Objavljeno: 30.7.2018 09:00

Spodnja Saška iz Linuxa na Windows

Davčna uprava v nemški deželi Spodnja Saška bo sledila zgledu Münchna in na več tisoč računalnikov namestila Microsoftov sistem Windows - namesto Linuxove distribucije Open Suse.

Na OpenSuse so iz Solarisa prešli leta 2006, trenutno uporabljajo stari različici 12.2 in 13.2 (trenutno aktualna je različica 15, znana pod imenom Leap). Za prehod imajo v proračunu pripravljenih nekaj čez 5 milijonov evrov v prihodnjem letu in še nekaj več za prihodnja leta, kako dolgo bo trajala migracija pa tudi sami še ne vedo.

V Münchnu je mestni svet novembra potrdil prehod iz lastnega sistema LiMux (zasnovanega na osnovi Ubuntu) na Windows, pričakujejo, da naj bi ta prehod veljal okoli 50 milijonov evrov. Davčna uprava Spodnje Saške bo sicer izvedla še stroškovno analizo, kar pri FSFE (Free Software Foundation Europe) sicer pozdravljajo, a hkrati poudarjajo, da bo izbira izvajalca te analize še kako pomembna. V primeru Münchna so tako analizo izvedli svetovalci iz podjetja Accenture, sicer Microsoftovega partnerja. Omenjajo tudi primer sosednje dežele Schleswig-Holstein, kjer se je koalicija prejšnji mesec odločila za prehod v obratno smer, torej k odprtokodnim rešitvam.   

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji