Objavljeno: 28.11.2018 11:00

Tudi Nova Zelandija Huaweiu prepovedala graditi omrežje 5G

Novozelandski vladni urad za varnost komunikacij (Government Communications Security Bureau - GCSB) je mobilnemu operaterju Spark zapovedal, da za gradnjo omrežja 5G ne sme uporabiti opreme kitajskega proizvajalca Huawei.

V pojasnilu so povedali, da bi po njihovem mnenju uporaba opreme tega proizvajalca pomenila preveliko varnostno tveganje za državo.

Spark je izrazil razočaranje in hkrati poudaril, da to ne bo spremenilo njihovih načrtov o vzpostavitvi omrežja 5G do prvega julija 2020.

Huawei in Spark sta pred nekaj tedni v Aucklandu vzpostavila testno omrežje 5G, v katerem sta poudarila možnost razdelitve jedrnega in obrobnega omrežja. Jedrno omrežje je bilo vzpostavljeno s Ciscovo opremo, radijsko pa s Huaweievo, test pa naj bi pokazal, da je na ta način mogoče varnostno izolirati dele omrežja.

Huawei je sicer največji proizvajalec mobilne komunikacijske opreme na svetu, vendar se v zadnjem času srečuje z vedno več tovrstnimi prepovedmi, ki menda izvirajo iz varnostnih pomislekov. Huaweieva tehnologija 5G je tako »prepovedana« v ZDA, v Avstraliji in sedaj v Novi Zelandiji, lahko bi se zgodilo, da bo kmalu tudi v Kanadi. Pritiskom se zaenkrat še upira Papua Nova Gvineja, ki bo Huaweiu dovolila dokončati nacionalno podmorsko optično omrežje, čeprav je sosednja velika Avstralija odločno proti. Solomonovi Otoki so gradnjo podmorskega kabla denimo raje prepustili Avstraliji.

   

Gradnjo optičnega omrežja Papue Nove Gvineje bo vendarle dokončal Huawei. 

  

O 5G pišemo v aktualnem Monitorju, ki je izšel včeraj.

  

ZDnet

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji