Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Posebna 2015 | Teme: iPhone, ios, mobilna aplikacija

Od shramb do koledarjev

Mobilne naprave so postale za marsikaterega uporabnika pomembnejše od klasičnih računalnikov. Večino dela še vedno opravimo na slednjih, a si marsikdo težje predstavlja dan brez pametnega telefona kot brez računalnika. Eden izmed razlogov za to so tudi poslovne oziroma pisarniške aplikacije, ki so bile sprva sicer še nekoliko okorne, v zadnjih letih pa so se krepko izboljšale.

Dropbox je nekakšen standard med oblačnimi shrambami, čeprav ne ponuja veliko prostora.

Dropbox je nekakšen standard med oblačnimi shrambami, čeprav ne ponuja veliko prostora.

Pri poslovnih aplikacijah so izrednega pomena oblačne shrambe podatkov oziroma datotek. Teh je kar nekaj, bo pa pri tem vsakdo izbral tisto, ki mu najbolj odgovarja. Tisti, ki so tudi pri drugih napravah vezani na Apple, bodo posegli po njihovi storitvi iCloud, ki pa se zelo slabo obnese v mešanih okoljih, torej ko nekaj potrebujemo iz kakega tretjega računalnika oziroma naprave.

Nekak privzeti standard je tako Dropbox. Gre za dobro znano oblačno shrambo, ki nam brezplačno ponudi nekaj GB prostora, več si ga lahko zakupimo, nekaj GB dobimo na različne načine (denimo, da namestimo odjemalec na različne naprave). Na iOS je aplikacija seveda odlična, deluje hitro, je zelo pregledna, omogoča deljenje datotek (prek povezave, ki jo pošljemo po elektronski pošti), posamezne datoteke lahko shranimo tudi krajevno. Zelo dobra je tudi integracija z drugimi aplikacijami. To je seveda posledica tega, da ima Dropbox vodilno vlogo, česar se razvijalci drugih aplikacij seveda zavedajo. Ob pomoči aplikacije Workflow (to smo sicer opisali med koristnimi pripomočki) lahko povezljivost z Dropbox na iOS še izboljšamo – denimo s shranjevanjem fotografij in podobnim.

Med večjimi konkurenti je aplikacija Google Drive. Gre seveda za Googlovo storitev, ki je tesno povezana s pisarniško zbirko Google Docs. Aplikaciji resda delujeta skupaj – prva omogoča dostop in upravljanje datotek, ki jih imamo shranjene v Googlovem ekosistemu. Z drugo pa lahko datoteke tudi urejamo, ustvarjamo itd. Ko torej v Google Drive izberemo datoteko, se samodejno odpre Google Docs. S stališča rabe je omogočeno praktično vse, česar smo sicer vajeni prek spletne aplikacije. Načeloma počivajo vse datoteke v oblaku, lahko pa posamezne tudi označimo, da jih želimo imeti tudi krajevno, torej jih bomo lahko urejali tudi takrat, ko sicer nimamo povezave v splet.

Tretji igralec na tem področju je Microsoft. Pred nedavnim so prenovili vse svoje pisarniške aplikacije in jih na mobilnih napravah, tudi iOS, ponudili povsem brezplačno. Gre seveda za boj z Googlom oziroma Google Docs. Microsoft želi predvsem ubraniti namizno različico Office, ta jim še vedno prinaša kar veliko prihodkov. Kakorkoli, mobilne različice pisarniških programov so odlične.

Najpomembnejša sta seveda Microsoft Word in Microsoft Excel. To sta enostavno najboljši aplikaciji na svojem področju. Jasno ne podpirata vseh možnosti svojih računalniških alternativ, a to glede na velikost naprav ne preseneča. Edino, kar nas nekoliko moti, je to, da delujeta le z novejšimi Microsoftovimi zapisi, torej .docx in .xlsx. Še vedno lahko odpremo starejše (in, roko na srce, bolj razširjene) .doc in .xls, a jih moramo pred popravljanjem oziroma urejanjem pretvoriti v nove formate (to programa sicer storita brez težav).

K omenjenima programoma sodi še Microsoftov OneDrive, oblačna shramba v maniri Google Drive in Dropbox. Tako kot pri Google Drive dobimo tudi tu 15 GB prostora brezplačno, za doplačilo pa ga seveda tudi povečamo. Ponujajo tudi poslovno različico za podjetja. Velja omeniti, da imajo Microsoftovi pisarniški programi za iOS vgrajeno tudi podporo Dropboxu, torej ni nujno, da uporabljamo OneDrive.

Microsoft je svoje pisarniške aplikacije na mobilnih platformah ponudil brezplačno, bržkone kot zaščito pred Google Docs.

Microsoft je svoje pisarniške aplikacije na mobilnih platformah ponudil brezplačno, bržkone kot zaščito pred Google Docs.

Omenimo še nekaj drugih koristnih poslovnih aplikacij. Prva je Evernote, znana spletna shramba najrazličnejših zapiskov. Vanjo si lahko shranimo fotografije, besedila, sezname, spletne naslove itd., omogoča tudi sodelovanje z drugimi. Aplikacija je seveda sinhronizirana z odjemalci na drugih napravah ter s spletno stranjo. Nekoliko preprostejša je Plaintext 2. Gre za enostavno aplikacijo za spremljanje tekstovnih zapisov, njena prednost je v tem, da omogoča shranjevanje neposredno v Dropbox (ali Applov iCloud, ki ga sami ne uporabljamo).   

Za delo s koledarjem se solidno obnese že vgrajena Applova aplikacija, ravno pred kratkim pa so v Googlu prenovili svoj Google Calendar. Seveda omogoča sinhronizacijo različnih koledarjev, v zadnji različici je dobil tudi odlično grafično prenovo. Dobra alternativa je tudi Microsoftov Sunrise Calendar, ena najlepših tovrstnih aplikacij za iOS, poleg Googlovih koledarjev se spozna tudi na koledarje sistema Exchange. Za opomnike oziroma opravila nam je sicer pri srcu aplikacija TeuxDeux, dobra izbira je tudi Due 2.

Velik del produktivnosti je tudi denar, za katerega je koristno, da vemo, kam gre. Tu se dobro znajde slovenska aplikacija Toshl, v kateri enostavno vodimo osebne finance, tako dohodke kot odhodke. Omogoča tudi enostaven pregled po različnih kategorijah porabe. Podobna je tudi nekoliko preprostejša aplikacija Wally.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji