Objavljeno: 24.12.2018 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Januar 2019

Samsung A9 2018

No, pa smo že pri štirih kamerah. Huawei P20 Pro nam je dal tri, zdaj pa Samsung vrača udarec s štirimi, a najprej povejmo, kaj točno vse te leče počnejo. Osrednja je ločljivosti 24 MP, pomaga ji zoom leča z 10 MP in (končno, Samsung!) širokokotna z 8 MP. To so tiste tri, ki dejansko nekaj pomenijo, medtem ko četrta z ločljivostjo 5 MP rabi zajemanju globine, ki pomaga pri učinku zameglitve. Slike, ki jih je mogoče zajeti s tem telefonom, so, no, OK.

Resnično niso presežek in to je za telefon srednjega cenovnega razreda nekaj pričakovanega. Da, širokokotna leča (18 mm!) je super, slike z osrednjo kamero so solidne, a učinek zameglitve ni nič posebnega in je enako nenatančen kot vedno. A9 nima slabega fotoaparata, a štiri leče v marketinškem smislu obljubljajo veliko, dejansko pa dostavijo soliden fotoaparat, ki ima tudi širokokotno lečo.

A9 je strojno nekje na sredini nabora letošnjih telefonov. Snapdragon 660 je povsem dovolj za lahko rabo, a mu zmanjka sape pri kakšni zahtevni igri ali aplikaciji. Preostale strojne postavke so bolj impresivne. Pomnilnika je namreč kar šest gigabajtov in shrambe zajetnih 128. Tudi zaslon je zelo dober Samsungov OLED, ki meri po diagonali 6,3 palca.

Zoomi, kot jih omogočajo tri vgrajene leče – 12, 27, 52 mm, če jih pretvorimo v standardni 35 mm format. Četrta leča rabi le kot pomoč za »zamegljevanje« oz. učinek bokeh.

Dobre novice se nadaljujejo z zunanjostjo, ki daje premijski občutek. Predvsem modra barva našega modela je dobrodošla, saj smo počasi siti nenehnih iteracij črne, zlate in srebrne. Na sprednji strani ni zareze. To Samsungu štejemo v dobro, saj ni podlegel trendu, ki ga je začel z iPhone X (in še prej z Essential). Telefon se polni prek vmesnika USB C in omogoča odklep zaslona z obrazom.

A9 je zanimiv telefon, a ne zaradi štirih leč na zadnji strani. Več kot očitno je skušal Samsung v srednjem razredu narediti nekaj bolj premijskega in strojno podkrepljenega, a mu ni uspelo. Za 100 evrov več je mogoče dobiti LG G7, ki ima boljši fotoaparat in boljši procesor. Z druge strani pa A9 napada Nokia 7 Plus, ki ima enak procesor, a stane skoraj 200 evrov manj.

Samsung je skušal najti dovolj dobro ravnotežje – končni izdelek pa je mešanec, ki nekaj reči naredi zelo prav, a udari tudi dovolj mimo, da ga je težko priporočiti. Pa naj bodo 4 leče na zadnji strani še tako kul.

Samsung Galaxy A9

Hitrost delovanja: 7.

Kakovost izdelave: 8.

Prodaja: Operaterji.

Cena: 590 EUR.

Za: Velika baterija, pomnilnik, shramba, širokokotna leča!

Proti: Povprečen fotoaparat, procesor bi lahko bil močnejši.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji