Objavljeno: 26.2.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2013 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Fujitsu Lifebook NH532

Veliki in težki prenosniki so za številne uporabnike nadomestek za klasične namizne računalnike. Ponujajo razmeroma velike zaslone in dobre zmogljivosti, obenem pa so vsaj nekoliko prenosljivi. Tako je tudi z novim Fujitsujevim Lifebook NH532. Gre za velik, debel in tudi težek prenosnik, ki meri po diagonali dobrih 17 palcev. Tehta dobre tri kilograme, kar bo marsikomu zbudilo dvome o prenosljivosti.

Je pa zato računalnik zelo dobro opremljen. Zaslon je mat, to marsikomu še vedno bolj odgovarja kot vedno pogostejši bleščeči modeli, ločljivost je solidnih 1920 × 1080 pik. Tipkovnica je dobra in trda, le tipke so po našem mnenju preveč ravne – je pa tudi odporna proti politju. Na desni je dodana še številčnica, spodaj pa je razmeroma velika sledilna ploščica, pod katero sta dve razmeroma trdi tipki, ki bi lahko imeli malo večji hod. Nad zaslonom je še standardna spletna kamera.

Seveda ima prenosnik tudi optično enoto (ki pri tanjših modelih vedno bolj izginja), ta prebere tudi diske blu-ray. Izbira vmesnikov je solidna, na desni imamo kombiniran vmesnik eSata in USB, na levi pa razmeroma blizu zložene tri vmesnike USB 3.0. Na levi sta še izhoda VGA in HDMI, poleg njiju pa navaden omrežni vmesnik. Seveda sta vgrajena tudi brezžična vmesnika WiFi in bluetooth. Ohišje je pretežno plastično, a dovolj kakovostno.

Tako veliki prenosniki so praviloma tudi dobro opremljeni s strojno opremo, preizkušeni Lifebook ni   izjema. Glavna komponenta je Intelov procesor i7-3610QM, v preizkušenem prenosniku je imel za podporo 8 GB pomnilnika. Zelo pohvalna je vgradnja dveh diskov, velikih 1 TB. Tako imam na voljo razmeroma veliko prostora, lahko pa se odločimo za varnejšo pot in diska povežemo v RAID1. Za grafiko poskrbi solidno zmogljiva Nvidiina kartica, model GeForce GT 640M, ko pa so zahteve nizke, delo prevzame Intelova integrirana rešitev HD4000. Prenosnik se na preizkusih dobro obnese, edino, kar bi še izboljšalo delovanje, bi bil disk SSD. Kljub strojni moči pa se je povsem solidno odrezal tudi na preizkusu vzdržljivosti akumulatorja, saj je zdržal dobre štiri ure.

Fujitsu Lifebook NH532

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 151.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 239.

Trajanje delovanja: 4 ure 6 minut.

Mere:  41 × 27 × 3,3 cm., 3  kg.

Značilnosti: Intel i7-3610QM 2,3 GHz, 8 GB RAM, 2 × 1 TB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 17,3-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home 64-bit.

Cena: 1150 EUR.

Prodaja: www.asbis.si, point.gorenje.si.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ ZGRADBA IN OPREMA

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ VELIKOST IN TEŽA

✓    Zmogljivost, dva diska.

✗    Velikost in teža.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji