Oglasno sporočilo
Objavljeno: 17.10.2023

Vpliv umetne inteligence na računalniške poklice: Je AI orodje ali grožnja?

Umetna inteligenca (AI) je v zadnjem desetletju dosegla velik napredek in se pridružuje delovnim procesom v številnih panogah. Vendar se pojavlja vprašanje, v kolikšni meri lahko AI nadomesti človeškega delavca, še posebej v računalniških poklicih.

AI in Programiranje

AI že uporabljamo v različnih vidikih programiranja. Orodja, ki samodejno generirajo kodo za določene naloge ali popravijo preproste napake v kodi, so v veliki meri že v uporabi. Tudi za izdelavo spletnih strani. Vseeno pa zahtevnejše naloge programiranja, kot je razvoj kompleksnih sistemov ali reševanje zapletenih problemov, še vedno potrebujejo človeške programerje.

> Preberi tudi: Koliko zdaj stane izdelava spletne strani?

Najpogostejše aplikacije umetne inteligence, ki jih uporabljajo razvijalci in programerji, vključujejo različne rešitve, namenjene za avtomatizacijo in optimizacijo nalog. GitHub Copilot je t. i. AI-powered asistent, ki pomaga ustvarjati nove vrstice kode. Ta asistent lahko samodejno združuje vrstice kode iz milijonov javnih »repositorijev«, da bi predlagal najboljšo kodo za trenutno nalogo. Kite je t. i. AI-powered pomočnik za programiranje, ki omogoča avtomatizirano dopolnjevanje kode, kar programerjem pomaga hitreje pisati kodo. DeepCode je platforma, ki uporablja AI za avtomatsko pregledovanje kode in identifikacijo morebitnih varnostnih ranljivosti ali napak. TensorFlow je odprtokodna platforma za strojno učenje, ki omogoča razvijalcem, da zgradijo in usposobijo AI modele. Te aplikacije pomagajo izboljšati produktivnost, optimizirati kodo in zagotoviti boljše izdelke.

»Jasper.ai«, smo rekli: Naredi foto realistično sliko različnih obrtnikov, zbranih okoli umetne inteligence v slogu Guernice Pabla Picassa. AI je izpljunil to fotko. Vprašanje zdaj je, kako citirati avtorja? Po eni strani je “prompt” avtorski, po drugi je fotka povsem unikatna in ni enake na svetu, po tretji pa pisec pričujoče objave niti slučajno sam ne bi znal oblikovati takšne fotografije.

Umetna inteligenca in grafično oblikovanje

Umetna inteligenca lahko generira preproste grafične oblikovalske elemente in predloge, vendar zahtevnejše in bolj ustvarjalne naloge grafičnega oblikovanja, kot je oblikovanje logotipov ali vizualnih identitet, še vedno zahtevajo resničnega oblikovalca (človeka).

> Preberi tudi: Cene grafičnega oblikovanja v Sloveniji

AI tehnologija je postala ključna komponenta v naboru orodij številnih grafičnih oblikovalcev. Canva je platforma, ki uporablja AI za generiranje predlog oblikovanja, ki oblikovalcem omogočajo, da hitro in učinkovito ustvarjajo profesionalno oblikovane vsebine. Adobe Sensei je AI platforma, ki oblikovalcem pomaga pri optimiziranju in avtomatiziranju nalog, kot so izbira barv, oblikovanje predlog in urejanje slik. DeepArt in DeepDream sta orodji, ki uporabljata AI za ustvarjanje umetniških podob na podlagi podanih vzorcev. Tailor Brands je spletno orodje, ki uporablja AI za avtomatizirano oblikovanje logotipov. Te aplikacije olajšujejo oblikovalcem delo in jim omogočajo, da se bolj osredotočijo na ustvarjalne vidike svojega dela.

AI v službi tekstopiscev in lektorjev

Nekatera AI orodja lahko generirajo preprosta besedila na podlagi danih podatkov, kar je koristno za pisanje člankov in blog objav. Vendar pa zahtevnejše in bolj ustvarjalne naloge pisanja, kot je pisanje romana ali pesmi ali izkustveno pisanje na podlagi doživetega, še vedno potrebujejo resnične (človeške) pisatelje. 

Kar se tiče lektoriranja, AI lahko pregleda besedilo za pravopisne in slovnične napake, vendar zahtevnejše naloge lektoriranja, kot je preverjanje sloga pisanja ali konteksta, še vedno zahtevajo človeške lektorje.

> Preberi tudi: Cena SEO optimizacije spletnih strani?

AI orodja so torej postala ključna za tekstopisje in lektorske naloge. Grammarly je t. i. AI-powered orodje, ki lahko pogleda besedilo za pravopisne in slovnične napake, ponuja predloge za izboljšanje sloga in tonalitete besedila. Hemingway Editor je drugo orodje, ki uporablja AI za preverjanje berljivosti besedila in označevanje kompleksnih stavkov. Quillbot je orodje za preoblikovanje besedil, ki temelji na AI in lahko preoblikuje stavke, ne da bi pri tem izgubil prvotni pomen. Articoolo je AI-powered orodje za pisanje, ki lahko generira vsebino na podlagi danih ključnih besed. Writesonic je AI orodje, ki pomaga pri generiranju marketinških in prodajnih vsebin. Ta orodja pomagajo tekstopiscem in lektorjem pri njihovem delu, zmanjšujejo čas, ki ga porabijo za rutinske naloge, in povečujejo njihovo učinkovitost.

Najpogostejše AI aplikacije (seznam aplikacij, ki uporabljajo umetno inteligenco)

  1. Grammarly: To je AI orodje, ki pomaga izboljšati pisanje z identifikacijo in popravljanjem napak v besedilih. Prav tako daje predloge za izboljšanje sloga pisanja in jasnosti.
  2. DeepL: To je AI prevajalsko orodje, ki je znan po svoji izjemni natančnosti in sposobnosti razumevanja konteksta, kar mu omogoča, da prevaja besedila z večjo natančnostjo in naravnostjo kot večina drugih AI prevajalskih orodij.
  3. OpenAI GPT-3: To je najnovejša različica generativne predobdelovalne tehnologije (GPT) podjetja OpenAI, ki je sposobna generirati zapletena in koherentna besedila na podlagi danih navodil. GPT-3 se lahko uporablja za različne naloge, vključno s pisanjem člankov, poezije, kratkih zgodb in še več.
  4. Adobe Photoshop's AI features: Adobe Photoshop vsebuje številne AI funkcionalnosti, ki avtomatizirajo in poenostavljajo postopke urejanja slik. Te funkcionalnosti vključujejo samodejno izbiro objektov, izboljšanje podrobnosti, in avtomatsko barvanje črno-belih slik.
  5. TensorFlow: To je odprtokodna platforma za strojno učenje, ki razvijalcem omogoča, da zgradijo in usposobijo AI modele za različne namene, vključno z razumevanjem naravnega jezika, prepoznavanjem govora, analizo slik in še več.

> Preverite tudi: Koliko stane profesionalno fotografiranje izdelkov?

Umetna inteligenca je orodje in priložnost, ne grožnja

S hitrim napredkom umetne inteligence je jasno, da je AI že tu in se vključuje v številne poklice. Kljub temu pa človeški strokovnjaki ostajajo ključni za bolj kompleksne in ustvarjalne naloge, še posebej v poklicih, kot so razvoj in programiranje, grafično oblikovanje, tekstopisje in lektoriranje. 

Vsaj za zdaj, AI služi kot dopolnilo človeškemu strokovnjaku in nekot njegova polna zamenjava.

Objava: Omisli.si.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji