Teme - ios

 • iOS in Android imata več kot 99% tržni delež

  Google in Apple sta s svojima platformama praktično že ugonobila vso konkurenco na področju pametnih telefonov. Najnovejši podatki družbe Gartner kažejo, da imata velikana skupno rekordni tržni delež v višini 99,1%. Drugače povedano, vsi ostali predstavljajo manj kot odstotek prodanih telefonov.

  Objavljeno: 20.8.2016 01:00več
 • Applova mobilna desetka

  Applov mobilni operacijski sistem iOS se je v deveti različici posvetil predvsem digitalni pomočnici Siri. Potem ko je njene zmožnosti pripeljal do vrhunca, se v novi posodobitvi posveča naslednji veliki stvari - 3D dotiku. Zaznavanje moči pritiska bo v nadgradnji mobilnega operacijskega sistema iOS napravo med drugim mogoče uporabljati na zaklenjenem zaslonu in v nadzornem središču Control Center. Ker so v Cupertinu odprli duri do možganov digitalne pomočnice Siri, se bodo nanjo poslej zanašale tudi aplikacije tujih avtorjev. Med novostmi najdemo še pametnejšo tipkovnico z izboljšanimi predlogi med tipkanjem, z računalniškim vidom oplemeniteno aplikacijo Photos, naprednejšo navigacijo v zemljevidih Maps, prenovljene programe Messages, Music in News, naprednejše klice ter novo aplikacijo Home, ki bo prevzela vlogo upravitelja naprav v pametnem domu. Razvijalcem je testna različica operacijskega sistema iOS 10 že na voljo.

  Objavljeno: 14.6.2016 08:15več
 • Avtomatizacija doma osrednja tema sistema iOS 10?

  Applovo platformo za avtomatizacijo doma HomeKit so proizvajalci naprav toplo sprejeli, zato je tovrstnih pripomočkov iz dneva v dan več. Žal z množičnostjo postaja problematičen njihov nadzor. Kupci so primorani za različne naprave uporabljati različne aplikacije, kar je milo rečeno, potrata časa. Apple se težav zaveda, zato naj bi pripravljal lastno aplikacijo za naprave, združljive z njihovim HomeKitom. Pri MacRumors trdijo, da bodo v Cupretinu aplikacijo HomeKit priložili naslednji veliki nadgradnji mobilnega operacijskega sistema iOS 10. Ugibanja je sprožila objava Applovega uslužbenca na spletišču Amazon, v kateri trdi, da bodo HomeKit naprave jeseni deležne jabolčnega darila. Vse skupaj se sklada z drugimi tovrstnimi opažanji, med katerimi je tudi patentirana ikona za HomeKit, ki jo je Apple zaščitil že lani.

  Objavljeno: 9.5.2016 01:00več
 • Microsoftov prevajalnik brez povezave

  Microsoft je splavil nadgradnjo mobilne prevajalske storitve Translator. Uporabniki naprav z operacijskim sistemom Android bomo poslej prevajali tudi brez povezave s spletom. Prevajanje bo zahvaljujoč pogonu, ki med drugim skrbi za samodejno prevajanje v telefoniji Skype, primerljivo s tekmeci, ki povezavo imajo. Nova funkcionalnost bo dobrodošla predvsem pri uporabi v tujini, saj se bomo z njo izognili morebitnim stroškom gostovanja. Uporaba je pogojena s predhodnim prenosom jezikovnih paketov, v prvem valu jih je na voljo devet, med njimi ruščina, kitajščina in španščina, slovenščine še ni. Uporabniki naprav z mobilnim operacijskim sistemom iOS so na drugi strani deležni optične prepoznave OCR, ki v realnem času prevaja cestne označbe, izbiro v restavraciji in podobno. Čeprav sta za zdaj pridobitvi ločeni, Microsoft zagotavlja, da bosta v kratkem na voljo na obeh mobilnih platformah.

  Objavljeno: 19.2.2016 10:00več
 • Applove naprave 1. januarja 1970 umrejo

  Če imate Applovo mobilno napravo, ki jo poganja iOS 8 ali novejši, se raje ne igračkajte s sistemskim datumom, poizkušajoč ga nastaviti na 1. januar 1970. Ljudje so namreč to poizkusili, potem pa ob ponovnem zagonu naprave ostalih dolgih nosov, saj se sistem ni več zagnal, temveč je obstal na Applovem logotipu. Hrošča so na internetu ljudje množično preizkušali in ga tudi posneli.

  Objavljeno: 15.2.2016 05:00več
 • V pričakovanju iOS 10

  Apple že več let zapored junijsko razvojno konferenco izkoristi tudi za predstavitev novih različic operacijskega sistema iOS. V letu 2016 bo po vsej verjetnosti prišla na vrsto že deseta generacija operacijskega sistema (morda pa jo imenujejo kar iOS X). Manjši krog analitikov sicer meni, da bi se Apple letos utegnil zadovoljiti z različico 9.3, a večina virov iz podjetja namiguje na desetico.

  Objavljeno: 14.2.2016 01:00več
 • Pametna ključavnica

  Podjetje Phishon Lab na spletnem inkubatorju Indiegogo zbira denar za proizvodnjo pametne ključavnice TappLock, ki uporabniku olajša odklepanje s pomočjo prepoznave prstnega odtisa. Ključavnica bo na voljo v dveh oblikah, večja s triletno zalogo energije bo lahko polnila telefon, manjša bo imela baterijo, ki zdrži šest mesecev. Obe se bosta lahko povezali s poljubnim pametnim telefonom (Android, iOS), ki bo hranil do 100 različnih odtisov. TappLock za prepoznavo prstnih odtisov uporablja tipalo FPC 1020, ki ga med drugim najdemo v telefonu Huawei Mate 7. Tipalo zagotavlja natančno in hitro prepoznavo odtisa, brez bojazni, da bi nas pustilo na cedilu. Čeprav je do konca kampanje še 27 dni, so podporniki že zdaj zbrali dovolj denarja, da se proizvodnja lahko začne. Ključavnici za 30 in 50 ameriških dolarjev bosta na voljo septembra.

  Objavljeno: 30.1.2016 10:00več
 • Microsoftova tipkovnica na telefonu iPhone

  Uporabniki telefonov z operacijskim sistemom Windows najbolj hvalijo Microsoftovo programsko tipkovnico Word Flow. Izdelek zaznamuje ravno pravšnja mera potegov s prsti, predvidevanja besedila in občutka za podrobnosti. Žal posrečene mešanice uporabniki telefonov z drugimi operacijskimi sistemi doslej nismo mogli izkusiti. Upali smo, da se tipkovnica enkrat znajde tudi na naših tržnicah in videti je, da nas Microsoft kmalu usliši. V Redmonu potihoma pripravljajo predelavo pripomočka za operacijski sistem iOS, kateremu naj bi sledila še konverzija na Android.

  Objavljeno: 19.1.2016 01:00več
 • Na lovu za milijon dolarjev vredno ranljivostjo v iOS

  Applov operacijski sistem iOS ima milijon dolarjev vredno ranljivost, ki omogoča prevzem nadzora nad iPhonom oziroma iPadom, a niti Apple niti javnost ne vedo, kje tiči luknja. Prav dobro pa to ve podjetje, ki se ukvarja s prodajo ranljivosti vojskam, obveščevalnim službam, vladam, korporacijam in orožarjem.

  Objavljeno: 4.11.2015 05:00več
 • Kdo je za druženje?

  Google je brez velikega pompa splavil mobilno aplikacijo Who’s Down. Gre za preprost programski izdelek, s katerim preverimo, ali je kdo od prijateljev pripravljen na druženje. Enostaven uporabniški vmesnik pripomočka nam omogoča nastavitev ustreznega statusa ter imenovanje želene aktivnosti. Aplikacija deluje tudi kot orodje za medsebojno sporočanje. Na voljo je tako za operacijski sistem Android kot jabolčne naprave z Applovim sistemom iOS. Who’s Down - Fall 2015, kakor je programu ime na obeh tržnicah, v Sloveniji še ni dostopen. Tudi sicer za uporabo v trenutni različici zahteva povabilo.

  Objavljeno: 1.11.2015 13:00več