Objavljeno: 10.5.2017 08:00

Sova bi po novem lahko vdirala v računalnike in uporabljala lovilce IMSI

Portal Pod Črto poroča, da Osnutek novega zakona o Slovensko varnostno-obveščevalni agenciji (ZSova), ki so ga dobili od anonimnega vira, širi pristojnosti naše obveščevalne agencije SOVA. SOVA naj bi dobila pristojnosti preiskovanja tudi slovenskih državljanov (zaenkrat je SOVA omejena na tuje državljane, z državljani Slovenije se ukvarja Policija), po novem bi lahko izvajali tajne preiskave, vdirali v računalnike posameznikov in za pridobitev telefonskih številk uporabljali lovilce IMSI. Lovilci IMSI so sicer lažne bazne postaje, ki mobilne telefone prelisičijo, da se povežejo z njimi, namesto s pravo bazno postajo mobilnega operaterja. Trenutno uporaba lovilcev IMSI pri nas ni dovoljena.

SOVA bi po novem imela dovoljenje spremljati elektronske komunikacije kogarkoli, če gre njegova komunikacija prek tujih strežnikov. Kar v resnici pomeni kogarkoli, saj danes bolj ali manj vsi uporabljamo elektronske naslove Gmail ali strežnike Facebook/Twitter.

Nov zakon bi SOVI dovolil tudi nameščanje trojanskih konjev na računalnike slovenskih državljanov, s katerimi bi prevzeli nadzor nad računalnikom. Trenutno je nameščanje trojancev v Sloveniji prepovedano. Dovoljena bi bilo tudi začasna tajna odstranitev predmeta in nato vrnitev. Na ta način bi bilo možno tajno pregledati računalnik/telefon preiskovane osebe.

Seveda SOVA tega ne bi smela početi kar vsepovprek, ampak le na podlagi odločbe predsednika vrhovnega sodišča ali »pristojnega sodnika« vrhovnega sodišča, za točno določene osebe. Bi pa identiteta teh sodnikov ostala tajna.

 

Vir: Portal Pod Črto.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji