Objavljeno: 22.5.2019 15:00

Tudi britanski ARM ustavil sodelovanje z Huaweiem

Številnim podjetjem, ki so prekinili sodelovanje z Huaweiem, se pridružuje tudi ARM.

Prepoved je sicer prišla iz ameriškega političnega vrha (predsednika Trumpa) in se tiče ameriških podjetji, ARM pa je britansko podjetje iz mesta Cambridge (od nedavnega v lasti japonskega podjetja Softbank, ki jih je kupilo za 27 milijard evrov). A sami trdijo, da uporabljajo »tehnologijo, ki izvira iz ZDA« in posledično naj bi ameriška prepoved držala tudi za njih.

Interno sporočilo, ki so ga dobili zaposleni v ARMu navaja, da "zaradi nesrečne situacije" ne smejo več "nuditi tehnične pomoči, dostavljati tehnologije (programske kode in nadgradenj), se udeleževati tehničnih sestankov oz. se kakorkoli tehnično povezovati s Huaweiem ali njegovo podružnico HiSilicon".

Pri Monitorju bi sicer rekli, da so se pač uklonili Američanom, podjetje ima namreč tudi osem pisarn v ZDA. Pri Huaweiu so novico komentirali z obžalovanjem in zavedanjem, da "razumejo, da so nekateri njihovi partnerji pod političnim pritiskom".

ARM sicer ne izdeluje lastnih procesorjev, razvija pa njihovo arhitekturo. Procesorje, ki temeljijo na njihovi arhitekturi, izdeluje ogromno podjetji, med bolj znanimi so Samsung Apple in Qualcomm, takšni pa so tudi Huaweijev lastni procesorji Kirin. Razvija jih sicer Huaweievo podjetje HiSilicon, fizično izdeluje pa tajvanski TSMC. Slednji je izdal uradno obvestilo, da "glede na trenutno oceno, TSMC meni, da spoštuje pravila za izvoz tehnologije", zato bo Huaweiu še vedno izdeloval nadgrajene procesorje Kirin 980 in tudi prihajajočo različico Kirin 985. Vendar "bo stanje pozorno spremljal", zato se lahko to v prihodnosti tudi spremeni.
Če bo ostalo pri tem, da bo Huawei ostal brez sodelovanja s podjetjem ARM (čeprav ima zakupljeno trajno licenco za arhitekturo ARMv8), je prihodnost podjetja zelo črna. Procesorji na osnovi ARM so danes osnova za vse (vse!) mobilne telefone in še marsikaj. Denimo za procesorje, ki delujejo v omrežnih napravah (tudi 5G), ki so Huaweiev ključni posel, pa tudi v strežnikih, s katerimi Huawei postavlja svoj lastni "oblak".
Huawei brez Googla, ameriških izdelovalcev integriranih vezij in še brez ARMa? Težko.
 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji