Teme - wifi

 • Po preimenovanju standardov prihaja Wi-Fi 6

  Združenje Wi-Fi Alliance je naposled vendarle spoznalo, da je dosedanje imenovanje omrežnih standardov preveč komplicirano, celo zmedeno. Brezžični omrežni vmesnik 802.11n je denimo starejši od 802.11ac, kar nepoznavalci zgolj ob prebiranju oznake zlahka zamenjajo. Kupcem je zato iz oznak težko razbrati, katere napredne tehnologije uporablja določena naprava.

  Objavljeno: 4.10.2018 08:00več
 • Iskanje nevarnih predmetov namesto z rentgenom kar z Wi-Fi

  Iskanje nevarnih predmetov in snovi se dandanes večinoma izvaja z ročnim pregledom ali rentgeni, zato se iščejo tudi enostavnejše in cenejše možnosti. Ena izmed njih je Wi-Fi, ki je dandanes prisoten že malodane v vseh javnih prostorih. Raziskovalci z Univerz Rutgers, Purdue in Binghamton so pokazali, kako je to mogoče izvesti tudi v praksi.

  Objavljeno: 16.8.2018 19:00več
 • Klicanje prek Wifi

  Pri Telekomu so uporabnikom novejših Samsungovih telefonov omogočili glasovno klicanje (in pošiljanje SMSov) preko lokalne omrežne povezave Wifi.

  Objavljeno: 14.8.2018 13:00več
 • Omrežja »mesh« bodo po novem standardizirana

  Vzpostavitev brezžičnega omrežja je izredno preprosta, tudi za nepoznavalca, toda le do takrat, ko je v igri »omreženje« le enega prostora, z eno samo brezžično točko ali usmerjevalnikom. Le tega priklopimo na »internet« (tak ali drugačen »modem«), ki nam ga v stanovanje pripelje ponudnik, se za minutko pomudimo pri nastavitvi dostopnega gesla in to je načeloma vse.

  Objavljeno: 13.8.2018 12:00več
 • Napredna zaščita brezžičnih omrežij je nared

  Združenje Wi-Fi Alliance je predstavilo nov standard zaščite brezžičnih omrežij.

  Objavljeno: 26.6.2018 07:00več
 • Qualcomm izdelal prvi čip s podporo 802.11ax

  Iz Qualcomma sporočajo, da so izdelali prvi čip s podporo prihajajočemu standardu 802.11ax. Gre za prvi komercialno čip, ki podpira šifriranje WPA3 in novosti iz standarda 802.11ax, med katerimi so najpomembnejše višja hitrost, MU-MIMO (večuporabniški Multiple-Input Multiple-Output) in OFDMA ter nižja poraba energije povezanih naprav, ker bodo lahko dlje spale.

  Objavljeno: 24.2.2018 12:00več
 • Resna brezžična grožnja

  Mathy Vanhoef iz univerze KU Leuven je odkril resno varnostno pomanjkljivost v brezžičnem standardu WPA2.

  Objavljeno: 17.10.2017 07:00več
 • Avastov poizkus: povezovanje na nezaščitene Wi-Fi še vedno popularno

  Eno izmed najbolj nevarnih početij s prenosnimi napravami je povezovanje v neznana in nezaščitena omrežja Wi-Fi. Nevarnost preži z dveh koncev – promet lahko prestreza ponudnik dostopne točke ali v primeru omrežij brez gesel kar vsak mimoidoči. Kljub temu je to početje izjemno razširjeno, kar je s poizkusom na ameriški republikanski konvenciji v Clevelandu pokazal Avast.

  Objavljeno: 24.7.2016 11:00več
 • Wi-Fi z natančnim določanjem lokacije

  Nova tehnologija z imenom Chronos, ki so jo razvili znanstveniki univerze MIT, obljublja možnost natančnega lociranja odjemalcev Wi-Fi, s čimer bi lahko odpravili potrebo po uporabi gesla za omejitev dostopa na posamezni točki, denimo znotraj lokala ali konferenčne sobe.

  Objavljeno: 4.4.2016 01:00več
 • Pasivni Wi-Fi tisočkrat manj požrešen

  Če ste se že kdaj jezili, kako hitro vam vključen prenos podatkov prek Wi-Fi srka dragocene miliamperure iz baterije v mobilnem telefonu, niste edini. Raziskovalci z Univerze v Washingtonu so se ukvarjali z enakim problemom in odkrili način, kako lahko porabo energije ob komunikaciji prek Wi-Fi zmanjšamo za 10.000-krat.

  Objavljeno: 25.2.2016 08:00več