Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Posebna 2015 | Teme: iPhone, ios, mobilna aplikacija

Športne naprave so mrtve, naj živi iPhone!

Pametni telefoni so v zadnjih letih izpodrinili veliko različnih naprav. V žepih ne nosimo več predvajalnikov glasbe, bodisi MP3 ali celo kasetarjev ali prenosnih predvajalnikov CD. V avtomobilih vse redkeje najdemo samostojne naprave GPS, še bolj poredko take, ki smo jih včasih nosili v hribe. Podobno velja tudi za naprave za fitnes – od ur GPS do merilnikov srčnega utripa ali korakov.

Merilnik korakov je že vgrajen v iPhone, podatke z njega lahko preverimo v vgrajenem programu Health.

Merilnik korakov je že vgrajen v iPhone, podatke z njega lahko preverimo v vgrajenem programu Health.

Vse to danes počnejo pametni telefoni – res manj natančno od namenskih naprav, a lahko telefone s pridom kombiniramo tudi s temi. Povežemo jih lahko s trakovi za merjenje srčnega utripa, pa z merilniki korakov, s kolesarskimi računalniki itd.

Na voljo je tudi kup aplikacij, ki nam pomagajo pri športni vadbi in podobnih podvigih. Ena izmed najosnovnejših možnosti je že vgrajena v vse novejše telefone iPhone. Gre za že vgrajeni merilnik korakov, ki ves čas deluje v ozadju, do njega pridemo prek vgrajene Applove aplikacije Health. Ta res ni najbolj natančna, sploh če poleg hoje vključimo še kak tek ali kolesarjenje (da o tenisu ali košarki sploh ne govorimo), a za občutek je kljub temu bolje kot nič.

Seveda se moramo najprej spraviti v pogon. Tu se odlično obnese aplikacija Teemo, ki iz vadbe naredi igro. Izberemo si enega izmed izzivov – denimo to, da se povzpnemo na vrh Everesta ali odtečemo maraton čez puščavo. V ozadju vsakega izziva so različne vaje, ki se vsaj približno ujemajo z izbranim ciljem – denimo vaje z utežmi oziroma za moč, raztezalne vaje, tek itd. Pri tem nas vzpodbuja h končnemu cilju in seveda sproti spremlja, kako daleč smo. Izzivov se lahko lotevamo tudi ekipno, torej s prijatelji, to igri doda še družabnost.

Številne aplikacije se razlikujejo glede na šport oziroma vadbo. Ena izmed najbolj priljubljenih je tek – tu sta zelo dobra brezplačna Endomondo in Run Keeper. Pri obeh gre za merjenje različnih podatkov o našem teku, torej čas, hitrost, tudi shranjevanje sledi GPS. Vse to lahko seveda delimo s prijatelji, bodisi prek njihovih lastnih spletnih dveri ali prek katerega izmed družabnih omrežij. Vključimo si lahko tekmovanje sam s seboj, torej nas aplikacija priganja, da izboljšamo svoj prejšnji najboljši čas na neki trasi. Med tekom lahko dobimo tudi glasovna sporočila o pretečeni razdalji ter razdalji do cilja.

Nam se zdi nadvse posrečena aplikacija Zombies, Run! V osnovi je podobna prej omenjeni Teemo, le da se tu odvija zgodba oziroma misije, povezane z bežanjem pred zombiji – v praksi pa z našim tekom. Vsakič, ko gremo na tek, bomo poslušali novo misijo, kjer si z doseganjem vmesnih ciljev podaljšujemo čas, preden nas zombiji pokončajo. Tako kot pri večini takih aplikacij lahko tudi tu poslušamo lastno glasbo.

Zombies, Run! je načeloma povsem navadna aplikacija za tek, za katero pa stoji odlična zamisel in izvedba – ponuja različne misije, tudi tek do naključnega kraja na določeni razdalji.

Zombies, Run! je načeloma povsem navadna aplikacija za tek, za katero pa stoji odlična zamisel in izvedba – ponuja različne misije, tudi tek do naključnega kraja na določeni razdalji.

Ko smo že pri glasbi – med tekom si nimamo kaj dosti pomagati s počasno, zaspano glasbo. Tu nam pomaga program TempoRun, ki analizira vso glasbo v telefonu in jo po tempu razvrsti v deset razredov. Med tekom nam predvaja tiste pesmi, ki se skladajo z ritmom našega koraka.

Tako kot za tek je obilo aplikacij za kolesarje. Počnejo praktično isto kot tiste za tek. Merijo torej hitrost (tako povprečno kot najvišjo), čas, spremljajo sled GPS, da si jo lahko naknadno  ogledamo, naložimo v splet itd. Zelo tekmovalnim po duši priporočamo Strava (ta ima sicer  tudi del za tekače). Gre za aplikacijo, kjer se na neki relaciji primerjamo z drugimi oziroma z njihovimi časi. Cilj je seveda biti najboljši. Dobra izbira so še aplikacije v družini Runtastic, tako osnovna (za tek) kot namenski Runtactic Road Bike in Runtactic Mountain Bike. Za kolesarje omenimo še aplikacijo Bike Gear Calculator – ta nam pomaga pri izračunih prestavnih razmerij in poleg zobnikov upošteva tudi velikost gume in dolžino gonilke. Na podlagi tega nam pokaže tudi hitrost v določeni prestavi pri dani kadenci.

Tudi za tiste, ki se raje potijo v telovadnicah, je kup različnih aplikacij. Za praktično vsako vrsto vadbe se najde kakšna – od trebušnjakov do sklec, vzgibov, pa tudi raztezanja, joge in podobnega.

Nam se zdi še najboljša 7 Minute Workout. Temelji na zelo intenzivni, a kratki vadbi, za katero ne potrebujemo praktično nobenih uteži ali naprav. Bistvo je v tem, da vaje delamo čim bolj intenzivno in dovolj hitro drugo za drugo, da se zlijejo v eno vadbo. Omenjena aplikacija nam predstavi vse vaje in nas vodi čeznje, z odštevanjem vred, ko se približujemo koncu vaje.

Je pa še nekaj aplikacij, ki ne sodijo na zgornja področja, a so kljub temu zelo koristne. Prva je Heart Rate, za njo stojijo celo slovenski razvijalci. Aplikacija nam enostavno izmeri srčni utrip ob pomoči kamere na telefonu. Dejansko opazuje spremembo barve kože, ki je posledica pretakanju krvi po žilah. Podatke lahko shranimo in zraven tudi, kdaj smo jih izmerili (sredi vadbe, zjutraj, po počitku), lahko jih tudi prenesemo v Applovo aplikacijo Health.

Druga koristna aplikacija je Sleep Time, istih avtorjev kot opisani Heart Rate. Telefon pustimo na robu postelje, da meri tresljaje, ki jih sprožamo med spanjem. Na podlagi tega nas zbudi v čim bolj optimalnem trenutku. Vnaprej lahko nastavimo okno, znotraj katerega želimo, da bi nas zbudila (denimo 15 ali 30 minut), vse drugo postori sama. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji