Objavljeno: 11.11.2019 14:00

Windows s procesorji ARM? Ne, še vedno ne.

Microsoftovih ekskurzij v »ne Intel« svet je bilo že kar nekaj, vendar se tudi zadnja, kot kaže, ne bo obnesla. Najnovejši prenosnik Surface Pro X ne prinaša vsega tistega, kar je bilo obljubljeno.

Osnovna lastnost današnjih naprav, ki jih poganjajo procesorji z arhitekturo ARM, je varčnost z baterijo ob dovolj visokih zmogljivostih delovanja. Govorimo seveda o telefonih in tablicah. Kaj pa če bi enako formulo uporabili tudi za prenosnike?

Kakorkoli že gledamo, prenosniki so procesorsko veliko bolj zahtevne naprave, saj z njimi delamo in jih ne uporabljamo le za pregledovanje informacij. In četudi smo že velikokrat pisali o tem, da so procesorji z Intelovo arhitekturo x86 menda preveč energijsko požrešni, se vedno znova izkaže, da je tako z razlogom – za zmogljivo delovanje je pač potrebna energija.

Vendar Microsoft v sodelovanju s partnerji v tej smeri vedno znova poizkuša, nazadnje z novim prenosnikom Surface Pro X. Gre za ultratanek prenosnik, ki ga poganja posebej prilagojeni Qualcommov procesor Snapdragon SQ1 (različica Snapdragona 8cx). Prenosnik naj bi bil tanek, lahek, zmogljiv, baterija naj bi zdržala izredno dolgo (13 ur), prenosnik pa naj bi bil v splet povezan neprestano, prek povezave LTE (saj ima omenjeni Snapdragon vgrajeno tudi podporo za LTE, česar v Intelovih procesorjih ni).

Prvi neodvisni testi omenjenega prenosnika (ki pri nas ni naprodaj) so pokazali, da je prenosnik sicer res lahek in tanek, tudi stalna povezanost v splet drži, ostale obljube pa so na bolj majavih nogah. Ključna težava je seveda združljivost z obstoječo programsko opremo. Windows so resda polno prevedeni za procesorje z arhitekturo ARM, vendar je neposredno prevedenih aplikacij izredno malo. Vse ostale tečejo preko programske emulacije, zaradi česar so seveda počasnejše. Še več, na ta način je mogoče poganjanje le 32-bitnih aplikacij za Windows, medtem kot 64-bitne na najnovejšem prenosniku (ki stane od 1000 evrov naprej) – ne delujejo. Poročila pravijo, da je nov prenosnik v splošnem dovolj hiter, pri poganjanju emuliranih aplikacij pa niti ne več. Hkrati prenosnik pri emulaciji potroši kar veliko energije, zato izpuhti tudi obljuba o veliki trajnosti akumulatorja. Testni programi so sicer različni, toda Pro X naj bi zdržal okoli 7 ur dela, najmočnejši Surface Pro 6 z Intelovim procesorjem pa skoraj 9.

Če še Microsoft ne zna narediti res odličnega ARM prenosnika, kako bo to uspelo drugim?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji