Objavljeno: 22.2.2019 13:35

Panasonicove novosti

Pred kratkim smo se udeležili Panasonicove vsakoletne konference Panacon, na kateri podjetje predstavi vse letošnje novosti na področju domače elektronike. Nas so sicer najbolj zanimali novi fotoaparati in televizorji, a med predstavljenimi izdelki so bili tudi brivniki, mikrovalovne pečice in druga bela tehnika.

Vsekakor sta bila najbolj zanimiva prihajajoča fotoaparata polnega, 35 milimetrskega formata, imenovana S1 in S1R. Oba so pri Panasonicu sicer napovedali že pred časom (na Photokini septembra 2018), prodaja steče marca, prvič pa smo aparata videli tudi v živo. Gre seveda za aparata, namenjena profesionalnim uporabnikom in najzahtevnejšim amaterjem, model S1 ponuja 24 milijonov pik, njegova cena bo okoli 2.500 evrov, S1R pa ponuja kar 47 milijonov pik, cena bo okoli 2.700 evrov. Ob tem so pokazali tudi trojico novih objektivov, saj aparata uporabljata novi bajonet.

Med novostmi je zelo zanimiv aparat TZ95. Pri Monitorju smo že večkrat pohvalili Panasonicove modele serije TZ (kratica pomeni »Travel Zoom«), novinec pa prinaša 30-kratni zum v razmeroma kompaktnem ohišju. Pokriva goriščnice od 24 do 720 milimetrov, vgrajena je tudi optična stabilizacija slike. Ločljivost je 20 milijonov pik, video lahko posnamemo pri ločljivosti 4K, zadaj je dodan nagibni zaslon in novo (seveda digitalno) iskalo. Dodali so tudi možnost 4K Photo, znano iz drugih njihovih aparatov - gre za to, da lahko iz takega videa izbiramo posamične slike, kar je idealno za akcijske prizore.

Pokazali so tudi novi model FZ1000 II, kar je naslednik odličnega FZ1000. Tega smo preizkusili pred dobrimi štirimi leti, gre za kompaktni aparat z razmeroma velikim tipalom in objektivom z odličnim razponom goriščnic. Novinec uporablja enako tipalo in enak objektiv, a prinaša nekaj manjših izboljšav. Tako ponuja vgrajeni bluetooth za povezavo z drugimi napravami, izboljšali pa so tudi zaslon, ki je dobil možnost upravljanja na dotik. Tudi tu so dodali 4K Photo, seveda je na voljo tudi zajem 4K videa. Izboljšali pa so tudi hitrost vklopa in hitrost samodejnega ostrenja. Oba aparata bosta predvidoma na voljo od marca dalje.

Že januarja na sejmu CES so predstavili najzmogljivejši njihov televizor letošnje kolekcije, model GZ2000, tokrat pa so pokazali še preostali del prodajne palete. Predvsem zaradi nekoliko nižjih cen bodo ti modeli zanimivejši za širši razpon kupcev. Med televizorji OLED smo tako videli še modele GZ1500, GZ1000 in GZ950. Vsi modeli so na voljo v različnih diagonalah, vse te serije pa uporabljajo novi procesor za obdelavo slike, imenovan HCX Pro, in podpirajo tehnologije HDR10+ (in osnovni HDR10), Dolby Vision in Dolby Atmos. Vsi zasloni OLED podpirajo tudi format HLG Photo, format HDR, ki ga podpirajo tudi novejši fotoaparati Lumix.

Kakih presenetljivih novosti torej ni, gre bolj za razvoj obstoječih naprav. Še največja novost je dvojec fotoaparatov novega formata, med televizorji pa je vse bolj očitna razširitev tehnologije OLED tudi v nižje segmente.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji