Objavljeno: 28.3.2022 12:14 | Teme: varnost, politika, energija

ZDA: Ruski hekerji že desetletje napadajo ameriško infrastrukturo

Ameriško pravosodno ministrstvo je objavilo dve obtožnici, v katerih so opisani hekerski napadi na ameriško energetsko infrastrukturo.

Prva obtožnica omenja tri ruske oficirje iz varnostno-obveščevalne službe, ki naj bi sodelovali v hekerski skupini, znani pod imeni Berserk Bear, Dragonfly 2.0 in Havex. Skupina naj bi napadala kritično infrastrukturo po svetu, predvsem infrastrukturo za dobavo električne energije. Druga obtožnica pa je zoper člana druge, še bolj zloglasne skupine Triton. Ta naj bi leta 2017 okužila računalniško omrežje savdske naftne rafinerije Petro Rabigh z zlonamerno programsko opremo, podoben napada naj bi poizkusili tudi proti neimenovani ameriški rafineriji.

Napadi teh skupin naj bi segali vse v leto 2012, med cilji naj bi bila tudi letališče v San Fransiscu in jedrska elektrarna Wolf Creek v zvezni državi Kansas.

Po pisanju spletišča Wired naj bi pravosodno ministrstvo imelo dva cilja za javno objavo omenjenih obtožnic. Prvo je opozorilo Rusiji, da ZDA zelo pozorno spremlja tajne kibernetske operacije, drugo pa opozorilo administratorjem računalniških omrežij, da resno vzamejo področje računalniške varnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji