Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Posebna 2015 | Teme: iPhone, ios, mobilna aplikacija

Pustimo se voditi

Pametni telefoni bolj ali manj nadomeščajo tudi namenske naprave GPS, tako avtomobilistične kot pohodne. Pri navigaciji se morda obnesejo malce slabše, predvsem nekoliko dlje iščejo signal in hitreje se zgodi, da ga izgubijo. Zato pa imajo boljši zaslon, tako po kakovosti matrike kot po natančnosti zaznavanja dotika. Imajo tudi povezavo v splet, prek katere lahko izboljšajo natančnost in hitrost navigacije, z njo lahko prenesejo tudi različne podatke (denimo delo na cesti, vreme, različne zanimivosti ob poti itd.).

Telefoni podjetja Nokia so se dolgo časa hvalili z navigacijo GPS, a ta ni potrebovala podatkovne povezave – zemljevidi HERE Maps to prinašajo tudi na iOS.

Telefoni podjetja Nokia so se dolgo časa hvalili z navigacijo GPS, a ta ni potrebovala podatkovne povezave – zemljevidi HERE Maps to prinašajo tudi na iOS.

Tega se jasno zavedajo tudi podjetja, ki se ukvarjajo z navigacijo, tako praktično vsa ponujajo lastne navigacijske aplikacije. Pri teh večinoma velja, da je aplikacija kot taka brezplačna, v njej pa kupimo zemljevide. Aplikacije so načeloma vse solidne, v praksi so razlikejo predvsem po uporabniških vmesnikih – tisti, ki so vajeni ene izmed obstoječih samostojnih naprav GPS, bodo najbolj zadovoljni z aplikacijo istega izdelovalca.

Med resnimi navigacijskimi aplikacijami se sicer po našem mnenju najbolje obnese Sygic. Sama aplikacija je brezplačna, brezplačni so tudi zemljevidi, ki jih lahko shranimo krajevno (zaradi velikosti podatkov, ki zasedejo prostor v napravi, je najbolje namestiti posamezne države ločeno). Brez plačila deluje iskanje in brskanje po zemljevidih, deluje tudi računanje poti. Niso pa vključena navigacija »Turn-by-turn« in glasovna navodila – zato si moramo omisliti enega izmed plačljivih dodatkov. Nam bo najkoristnejša Evropa, ki velja trideset evrov.

Po nakupu te različice »Premium« se Sygic obnaša povsem enako kot vsaka druga navigacijska naprava. Za delovanje seveda ne potrebuje vključenega prenosa podatkov, vse je shranjeno krajevno. Odličen je 3D pogled na zemljevid, zelo dobro se obnese tudi razvrščanje po pasovih, recimo, preden se približamo kakemu večjemu križišču (to deluje tudi pri nas). Zemljevidi se redno nadgrajujejo, brez  dodatnih plačil. Govorjena navigacija je dobra, ni pa slovenščine. Omogočena so tudi opozorila za hitrostne omejitve, doplačamo lahko še za prometne podatke in način »Heads up display«, kjer zaslon telefona odseva v vetrobranskem steklu.

Seveda je kar nekaj aplikacij, ki so povsem brezplačne. Vgrajeni Applovi zemljevidi postajajo sicer vse boljši, a zahtevajo tudi vključen prenos podatkov. Zato je boljša izbira aplikacija HERE Maps. Gre za znano aplikacijo, ki se je izvirno znašla na Nokiinih telefonih, zdaj je na voljo tudi za iOS (in Android). Omogoča povsem brezplačno glasovno navigacijo »Turn-by-turn« brez potrebe po sprotnem prenašanju podatkov iz spleta. Zemljevide posameznih držav si prenesemo in shranimo v napravo vnaprej. Podatki so morda malce manj izpopolnjeni kot pri Sygic, a za brezplačno aplikacijo se odlično obnese.

Tam, kjer nam ni škoda uporabljati podatkovne povezave, pa se še vedno najbolje obnese Google Maps. Obsega goro različnih podatkov, zelo koristna je tudi možnost navigacije z rabo javnega prevoza (avtobusov, tramvajev) in pešačenja. Na Androidu sicer omogoča krajevno shranjevanje zemljevidov, na iOS pa (še) ne.

Tistim, ki so bolj navdušeni nad navigacijo v naravi, torej na gorskih kolesih, med hojo po hribih in celo v plovilih, priporočamo MotionX GPS. Ta velja en evro in ima res veliko koristnih funkcij. Bistvo so topografski zemljevidi. Vleče jih iz različnih virov, konkretno lahko izbiramo med devetimi ponudniki. Po naših izkušnjah se najbolje obnesejo kar njihovi, torej MotionX Terrain. Zemljevide lahko shranimo krajevno, tu lahko ročno označimo področje in stopnjo podrobnosti. Zelo koristna je možnost uvoza poti GPS, recimo iz datotek .gpx, ki jih najdemo v spletu. Omogoča beleženje vsega živega, poleg same poti tudi hitrosti in višine, mi ga uporabljamo tudi namesto namenskih kolesarskih ali drugih športnih aplikacij. Ko pa smo že v naravi, lahko z aplikacijo Peaks preverimo, oziroma se podučimo o okoliških vrhovih.  

Ena izmed najboljših aplikacij za navigacijo zunaj cestnega omrežja – omogoča tudi nalaganje lastnih zemljevidov.

Ena izmed najboljših aplikacij za navigacijo zunaj cestnega omrežja – omogoča tudi nalaganje lastnih zemljevidov.

Omenimo še nekaj aplikacij, ki nam pomagajo pri vsakdanjih opravilih. V naših največjih dveh mestih nam pomagata LPP in Maribor bus z mestnimi avtobusi, v Ljubljani pa tudi Bicikelj za uporabo sistema javnih koles. Če se odpravimo v mesto z avtom, lahko preverimo stanje na javnih parkiriščih z aplikacijo Parkirišča, povsod po Sloveniji pa bo koristen program Promet, ki za doplačilo vključuje tudi spletne kamere. Če potujete z vlakom, vam bo koristila aplikacija Slo Železnice. Pred odhodom z doma lahko preverimo še vreme, recimo s programoma Padavine (za hiter ogled radarske slike) in Vreme (za splošno napoved). Na koncu pa lahko opravimo še hitro iskanje odprtih restavracij, lokalov, trgovin in vsega drugega neposredno v aplikaciji Odpiralni časi, ki išče tudi po našli lokaciji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji