Objavljeno: 24.3.2022 23:00 | Teme: varnost

Izrael zaradi Rusije Ukrajini noče prodati vohunske programske opreme Pegasus

Medtem ko zahodne države kar tekmujejo, katera bo Ukrajini ponudila več opreme in pomoči, je Izrael stopil korak nazaj, ko gre za vohunsko programsko opremo Pegasus. Ukrajina je želela kupiti program, ki ga uporabljajo že številne obveščevalne službe, a ga izraelski proizvajalec, izraelsko podjetje NSO, oz. država Izrael, ne želi prodati, da ne bi ujezili Rusije.

Izraelska agencija za nadzor izvoza obrambne opreme je zavrnila izdajo izvozne licence, ker bi bilo to v nasprotju z ruskimi interesi. Rusija namreč izvaja vojaško operacijo tudi v Siriji, ki meji na Izrael. Izraelski obveščevalci naj bi imeli tovrstne pomisleke že leta 2019.

Ukrajina ni edina država, ki ji NSO ne želi izvažati opreme zaradi ruskih pomislekov. NSO je na primer Estoniji sicer prodal licenco za Pegasus, a so kasneje njeno uporabo močno omejili. Tako na primer Estonija ne more prisluškovati ruskim telefonom, čeprav tehnično nepohabljena programska oprema to omogoča. To sicer ni edina tovrstna omejitev, saj Pegasus že dlje časa povsod omejuje prisluškovanje ameriškim in britanskim številkam.

NSO je sicer zasebno podjetje, a mora za izvoz pridobiti pozitivno mnenje agencije, ki sodi v okvir izraelskega obrambnega ministrstva. Uradno sicer NSO trdi, da je Pegasus namenjen boju proti terorizmu in preprodaji drog. Določenim državam zaradi kršitev človekovih pravic Pegasusa sploh ne prodajajo.

Pegasus deluje na podlagi še neodkritih varnostnih lukenj v telefonih (t.i. zero day napak). Uporabnik od napadalca dobi sporočilo (SMS ,iMessage,...), ki ga telefon sprejme, vendar ne javi, da ga je prejel, hkrati pa namesti vohunsko aplikacijo. Slednja napadalcu omogoča popoln nadzor nad telefonom, vključno z oddaljenim vklopom mikrofona in kamere. Proizvajalci mobilnih operacijskih sistemov telefonov (Apple, Google) se napake trudijo najti in jih zakrpati, vendar so podjetja, kot je NSO, kot kaže, vedno korak spredaj. NSO sicer ni edini ponudnik tovrstne opreme, je pa najbolj uspešno pri prodaji državnim varnostnim (vohunskim) organom.

 The Washington Post

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji