede na X1 se je izgubil tudi vmesnik eSata. Res škoda, saj je "karbon" tudi nekoliko dražji od prvotnega X1 - pri nas hočejo zanj 1800 evrov.

Lenovo Thinkpad X1

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 196.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 262.

Trajanje delovanja: 3 ure 3 minute.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 7.

Mere: 33,1 × 22,6 × 1,9 cm, 1,4 kg.

Značilnosti: Intel i5-3427U 1,8 GHz, 4 GB RAM, 160 GB disk SSD, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 14-palčni, 1600 × 900 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Professional.

Cena: 1800 EUR.

Prodaja: www.alterna.si, www.diss.si, www.micropis.si.

Za: Mere, kakovost izdelave, krmilna paličica, Rapid Charge.

Proti: Zmogljivost akumulatorja, cena, število priključkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji