Objavljeno: 27.5.2019 11:00

Qualcomm v napad na Intel

Na rednem letnem sejmu Computex je veliko zanimanja poželo podjetje Qualcomm, ki je predstavilo procesor 8cx. Če je verjeti prvim testom, bo procesor resen konkurent Intelovim prenosniškim procesorjem Core i5.

Gre seveda za procesor z nabornim ukazom ARM in ne običajnim x86, vendar tega po novem podpirajo tudi Windows, zato je z uporabnikovega stališča to nepomembno. Procesor 8cx je narejen v 7 nm tehnologiji in ima toplotno ovojnico (TDP) 7 vatov, medtem ko je konkurenčni Intelov procesor Core i58250U narejen v 10 nm litografiji in ima toplotno ovojnico 15 vatov. Že iz teh podatkov je očitno, da Qualcomm meri na izredno varčnost (trajnost baterije), ki je pri prenosnih računalnikih seveda ključna.

Hkrati je procesor resna nadgradnja lanskega modela 850 in obljublja do 2x večje zmogljivosti, podporo strojnemu dekodirajo H.265 in podporo dvema monitorjema ločljivosti 4K.

Prvi hitrostni rezultati, ki so bili narejeni s testnima programoma PC Mark in 3D Mark (posebej prevedenima za arhitekturo ARM), kažejo, da je procesor kljub varčnosti hitrostno povsem primerljiv s procesorjem i5. Na nekaterih programskih testih je bil celo malce hitrejši, na nekaterih pa malce počasnejši.

Na testih 3D je bil Qualcommov procesor celo veliko hitrejši od Intelovega procesorja.

Qualcomm s podjetjem Lenovo tudi sodeluje pri razvoju platforme 5G Always Connected PC (Project Limitless), ki naj bi bil prek modema 5G stalno povezan v svet. Qualcomm je danes bolj ali manj še edini velik proizvajalec modemov 5G, od kar se je iz tega posla umaknil Intel.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji