Objavljeno: 27.11.2012 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2012 | Teme: prenosnik, nenehni testi

HP EliteBook 8770W

Danes je vse več zanimanja za lahke, tanke, čim bolj prenosljive prenosnike. Ostajajo pa tudi taki, ki potrebujejo mobilno delovno postajo - najzahtevnejšim je namenjena Hpjeva serija EliteBook, med najzmogljivejšimi pa je tokrat preizkušeni model 8770W. Gre za naravnost gromozanski prenosnik, ki v debelem in težkem, a hkrati zelo kakovostnem ohišju skriva nadvse zmogljivo strojno opremo.

Če večinoma najraje začnemo pri procesorju, se tu spodobi, da najprej omenimo grafično kartico, saj gre za Nvidino iz družine Quadro, ki je namenjena delu v profesionalnih programih CAD (AutoCAD, Pro/Engineer itd.). Gre za model Quadro K5000M, ki ima kar 4 GB lastnega pomnilnika. Na preizkusih grafike se je seveda odlično odrezala, pravzaprav gre za enega izmed grafično najmočnejših prenosnikov, kar smo jih kdaj preizkušali. Še posebej velja izpostaviti Sysmarkov preizkus 3D zmogljivosti, kjer se kartica pokaže kot zares koristna v prej omenjenih programih CAD. Tudi druga oprema je na podobni ravni, od Intelovega procesorja i7 pa do 8 GB pomnilnika. Vgrajena sta dva diska, poleg navadnega v velikosti 750 GB je na voljo še 256 GB SSD, za optične nosilce pa skrbi bralnik blu-ray.

Zelo dober je zaslon, ki meri po diagonali 17,3 palca. Njegova ločljivost je 1920 × 1080 pik, torej FullHD. Naravnost fantastična je tipkovnica, ki se lahko brez težav primerja z najboljšimi v svetu prenosnikov in je tudi zaščitena proti politju s tekočino. Na sredini najdemo krmilno paličico, spodaj pa je velika sledilna ploščica, okoli katere je skupaj šest tipk. Ohišje je tudi izdatno opremljeno z velikim številom vmesnikov. USBjev je skupaj kar pet, od tega je en kombiniran z vmesnikom eSata, trije pa delujejo po hitrejšem standardu USB 3.0. Zanimivo, da ni izhoda HDMI, imamo pa zato poleg izhoda VGA tudi izhod Displayport. Poleg bralnika za pomnilniške kartice je na voljo še reža za kartice ExpressCard, a se vedno manj uporablja.

Seveda so pri tako zmogljivem prenosniku tudi omejitve. Prva je zmogljivost napajalnika, saj je na našem preizkusu zdržal le dve uri in sedemnajst minut. To seveda ne preseneča, tak prenosnik pa bo tako ali tako večino življenja preživel na pisalnih mizah, sorazmerno blizu vtičnic. Večja omejitev je cena, velja namreč kar 2649 evrov - za ta denar dobimo že tudi hudo zmogljivo namizno zverino, skupaj z zelo dobrim monitorjem.

HP EliteBook 8770W

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 177.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 288.

Trajanje delovanja: 2 uri 17 minut.

Zgradba in oprema: 10.

Velikost in teža: 5.

Mere: 41,7 × 27,3 × 3,7 cm., 3,5 kg.

Značilnosti: Intel i7-3920XM 2,9 GHz, 8 GB RAM, 750 GB disk + 256 GB disk SSD, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth, predvajalnik blu-ray.

Zaslon: 17,3-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Professional.

Cena: 2649 EUR.

Prodaja: www.hp.com/si/retailpartnerji.

Za: Zmogljivost, zmogljivost grafične kartice, kakovost izdelave.

Proti: Cena, masa in okornost prenosnika, zmogljivost akumulatorja, ni izhoda HDMI.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji