Objavljeno: 6.4.2018 05:00

V Washingtonu prisluškujejo neznani lovilci IMSI

Nobena skrivnost ni, da imajo številne države na razpolago lovilce IMSI, s katerimi prisluškujejo mobilnemu prometu in ugotavljajo lokacijo. Imajo pa jih tudi neznani igralci, ugotavljajo v Washingtonu, kjer so nedavno odkrivali prisotnost teh lovilcev, katerih poreklo ni znano.

Gre za naprave, ki posnemajo delovanje bazne postaje in prisilijo mobilne telefone, da se povežejo nanje, saj oddajo najmočnejši signal. Associated Press je pridobil dokumente, iz katerih izhaja, da so lani v Washingtonu obratovali lovilci IMSI, ki jih Služba za domovinsko varnost (DHS) ni znala identificirati. Agencija je v pismu senatorju Ronu Wydnu priznala, da so zabeležili nenavadne aktivnosti, ki ustrezajo rabi teh naprav. Te so odkrili v 90-dnevnem preizkušanju, ki so ga izvedli januarja lani. Wyden je novembra lani od DHS zahteval podatke o uporabi lovilcev IMSI.

Lovilce IMSI uporabljajo številne agencije, njihova uporaba pa se je že večkrat znašla v presoji sodišča. Toda to je prvo uradno potrdilo, da se uporabljajo tudi lovilci, katerih porekla vladne agencije ne poznajo. Bodisi gre za nedovoljeno delovanje kakšne vladne službe, akcije tujih držav (sumijo, da imajo nekatere države lovilce IMSI na svojih veleposlaništvih) ali za kriminalne združbe.

Lovilce IMSI ima tudi Slovenija že več let, čeprav njihova raba sploh še ni dovoljena.

AP

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji