Objavljeno: 28.6.2022 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Julij-avgust 2022

Letna prenova Oken – Windows 11 22H2

Microsoft je za javni preizkus pripravil novo, večjo različico operacijskega sistema Windows 11 s priponko 22H2. Gre za tako imenovano »letno« objavo, saj bo Microsoft po novem večje različice objavljal enkrat v letu. Večjih novosti kljub temu ne prinaša, a so tudi nekatere manjše več kot dobrodošle.

Če smo povsem pošteni, so nove, večje različice operacijskih sistemov v današnjih časih bolj marketinško usmerjene poteze in v manjši meri resnične tehnične novosti. Danes praktično vsi proizvajalci popravke in celo povsem nove funkcionalnosti objavljajo nenehno in le redko čakajo na tovrstne obletnice, kot jo bo praznoval Windows 11, ki je bil uradno objavljen oktobra 2021.

Microsoft je z »enajstko« ubral praktično enako strategijo, kot jo je pred časom Apple z operacijskim sistemom macOS, ki že vrsto let nosi enako ime, a ga Apple redno, z novim »kodnim imenom« prenovi natanko enkrat na leto. Pred tem je Microsoft vodil drugačno strategijo, ki je predvidevala večje spremembe dvakrat letno, kar pa številnim, predvsem podjetjem, ni povsem pogodu.

Osebno se mi zdi taka politika, sploh pa imenovanje, nepotrebna in celo zavajajoča. Ko danes uporabnike povprašamo, katero različico okolja Windows uporabljajo, večina odgovori 10 ali 11. Ko pa želimo natančnejši podatek (21H1, 21H2 ...), večina ne ve več, o čem govorimo. Mar ne bi bilo preprosteje poimenovati Windows 11, Windows 12 itd., kot je pri Androidu ali iOS? Da bo zmeda popolna, je po nekaterih informacijah že moč slišati, da dejanski Windows 12 ni več tako daleč.

Kakorkoli že, tokratni članek opisuje različico Windows 22H2, ki ima pripisano tehnično oznako Build 22621. Iz izkušenj vemo, da bodo od te pa do končne v javnost prišle še mnoge vmesne. Prav mogoče je, da bo končna različica vsebovala funkcionalnosti, ki jih tu ne opisujemo. To pa zato, ker Microsoft navaja predvsem, kdaj bo kaj objavil, ne pa kaj.

Nove funkcionalnosti ogrodja

Ena izmed pomembnejših novosti, ki jih prinaša 22H2, je precej prenovljeni Upravitelj opravil (Task Manager). Gre pravzaprav za prvo večjo prenovo od okolja Windows 8, kar ni kar tako. Novi upravitelj je vizualno prijetnejši, podpira temno ozadje (dark mode) in je v celoti bolje urejen, da lažje najdemo podatke in funkcije, ki jih potrebujemo.

Windows 11 22H2 uvaja nov Učinkoviti režim dela (Efficiency mode), ki omogoča, da posameznemu obremenjujočemu programu omejimo dostop do sistemskih sredstev, za zdaj sicer le procesorja. Doslej smo tak program lahko le pustili, da je delal naprej, ali pa ga povsem »ubili« (End Task). Na ta način lahko preprečimo, da bi posamezni program popolnoma zasedel računalnik. Mimogrede, nova beležnica in brskalnik Edge sta že privzeto zagnana v Učinkovitem režimu delovanja. Tak način uporabe pa ne deluje z osnovnimi (Core) servisi okolja Windows.

Ena izmed stvari, ki jih je zakompliciral prvotni Windows 11, a je tudi nova različica ne rešuje, je način priklica Upravitelja opravil. V preteklosti smo za to kliknili z desno tipko na orodno vrstico in iz tam zagnali Upravitelja. Zdaj to ne dela tako in se je treba privaditi novega načina: desni klik na tipko Start ali pa bližnjica Ctrl + Shift + Esc.

Naslednja novost so hitre nastavitve (Quick Settings). Tovrstni hiter dostop do funkcij poznamo že iz prvotne različice Windows 11, a so tu zadeve obogatili. Spomnimo se, hitre nastavitve združujejo do nedavnega tri ločena orodja: nastavitve omrežja, zvoka in energije. Med izboljšavami zdaj lahko upravljamo naprave z vmesnikom bluetooth, ne da bi morali zagnati glavno orodje za nastavitve.

Novi Start meni omogoča, da med pripete (pinned) aplikacije vstavimo tudi mape z več aplikacijami. Na ta način lahko pohitrimo dostop do programov zlasti tam, kjer jih imamo več, kot je predvideno prostora v Start meniju.

Microsoft je v 22H2 spet vrnil možnost, da datoteke in podatke prenašamo med aplikacijami prek sistema povleci in spusti. Težko bi temu rekli prav novost, saj Microsoft končno vrnil nekaj, kar je nerazumljivo odstranil iz prve različice okolja Windows 11. Kdor je želel povleči datoteko v drug odprt program v orodni vrstici, je ostal presenečen, da tovrstna funkcionalnost ne dela več. K sreči so spretni programerji naredili zasilne rešitve, a si moral vedeti, kaj iščeš. Večina uporabnikov je bila zato doslej prikrajšana za to nadvse uporabno funkcionalnost. Microsoft, le zakaj to počneš?

Tudi sicer je bila v prvi različici okolja Windows 11 največ kritik deležna prav orodna vrstica, ki se obnaša drugače kot v Windows 10 (in starejših različicah) in pogosto nudi manj. Microsoft se je že večkrat opravičil, da je to pač zato, ker pripravljajo korenitejše novosti in potrebujejo še nekaj časa za razvoj. Menimo, da je to, milo rečeno, čuden izgovor, saj bi najbrž lahko vsaj pustili možnost »združljivostnega načina«, če se pač uporabnik lahko odloči, da bo nadaljeval kot doslej.

Nova različica prinaša še eno zanimivo možnost, ki ji bodo uporabljali pretežno ljudje s posebnimi potrebami, verjamemo pa, da tudi še kdo drug. Okolje Windows dobiva orodje za samodejno izdelavo podnapisov za govor v vseh aplikacijah, ki predvajajo zvok. Za zdaj dela le z nekaterimi izbranimi programi, pa še to v angleščini, a tovrstna novost je dobrodošla in odpira nove možnost rabe.

Prenovljene vgrajene aplikacije

Od začetne objave Windows 11 je Microsoft nadaljeval temeljitejšo prenovo številnih vgrajenih programov, od Beležnice dalje. Po eno aplikacijo naenkrat, kar je dokaj nenavadna strategija. Pričakovali bi, da jih Microsoft objavi hkrati, ob mejnikih (recimo sedanjem 22H2), a so te občasno prihajale s posodobitvami ali pa jih je bilo treba nameščati ročno. V številnih primerih so bili prenovljenih aplikacij deležni le »insiderji« oziroma beta preizkuševalci.

Resnici na ljubo smo zaradi tovrstnega nereda že pred časom izgubili možnost enostavnega sledenja, kaj je že na voljo in kaj ni. Ker bo vse doslej pripravljeno Microsoft zbral v enem kompletu, je prihajajoča različica 22H2 več kot dobrodošla. Upamo, da bo s tem tega početja konec, nimamo pa nobenih jamstev. Mar Microsoft to počne nalašč? Čemu le?

Treba je tudi povedati, da so bile pri večini »novih« aplikacij za Windows 11 opravljene pretežno kozmetične (dobesedno) spremembe, denimo uporaba bolj zaobljenih oken in prenovljena grafična podoba. Funkcionalnih je le malo, čeprav so nekatere take, ki bi jim lahko zagotovo nadeli pripono »končno …«. Skoraj v vseh primerih pa še naprej velja, da bomo skoraj za vsako aplikacijo zlahka našli precej boljši brezplačen, kaj šele komercialni program. Toda če se uporabnikom ne da malce iskati in nato vzdrževati dodatne programe, bodo novosti najbrž zanje koristne.

Eden zadnjih programov, ki jih je v omenjenem vrstnem redu Microsoft nadgradil, je Raziskovalec (File Explorer). Ta osnovni program za delo z datotekami in mapami v oknih je po kdo ve koliko letih »končno« dobil zavihke. Priročno, če delamo z različnimi mapami in datotekami, čeprav je to le drugačna, resda bolj pregleda oblika dela in uporabe prostora na zaslonu. Tekmeci delajo to že od vekomaj, večina še bolje, kot je videti iz prvih preizkusnih različic.

Še pomembnejša novost pa je podpora za enotno upravljanje datotek v lokalnem računalniku, omrežju in oblaku. Nekaj, kar je odsev današnjega časa, ko je vse več hrambe dokumentov in drugih datotek v oblaku. To smo pogrešali že dalj časa, čeprav bo treba še videti, koliko bo Microsoft dovolil, da se v tovrstnem prikazu uporabijo tudi drugi ponudniki hrambe v oblaku. Tega ne bi smel preprečevati.

Raziskovalec je dobil tudi novo sekcijo, imenovano Home, kjer je dostop do pripetih (pinned) in pogosto uporabljenih imenikov. Dobro je, da to velja tako za lokalne imenike kot tudi tiste v oblačni storitvi OneDrive. Trenutno sicer še ni povsem jasno, ali bo novi Raziskovalec del paketa 22H2 ali ga bo Microsoft dokončal kasneje.

Kot je znano, se je Microsoft po predstavitvi Windows 11 odločil, da bo odslej privzeti odjemalec za video konference in kramljanje program Teams. Gre za nekoliko drugačno različico, imenovano Teams 2.0, od tiste, ki ni zvezana v operacijski sistem in zna celo nekaj več (na primer boljše citiranje v pogovorih). Novost je bila doslej omejena samo na segment zasebne rabe, zdaj pa bo, kot kaže, privzet sistem tudi za poslovne izvedbe okolja Windows 11. Končno.

Windows 22H2 bo imel seveda tudi prenovljeno beležnico Notepad pa risarski program Paint, orodje za prikazovanje fotografij Photos, izboljšan program za zaslonske slike in izrezke (Snipping Tool), nov večpredstavni predvajalnik Media Player, uro in kalkulator. Novost je tudi Sound Recorder, ki nadomešča dosedanji Voice Recorder in omogoča nekoliko bolj moderno snemanje zvoka. Poleg boljše vizualizacije in navigacije med posnetki lahko izbiramo med viri zvoka (na primer spletnimi konferencami) in tipom zapisa, v katerem naj program zapiše posnetek.

Kot kaže, bo Microsoft naredil tudi korak naprej v povezavi s spletno trgovino Microsoft Store, ki je priporočeni vir za nalaganje dodatnih programov. Trgovina Store bo končno dobila možnost, da si zapomni uporabnikove programe. Na ta način bo precej lažje vzpostaviti delovno okolje na novem računalniku. Doslej je bilo treba to početi ročno, program za programom.

Nekaj, česar v trenutni različici še ne moremo videti, a zagotovo prihaja, je dostop do pomožnih orodij (widgets), ki so hitro dostopna v orodni vrstici, tudi za programe tretjih proizvajalcev. Menimo, da je to sploh nujen predpogoj, da tovrstna funkcionalnost res zaživi. Ker smo bili doslej omejeni le na nabor Microsoftovih virov, je verjetno večina uporabnikov to funkcionalnost povsem ignorirala.

Kaj sledi od 22H2 dalje?

Windows 11 22H2 je treba obravnavati kot etapo, ne pa cilj. V javnost curljajo številne informacije o novostih, pri katerih avtorji trdijo, da prihajajo šele v različicah, ki bodo sledile kasneje. Ena bolj nenavadnih je namig, da bo Windows 11 kmalu podpiral zagon operacijskega sistema le še iz pomnilniških nosilcev SSD (in derivatov, kot so moduli NVMe in podobni). Drugače povedano, ukinili naj bi zagon sistema s klasičnih magnetnih diskov.

Ker gre za namig, razlogi seveda niso znani. Sklepamo lahko, da bo Microsoft to upravičil s hitrejšim (beri: še sprejemljivim) zagonskim časom, saj je po tej plati skoraj vsaka nova različica počasnejša. Ko sem zadnjič natančneje analiziral vzroke počasnosti zagona, je večina upočasnitev povezana z zagotavljanjem varnosti sistema, ki je vsak dan bolj zapleteno opravilo. Ne morem pa se znebiti občutka, da je pravi razlog povsem drugje: v ekonomski koristi. Enote SSD so hitrejše, a ob primerljivi prostorski velikosti znatno dražje in s tem bolj dobičkonosne kot klasični magnetni diski.

Poteza naj bi bila del širše strategije, s katero želi Microsoft odpraviti podporo za navadne diske (HDD) konec leta 2023. To se zdi spet ena tistih potez kot zdaj že zloglasno pogojevanje delovanja trenutne različice okolja Windows 11 z računalniki, ki premorejo varnostni element TPM 2.0. Po letu dni različnih mnenje in protimnenj smo bolj ali manj prepričani, da je to prvenstveno poslovna in ne tehnična zahteva. Spet bodo kratko potegnili tisti, ki imajo starejši, sicer povsem delujoč, a s stališča proizvajalcev zastarel računalnik. Microsoft pri tovrstnem ravnanju sicer ni edini (pomislite na dolgoročno združljivost telefonov z iOS, predvsem pa Androidom), a se zdi, da zahteve za trenutno različico Oken določajo s precej trdo roko.

Le nekaj dni po objavi trenutne različice 22H2 so pricurljale tudi verodostojne informacije o naslednji različici, ki jo Microsoft interno imenuje Sun Valley 3 oziroma Copper. Dejansko pa gre za različico, ki bo na koncu nosila oznako 23H2 in bo objavljena jeseni leta 2023. Pričakuje se predvsem temeljitejšo prenovo vgrajenih aplikacij (a dosedanja ni bila dovolj?), Okna pa naj bi dobila temeljito prenovljen tablični način delovanja, podobno kot v okolju Windows 10. To je seveda le začetek novega spiska obljub in želja, zato o novostih še kdaj drugič, najkasneje pa čez eno leto.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji