Oglasno sporočilo
Objavljeno: 29.7.2021 09:00

Kakšne so cene za grafično oblikovanje v Sloveniji in kje najti dobrega grafičnega oblikovalca?

Še nedolgo nazaj smo govorili, da dizajn spletne strani ni tako zelo pomemben v marketinškem smislu.

Kar verjetno že takrat ni držalo, danes pa gotovo ne. Uspešna podjetja se zavedajo, kako pomembno je izvirno grafično oblikovanje na poti do uspeha. Donosnost podjetja je odvisna od uspešnosti prodaje izdelkov oz. storitev. Zato še zdaleč ni vseeno, kakšen je web design vašega projekta in kako dobro je predstavljena dejavnost podjetja.

Profesionalno oblikovanje spletnih strani med drugim vključuje tudi kvalitetno grafično oblikovanje spletnega mesta. Dobro grafično oblikovanje ima velik vpliv na čas, ki ga obiskovalci preživijo na vašem spletni strani. Dlje kot se potencialni kupec zadržuje na vašem spletnem mestu, večja je možnost, da se odloči za nakup. Privlačna spletna stran ima pri tem veliko vlogo.

In kaj je zanjo potrebno?

Dober grafični oblikovalec izdela spletno stran in oblikuje spletne vsebine tako, da se postavitev in vsebina strani prilagajata velikosti zaslona, na katerem je predstavljena. Z optimizacijo spletne strani doseže izboljšanje uvrstitve vaše spletne stani v iskalnikih. Obenem pa poskrbi, da je uporabniška izkušnja vrhunska tako na mobilnih kot na namiznih napravah.

> Preverite tudi: Koliko stane izdelava spletne strani in kje najti dobrega programerja

Ali lahko spletno oblikovanje oz. web design opravimo sami?

Da. Ne le to, kupite ga lahko. Vnaprej izdelanega. Delovalo bo, a ne bo niti personalozorano niti izvirno. Spletno oblikovanje in katerokoli drugo grafično oblikovanje torej lahko opravite tudi sami. Tako z namiznim programjem kot je denimo Photoshop, kot tudi preko mnogih web design platform.

Za oblikovanje spletni strani torej ni nujno, da najamete UX specialista ali grafičnega oblikovalca.

Ker pa se zavedate, da sta oblikovanje spletnih strani in npr. izdelava logotipa ključna za prepoznavnost vaše dejavnosti in konkurenčnost vašega podjetja... Boste tako pomembno opravilo raje zaupali strokovnjakom za grafično oblikovanje, ne? Z izvajalci lahko hitro stopite v stik na omisli.si/graficno-oblikovanje, kjer vas povežemo s preverjenimi grafičnimi oblikovalci.

 Grafični oblikovalec ne opravlja le storitev, kot je izdelava CGP-ja ali popravka fotografij, večina jih dandanes pozna tudi ozadje web designa in postavlja okvirje spletne strani.

Katere storitve nudi grafični oblikovalec?

Ker si želite, da bi bilo vaše podjetje opaženo v digitalnem svetu in da bi izstopalo iz sivega povprečja konkurence, boste hitro spoznali čudoviti svet profesionalnega grafičnega oblikovanja. Dizajn, ki edinstveno predstavlja vaše podjetje in vašo dejavnost je namreč zelo pomemben.

Kaj je CGP - celostno grafično oblikovanje?

Grafični oblikovalec za vas lahko opravi celotno grafično oblikovanje - CGP za dovršeno celostno podobo vašega podjetja, blagovne znamke, izdelka ali storitve. Izdelava logotipa, website design, barvna shema vaše blagovne znamke, dizajn dopisnih listov, žiga, tipografija (izbor fontov / pisav), banner design ... Vse to tudi sodi v delovno področje grafičnega oblikovalca.

Grafični oblikovalec postaja vse bolj iskan poklic. Njegov cilj je učinkovito zajeti in predstaviti vizijo naročnika, za katerega dela. Sodelovanje med naročnikom in grafičnim oblikovalcem pri načrtovanju, pripravi in izvedbi projekta je ključno za dosego želenega rezultata.

Kaj je UX design in kaj dela UX designer?

UX design je načrtovanje uporabniške izkušnje in del procesa oblikovanja in izdelave spletnega mesta. Uporabniška izkušnja (UX) je izkušnja, ki jo dobi uporabnik pri navigiranju med vsebinami na vaši spletni strani ali v aplikaciji. Uporabniku prijazna spletna stran ima elemente in gumbe vedno tam, kjer jih uporabnik pričakuje in potrebuje. In ne moti optimalne uporabniške poti na poti po vašem prodajnem lijaku. UX design se načrtuje na podlagi raziskav, testiranja uporabnosti, analitike in razumevanja uporabnikovega vedenja.

In kaj dela UX designer?

UX designer je oblikovalec in hkrati raziskovalec uporabniške izkušnje. Njegova naloga je, da se poglobi v posel in v uporabnika ter konceptualno zastavi njegovo izkušnjo. Posveti se delu z uporabniki in pripravi »persone«, ki predstavljajo ciljno skupino. Razišče motive, poteke interakcij med uporabnikom in storitvijo oziroma izdelkom, testira uporabnost in seveda predlaga izboljšave.

Kakšne so cene za grafično oblikovanje v Sloveniji?

Če bi vstopili v avtosalon in vprašali, koliko stane avto, točnega odgovora ne bi dobili. Prav tako je nemogoče opredeliti, koliko boste plačali za grafično oblikovanje, ne da bi navedli, katere storitve dejansko potrebujete.

Cene za grafično oblikovanje se oblikujejo glede na vaše zahteve in potrebe, predvsem pa glede na obseg in vrsto oblikovanja. Zato je sestanek z grafičnim oblikovalcem nujen. Predstavili mu boste vaša pričakovanja in se pogovorili o možnostih izvedbe. Nekateri grafični oblikovalci vam v ponudbo vključijo določeno število korektur, pri drugih boste vsako korekcijo morali dodatno plačati.

Kako se razlikujejo cene za grafično oblikovanje?

Cene za grafično oblikovanje se razlikujejo tudi glede na ponudnika. Dobro podkovan in izkušen grafični oblikovalec s kompetencami, ki si je že ustvaril renome, bo svojo storitev znal dražje prodati.  Ne le znal, moral. Za uro njegovega dela boste odšteli okoli 50 evrov brez DDV.

Grafično oblikovanje pa izvajajo tudi tisti, ki za to sicer nimajo ustrezne izobrazbe. Imajo pa nekaj izkušenj, spretnosti in znanj s področja informacijskih tehnologij in programskih orodij. Za enostavne rešitve, kot je na primer izdelava logotipov, vam bo morda to povsem zadostovalo, še posebej, če ste finančno omejeni. Storitev vam je na voljo že od 15 evrov na uro dalje...

Okviren cenik grafičnega oblikovanja za posamezna podporočja pa preverite tu.

 Grafični oblikovalec ne more biti prav vsak. Mora imeti veščine povezovanja slikovnih, zvočnih, miselnih in video vsebin v funkcionalno in hkrati v estetsko zaokroženo celoto.

Kje najti dobrega grafičnega oblikovalca?

Za uspešno opravljanje svojega dela ima dober grafični oblikovalec izobrazbo iz stroke in obilo znanja ter predvsem izkušenj. Obvlada sodobne informacijsko-komunikacijske tehnologije, povezovanje različnih vrst medijev, uporabo računalniške opreme in programskih orodij.

Grafično oblikovanje zahteva spretnost povezovanja slikovnih, zvočnih, miselnih in video vsebin v funkcionalno in hkrati estetsko zaokroženo celoto. Dobrega grafičnega oblikovalca odlikuje natančnost, spretnost komuniciranja in znanje večdimenzionalnega oblikovanja.

Nekateri iščejo grafičnega oblikovalca po internetu in raznih forumih.

Enako kot pri vseh ostalih izvajalcih velja preveriti njihove kompetence, reference in zadovoljstvo njihovih strank, morda povprašati za mnenje prijatelje in znance. Če ne poznate nikogar, ki bi vam lahko priporočil dobrega grafičnega oblikovalca, se obrnite na Omisli.si/graficno-oblikovanje, kjer so zbrani malodane vsi preverjeni oblikovalci. Pošljite povpraševanje in pridobite več ponudb, da bo odločitev za primernega grafičnega oblikovalca lažja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji