Oglasno sporočilo
Objavljeno: 22.7.2021 16:00

Koliko stane izdelava spletnih strani (cena) in kje najti dobrega programerja / razvijalca?

Še pomnite prijatelji? Ko na tablici ali pametnem telefonu niste videli celotne strani ali spletne trgovine? Ali pa iskane spletne strani ni bilo na prvi strani brskalnika in torej za vas ni obstajala?

Programiranje, razvijanje oz. izdelava spletnih strani, spletnih trgovin in aplikacij zahteva precej tehničnega znanja. Zato ni vseeno, kateremu razvijalcu zaupate svoj projekt. Spletne, namizne in mobilne rešitve morajo brezhibno delovati na vseh napravah, tako na računalnikih, tablicah, kot na pametnih telefonih. In delovati morajo tudi jutri in čez leto dni, ne le danes. In delovati morajo hitro. In dobro. Kaj mislimo pod dobro?

Vsaka spletna stran, aplikacija, platforma, portal ali blog ima namreč zelo specifičen namen oz. cilj (goal). Cilj spletne trgovine je denimo čim več prodanih artiklov.

Poti po kateri se gibljejo uporabniki, rečemo funnel (lijak). In kako se po funnelu giblje uporabnik je v veliki meri odvisno tudi od tehnologije. Če 1000 uporabnikov klikne na izdelek in ga le eden da v košarico, kupi pa nihče, imamo problem. Stopnja konverzije (conversion rate) med posameznimi koraki po funnelu je prenizka. Nekaj nekje ne ptima.

Seveda, prodajani izdelek / storitev, tekstopisje in dizajn okoli tega sta pravtako pomembna. A o tem bomo pisali prihodnjič. Tukaj se osredotočimo na "programiranje", s čemer merimo na tehnični vidik oz. izdelavo spletnih strani, trgovin, alplikacij in podobno.

Hu27-z7ETOw

Aja, tudi SEO optimizacija spletnih strani ima velik vpliv na doseganje cilja vašega projekta. In da, v snovi je to del aplikacije, za katero najprej poskrbi prav razvijalec (technical SEO). Od SEO optimizacije je namreč odvisno, kako visoko se bo vaša stran uvrščala med Google zadetki. Vidnost oziroma izstopanje iz digitalnega povprečja vpliva na to, koliko potencialnih kupcev bodo vaše vsebine dosegle in kakšna bo uspešnost projekta oz. donosnost podjetja.

In še zadnja postaja - hitrost. Google je že pred leti vse stavil na hitrost. Če je vaš app počasen, vas bo Google kazanoval tako, da ga bo skril ljudem, ki bi ga sicer morda z veseljem uporabljali. In hitrost nalaganja spletne strani ali trgovine je zelo tehnična stvar. In je zelo povezana z SEO napori, uporabniško izkušnjo, konverzijami... Torej doseganju cilja vašega projekta.

Zato je ZELO pomembno s kom boste sodelovali.

Komu zaupati izdelavo spletnih strani in izdelavo spletnih trgovin?

Izdelava spletnih strani zahteva pogovor z razvijalcem / programerjem, s katerim se dogovorite za načrt spletnih rešitev za vaša spletna mesta. Izdelava spletne strani mora imeti dobro uporabniško izkušnjo (UX), zato se je potrebno s programerjem in strokovnjakom za uporabniško izkušnjo potrebno dogovoriti o funkcionalnosti spletnega mesta. Kaj je cilj? Najbolje kar v sodelovanju s strokovnjakom za SEO optimizacijo spletne strani, ki vam bo pomagal, da boste na Googlu blizu prvih mest.

Z oblikovalcem se nazadnje posvetite še oblikovanju in končnemu izgledu vaše spletne strani. In da, navadno je vse troje ena oseba oziroma en ponudnik / agencija / firma, s katero boste delali.

Dober izvajalec bo prisluhnil vašim željam in potrebam ter jih uskladil z realnimi možnostmi. Vse se da, odvisno pa je koliko časa traja in koliko stane. Zagotovil vam bo tudi dodatno podporo in vzdrževanje vaših spletišč. Ker noben projekt se zares nikoli ne konča.

Komu torej zaupati?

Lahko googlate, sprašujete prijatelje, berete oglase ali pa preprosto kliknite na omisli.si/programerja, naklikate nekaj podrobnosti projekta in povezali vas bomo s kvalificiranimi in preverjenimi programerji / razvijalci iz Slovenije za izdelavo spletnih strani, spletnih trgovin in aplikacij.

Seveda, Indijci so cenejši. Tudi Kitajski izdelki so cenejši. Vidite, kam merim?

Enostavne izdelave spletne strani se lahko lotite tudi sami. Pogost pojav je, da so izdelovalci spletne strani nevešči osnov SEO optimizacije ali korakov za hitrejše nalaganje spletne strani. Kljub temu morate upoštevati, da bo izdelava spletne strani vzela veliko časa.

Ali lahko spletno stran izdelamo sami?

Seveda se lahko izdelave spletnih strani lotite tudi sami. Kupite domeno za spletno stran, kar je enkraten strošek. Zanjo boste odšteli 20 do 30 evrov, nato pa še od 100-200 evrov letno za gostovanje domene. Ta dva koraka sta v vsakem primeru vaš strošek.

Izdelava spletnih strani se lahko izvede preko ene izmed CMS platform za izdelavo spletnih strani, spletnih trgovin, blogov in aplikacij, kot so na primer WordPress, Shopify, Webflow, Weebly in podobne. Večina je brezplačnih.

A boste hitro ugotovili, da boste tudi tukaj potrebovali pomoč programerja.

Koliko stane platforma, kot je Wordpress?

Sprva nič. Ampak...

Platforma za izdelavo spletnih strani je (v večini primerov) odprtokodna brezplačna programska platforma z zmogljivimi funkcionalnimi orodji, s katerimi lahko ustvarite spletno mesto povsem po vaši meri. Na voljo je ogromno brezplačnih tem (front end izgled aplikacije) in vtičnikov (modulu za posamezne funkcije), na katerih lahko gradite vaše spletno mesto. PA vendar boste za resno delovanje projekta hitro ugotovili, da bo vsaj par 100 € letnih najemnin plačljivih dodatkov nujno. Sploh, če se boste poglobili v optimizacijo česarkoli (hitrosti, konverzij, SEO, ...).

Z WordPress-om lahko enostavno upravljate in nadzorujete vsebine vaših spletnih mest s kateregakoli računalnika oz. naprave. Od tod tudi ime content management system (sistem za upravljanje vsebin).

WordPress upravlja že tretjino svetovnih spletnih mest. Boom!

Koliko stane izdelava spletnih strani?

Cena za izdelavo spletnih strani po meri je odvisna od funkcionalnosti spletne strani, zahtevnosti grafične podobe spletne strani, uporabljenih tehnologij in optimizacijskih zahtevkov.

Večjezična podpora, komunikacijo z uporabniki, newsletter sistem, SEO optimizacija spletnih strani, animacije, plačilna sredstva in drugo. Glede na obseg dodatnih razširitev oz. modulov lahko izdelava spletnih strani stane vse od 300-30.000 €. A če berete ta članek se verjetno vrtimo v rangu med 1.000-4.000 €.

Analizo cen za programiranje in razvoj preverite tukaj >

Pri večini ponudnikov je v ceno izdelave spletnih strani pri zahtevnejšem paketu všteta tudi domena, gostovanje, podpora, vzdrževanje in posodabljanje strani. Na to bodite zelo pozorni.

Izdelava spletnih strani z nezahtevnimi, osnovnimi funkcijami za mikro podjetja in podjetnike začetnike vas bo stala od 400 evrov dalje. Za to ceno boste pri večini ponudnikov dobili Wordpress spletno stran  brez vzdrževanja in podpore. Namenjene so predvsem kratki predstavitvi podjetja, storitev in izdelkov in kontaktnim informacijam.

Spletno stran se lahko izdela v enostavnih CMS-jih, kot je Wordpress, Wixx, Shopify itd... lahko pa se izdelave spletne strani s posebnimi elementi lotimo po meri, skozi kodo, ki jo programer izdela za nas po meri.

Koliko stane izdelava spletne trgovine?

Izdelava spletne trgovine, ki vključuje na primer do 20 izdelkov, do 5 fotografij, spletni obrazec, kode za popust, enostavne načine plačila s kartico ali preko TRR, vas bo stala od 1.200 evrov dalje. Za to ceno ne boste dobili mesečne podpore in vzdrževanja.

Cena izdelave spletne trgovine po meri narašča s številom izdelkov (SKU) v spletni trgovini.

Dodatne razširitve oziroma funkcionalnosti lahko dvignejo ceno izdelave spletne trgovine nad 4.500 evrov. Pri izdelavi spletni strani imejte v mislih, da lahko ponudnik za vas lahko opravi tudi razširitev plačilnih sredstev (Paypal, kreditne in debetne kartice), doda videoposnetke, fotografije in podobno.

Priporočamo vam, da se za izdelavo spletnih strani in spletne trgovine obrnete na preverjene programerje / razvijalce na omisli.si/programerja.

Izdelava spletni strani - ali so možne razširitve spletne strani?

Programer lahko glede na vaše potrebe izdela novo spletno stran ali obstoječo spletno stran doprogramira z dodatnimi zahtevami. Za programiranje uporablja različne programske jezike, kot so Python, PHP, Java, JavaScript, HTML, CSS

PHP je široko uporabljen odprtokodni splošni skriptni jezik za spletni razvoj, upravljanje dinamičnih vsebin, podatkovnih baz in sledenje sej. Njegova prednost je, da ga je mogoče vdelati v HTML kodo, ki prikazuje strukturo spletne strani. CSS pa skrbi za prikaz HTML elementov... Čeprav je PHP posebej zasnovan za izdelavo spletnih strani, pa je dobro kodo lažje napisati v Djangu, saj temelji na močnejšem programskem jeziku Python. Django je brezplačen odprtokodni spletni okvir na visoki ravni. Omogoča enostavno oblikovanje in hiter razvoj varnih, vzdrževanih, zapletenih spletnih mest, ki temeljijo na bazah podatkov.

Ampak, koga to briga, vi bi radi, da vam programer doda tisti GDPR checkbox in naročilnico na e-novice, kamer boste umestili potem še nekaj reklam za dodatno prodajo oz. dosego vašega cilja, ne?

Ura programiranja stane 20-50 €/h. Sicer pa, preverite sami in naomisli.si/programerja oddajte neobvezujoče povpraševanje preverjenim programerjem in razvijalcem ter pridobite ponudbe.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji