Objavljeno: 5.8.2021 11:42 | Teme: koronavirus, mobilna aplikacija, android, ios

Preverjanje QR kod za pogoje PCR

O polomiji z aplikacijo NIJZ za branje QR kod iz covidnega potrdila smo že pisali, nismo pa omenili, da so v trgovinah z aplikacijami na voljo tudi aplikacije drugih držav ki brez težav delujejo tudi z našimi potrdili.

Tako v Applovi AppStore kot v Googlovi Play Store najdemo nekaj teh aplikacij, sami smo na hitro preizkusili švicarsko. Ob namestitvi lahko z njo preberemo QR kode iz potrdil (tudi naših), izpiše stanje verifikacije (torej uspešno/neuspešno), ime in priimek osebe ter rojstni datum. Aplikacija tudi pove, da je rezultat veljaven samo v kombinaciji z osebnim dokumentom, kar je pač namenjeno osebjem, ki jo uporablja v uradne namene. Aplikacija pa uporabniku ne pove, na kaj se nanaša uspešna verifikacija, torej ali je oseba cepljena, prebolela, ali ima veljaven negativen test.

Aplikacija NIJZ je po standardih zaščite osebnih podatkov na začetku sporočila preveč podatkov (pač to, ali je oseba prebolela, bila cepljena ali ima negativen test), po objavi popravka pa premalo (samo uspešno ali neuspešno izpopolnjevanje pogojev, ne pa tudi ime in priimek, na koga se potrdilo sploh nanaša).

Skratka, v tem trenutku lahko sami preizkusimo švicarsko aplikacijo (na voljo za uporabnike Applovih naprav, naprav Android in Huaweijevih naprav). Pri nas sicer manjka tudi še zakonska podlaga, da bi take aplikacije lahko začeli uporabljati v uradne namene (torej da bi jih lahko uporabljali gostinci za preverjanje PCR pogojev svojih gostov).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

aha0 | 25.8.2021 | 23:56

Kar je najbolje, ta švicarska aplikacija je odprtokodna in dostopna tudi preko F-Droid... https://github.com/admin-ch/CovidCertificate-App-Android

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji