Objavljeno: 30.10.2012 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2012 | Teme: nenehni testi, prenosnik

HP Spectre XT

V zadnjih nekaj mesecih smo priča pravi mali poplavi tankih prenosnikov, ki spadajo v segment, ki so ga v Intelu poimenovali "Ultrabook". Osnovni navdih za te prenosnike so dobili pri Applovem MacBook Airu, saj ponujajo kombinacijo zelo tankega in lahkega ohišja, solidnih zmogljivosti in konkurenčne cene. Podjetja imajo v svojih linijah vedno več takih modelov, ki se razlikujejo po različnih lastnostih. Prejšnji mesec smo preizkusili Hpjeva modela Envy 4 in Envy 6, tokrat pa smo dobili v roke zmogljivejšega in kakovostnejšega brata, model Spectre XT.

Prva razlika v primerjavi z modeloma Envy je kakovost izdelave, saj je ohišje modela Spectre kovinsko, z brušenim aluminijem, in daje zelo dober vtis. Nas pa je zelo zmotil ventilator, ki je razmeroma glasen, obenem pa se pogosto prižiga. Že med navadnim delom (denimo brskanjem po spletu) je bil večino časa vklopljen, pri preizkusih zmogljivosti (denimo preizkusih grafike 3Dmark) pa je deloval še kar nekaj časa po tem, ko se je preizkus končal. Ohišje ima namreč zajemanje zraka na spodnji strani, izpuh pa je na spodnjem zadnjem robu, piha nekoliko navzdol in nazaj, na našem preizkusu je praktično ves čas pihalo ven zelo vroč zrak. Možno, da je to posledica zares tankega ohišja (gre namreč za enega izmed najtanjših takih prenosnikov, saj meri v globino od 1,44 cm pa do 1,75 cm). Kljub temu se nam zdi, da bi moral biti tak prenosnik tišji. Zaslon je povprečne kakovosti (matrika žal ni vrste IPS), tipkovnica je solidno trda, tipke ponujajo dobro povratno informacijo, so pa povsem ravne. Sledilna ploščica je kar dobra, tipki pa sta integrirani.

Strojna oprema je že znana iz podobnih modelov, gre za Intelov procesor i5-3317U, katerega takt gre do 1,7 GHz. Pomnilnika je 4 GB, k hitremu delovanju pa zelo veliko prispeva tudi disk SSD v velikosti 128 GB. Za grafiko skrbi integrirana Intelova kartica zadnje generacije. Akumulator je zdržal kar dolgo, štiri ure in 22 minut je soliden rezultat, z varčnim delom (torej temnejšim zaslonom, procesorsko manj zahtevnimi opravili) pa verjamemo, da je mogoče iztisniti še več.

Oprema je na ravni drugih ultrabookov, bi si pa želeli več kot le en vmesnik USB na vsaki strani. Na levi je USB 3.0, na desni pa 2.0, ki lahko napaja zunanje naprave tudi takrat, ko je prenosnik ugasnjen. Za izvoz videa je grajen HDMI, pohvalimo lahko tudi klasični omrežni vmesnik (ki je sicer polovično zakrit z malimi vratci). Na desni strani je tudi bralnik pomnilniških kartic. Cena prenosnika resda ni nizka, je pa glede na opremljenost in kakovost izdelave povsem konkurenčna. Edina resna pomanjkljivost prenosnika je segrevanje oziroma glasen ventilator.

HP Spectre XT

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 185.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 239.

Trajanje delovanja: 4 ure 22 minut.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 8.

Mere: 31,5 × 22,3 × 1,6 cm., 1,4 kg.

Značilnosti: Intel i5-3317U 1,7 GHz, 4096 MB RAM, 128 GB disk SSD, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 13-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 1200 EUR.

Prodaja: www.hp.com/si/retailpartnerji.

Za: Mere, videz, kakovost izdelave, zmogljivost.

Proti: Glasnost ventilatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji