Objavljeno: 21.2.2019 10:00

Samsung Galaxy S10 je tu!

Zvezda večera Unpacked v San Franciscu so bili novi telefoni serije Samsung Galaxy S10. Modeli S10, S10+ in S10E so že na voljo za prednaročilo, medtem ko model S10 5G prihaja nekoliko kasneje in to le na določenih tržiščih.

Samsung Galaxy S10+

Ključna novost novih desetk (če odštejemo novi procesor Snapdragon 855, oz. Exynos, ki bo vgrajen v evropskih modelih), je seveda zaslon. Samsung je že dolgo glasen kritik zaslonske zareze, ki jo je prvi  vpeljal telefon Essential do konca populariziral pa iPhone X, zato so se tokratno povečanje sprednje površine zaslona izvedli s sprednjimi kamerami, ki »gledajo« skozi luknje v zaslonu. Modela S10 in S10E imata eno tako luknjo, S10+ pa dve (druga kamera služi za pomoč pri določanju globine oz. za boljše portretne fotografije). Končni rezultat je, da je denimo S10+ celo nekaj nižji od lanskega modela S9+, pa je njegov zaslon vseeno nekaj večji (6,4 palca). Model S10 ima zaslon diagonale 6,1 palca, model S10E pa 5,8-palca. Zasloni so seveda zaobljeni, kot smo tega pri Galaxy S že vajeni.

Telefoni seveda sledijo trendom na tržišču, zato se vsi pohvalijo z nekaj več »strojnega učenja«, oz. »umetne inteligence«, kot bi rekli pri konkurenci; v praksi to pomeni, da fotografska aplikacija prepoznava še veliko več različnih »scen« kot lanski model Note9, več pa je tudi nasvetov ob fotografiranju (denimo opozorilo, da je nekdo na fotografiji mižal). Model S10 in S10+ imata zadaj tri objektive/kamere, tako kot smo to že videli pri modelu Galaxy A9. Na voljo je »običajen« objektiv, telefoto in nov ultra široki objektiv, ki zajema res zelo širok kot dogajanja pred nami. Upali bi si trditi, da bo prav ta najbolj uporabljan, četudi kot edini nima vgrajene optične stabilizacije.

Omeniti moramo bralnik prstnih odtisov, ki je vgrajen pod zaslonom in deluje na ultrazvočnem principu (večina konkurentov ponuja manj zanesljivo in počasnejše optično branje le tega). Slabost takega bralnika je le to, da ne bo deloval prek vseh zaščit zaslona – Samsung se bo potrudil certificirati tiste, ki bodo to zmogli.

In še – ker je Huawei v model Mate 20 Pro vgradil možnost brezžičnega polnjenja drugih naprav, to zdaj zmorejo tudi najnovejše Samsungove desetke.

S10 in S10+ se ponašata z 8 do 12 GB pomnilnika, shrambe pa je na najmočnejšem modelu lahko celo en terabajt! Kdaj ste že videli terabajt »diska« flash na osebnem računalniku? Samsung se je očitno otresel strahu (namig – Galaxy Note 7!) pred velikimi baterijami, zato ima model S10 baterijo zmogljivosti 3400 mAh, S10+ pa kar 4100 mAh, le malce manj kot ključni konkurent, Huawei Mate 20 Pro.

  

Posebnost letošnje ponudbe je model S10E, ki je videti kot nekakšen »S10 za smrtnike«. Za začetek, njegova cena je še zmerna (750 EUR), predvsem pa je telefon manjši (5,8 palca) in ga je lažje uporabljati z eno roko. Sicer je še vedno velik skoraj kot največji Apple iPhone, pa vendar, v poplavi vedno večjih androidnih telefonov je – majhen. Prinaša pa seveda nekaj kompromisov. Zaslon je raven in ne zaobljen, zato je vidnega nekaj malega roba, tudi ločljivost je manjša (vendar bo to le redko kdo opazil). Nadalje – bralnik prstnih odtisov ni pod zaslonom, ampak na tipki za vklop (enako kot pri zgoraj omenjenem Galaxy A9). In še – pomnilnika je »le« 6 GB (enako ima lanski najmočnejši Samsung – Note9), shrambe pa 128 GB. In še – telefon ima na zadnji strani le dve kameri, navadno in ultra široko. Samsung z modelom E meri na tiste, ki menijo, da so velikosti zaslonov podivjale, cene pa tudi.

Galaxy S10E

Primerjava velikosti S10+ in S10E

Bralnik prstnih odtisov je na modelu S10E na tipki za vklop.

Ko smo že pri cenah – najdražji model S10+ stane kar 1600 evrov (no, najdražji iPhone je 1700…), osnovna (128 GB) pa 1000 evrov. Osnovni model S10 stane 900 evrov, najcenejši S10E pa 750 EUR. Vsi telefoni so že na voljo za prednaročilo, pri modelih S10+ in S10 prednaročniki dobijo tudi brezžične slušalke Galaxy Buds.

The Verge

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

lukabike | 21.2.2019 | 16:22

Popravek pod sliko z bralnikom prstnih odtisov: stranskega ima S10e, ne S10.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji