Objavljeno: 13.4.2023 08:00 | Teme: Windows 11, windows

Po več kot tridesetih letih bo tipka Print Screen delovala drugače

Microsoft z zadnjo beta različico operacijskega sistema Windows 11 nakazuje spremembo obnašanja tipke, ki je od vsega začetka opravljala isto funkcijo.

Pritisk tipke Print Screen na tipkovnici od samega začetka shrani vsebino zaslona kot sliko v odložišče. Takšno sliko nato obdelamo v programu za obdelavo slik, jo natisnemo ali pripnemo elektronskemu sporočilu. Microsoft želi namembnost tipke nadgraditi, zato bo privzeto dejanje v novejših različicah Windows 11 spremenil v vpoklic zmogljivejšega orodja Snipping Tool.

Snipping Tool nam omogoča, da zajamemo zgolj del svojega zaslona, namesto celotnega prikaza (čeprav je tudi to še vedno možnost). Zajamemo lahko vsebino v posameznem oknu ali le del tega, zahvaljujoč pravokotnemu in prostoročnemu načinu. Čeprav ima Snipping Tool več uporabnih funkcij kot tradicionalna funkcija Print Screen, napredni uporabniki morda ne bodo imeli veliko koristi od te spremembe. Tipka Print Screen je namreč na večini tipkovnic oddaljena, zato bo mnogim še naprej lažje uporabljati obstoječo bližnjico za Snipping Tool (Win + Shift + S). 

Kdor z novo vlogo tipke Print Screen ne bo zadovoljen, ji bo s sistemsko nastavitvijo lahko vrnil funkcionalnost, ki jo je opravljala desetletja. Če se sprememba obdrži, seveda. Microsoft trenutno zmožnost šele preizkuša in se lahko glede na povratne informacije odloči, da zgodbo tipke Print Screen nadaljuje v tonu zadnjih 33 let.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji