Objavljeno: 26.4.2019 10:00

Samsung preprečil objavo razstavljenega Galaxy Fold

Odlična spletna stran iFixit je razstavila Samsungov novi preklopni telefon Galaxy Fold, a so jih preko partnerja pri Samsungu prosili, če lahko svoj članek umaknejo. Bojimo se, da so s tem sprožili t.i. Streisand efekt - bralci bodo na vsak način hoteli vedeti in videti kaj je tako groznega, kar nam Samsung ne želi pokazati.

Stran iFixit je sicer znana po razstavljanju različnih kosov elektronike (telefonov, prenosnikov, tablic), pri čemer opišejo postopek in ocenijo težavnost morebitnega servisiranja teh naprav, hkrati pa ocenijo trpežnost in kakovost izdelave. Zložljivi telefon/tablica Galaxy Fold sicer še ni naprodaj, a je nekaj novinarjev že dobilo preizkusne telefone, zaradi težav s plastičnim preklopnim zaslonom pa so pri Samsungu uradni datum splavitve že zamaknili.

Po oceni iFixit ima telefon nekaj potencialnih težav, največja so različne luknje in reže, v katere bi lahko zašel prah in povzročil težave s preklopnim zaslonom. Sumijo, da se je to dogajalo tudi pri omenjenih preizkusnih telefonih. Mehanika zapiranja jim ni vlila posebnega zaupanja, čeprav naj bi bil tečaj solidno narejen – tam namreč nastopi možnost, da v tečaj pridejo različni delci in povzročijo težave. Mimogrede - tudi menjava zaslona ali baterij naj bi bila zaradi izdatne uporabe lepila kar težavna in posledično tudi draga (ob že tako ali tako dragi napravi). Toda to velja bolj ali manj za vse moderne telefone in tablice. 

Galaxy Fold so pri iFixitu sicer dobili preko neimenovanega Samsungovega partnerja (po vsej verjetnosti kakšna agencija za odnose z javnostjo), ta pa jih je dva dni po objavi prosil, če lahko članek umaknejo s spleta. Kot pravijo sami, zakonsko niso obvezani k temu, a so zavoljo dobrih odnosov vseeno umaknili članek. Je pa ta seveda še vedno na voljo preko spletišča Internet Archive, prav tako je tam na voljo njihovo mnenje o tem, zakaj naj bi odpovedovali zasloni pri preizkusnih telefonih Galaxy Fold.

Zaslon OLED brez zaščitnega stekla, ki smo ga vajeni pri telefonih, je sicer videti kot zelo občutljiva plast umetne mase, nekakšen "najlon", kot je videti na fotografiji razdrtega zaslona starejšega telefona Samsung Galaxy S6 Edge, ki so jo naredili pri iFixitu:

  

Webarchive

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji